• ΥΓΕΙΑ

    Η μητρότητα αλλάζει τον εγκέφαλο της γυναίκας. Δείτε για πόσο

    maternity


    Η μητρότητα προκαλεί διαρθρωτικές μεταβολές στον εγκέφαλο της γυναίκας, οι οποίες διαρκούν για τουλάχιστον δύο χρόνια και ενδέχεται να ευθύνονται, εν μέρει,  και για το μητρικό ένστικτο, υποστηρίζουν οι επιστήμονες. 

    Οι περισσότερες από αυτές τις μεταβολές λαμβάνουν χώρα στα τμήματα του εγκεφαλικού φλοιού, που εμπλέκονται στην αναγνώριση των προθέσεων και των συναισθημάτων των άλλων και μπορεί, ως εκ τούτου, να ενισχύεται και η διαίσθηση των νέων μητέρων για τις ανάγκες των μωρών τους.

    Σε μια  νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Neuroscience, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν τη μαγνητική τομογραφία για να εξετάσουν τους εγκεφάλους 45 γυναικών, 25 εκ των οποίων έγιναν μητέρες για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια της περιόδου της μελέτης, ενώ οι άλλες 20 παρέμειναν άτεκνες. Εξέτασαν, επίσης, τους εγκεφάλους 19 ανδρών που είχαν γίνει για πρώτη φορά πατέρες και 17 ανδρών που δεν είχαν παιδιά.

    Οι γυναίκες που έμειναν έγκυες, υποβλήθηκαν σε άλλη μια σάρωση αμέσως μετά τον τοκετό. Κατά τη σύγκριση όλων των ομάδων, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νέες μητέρες εμφάνιζαν  σημαντικές μειώσεις σε φαιά ουσία στα συγκεκριμένα τμήματα του εγκεφαλικού φλοιού.

    Αυτές οι ίδιες περιοχές βρέθηκε, στη συνέχεια, ότι ενεργοποιήθηκαν όταν οι μητέρες είδαν τις φωτογραφίες των μωρών τους, αλλά όχι όταν είδαν άλλα παιδιά, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι αλλαγές που συμβαίνουν μπορούν να βοηθήσουν στην ενίσχυση των δεσμών τους με τα παιδιά τους.

    Δύο χρόνια αργότερα, οι ερευνητές υπέβαλαν όλες τις νέες μητέρες που δεν είχαν κάνει δεύτερο παιδί ξανά σε απεικονιστικές εξετάσεις και διαπίστωσαν ότι οι αλλαγές στη δομή του εγκεφάλου τους ήταν ακόμη παρούσες.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το φαγητό που προλαμβάνει και θεραπεύει  το κρυολόγημα

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πόνος: 5 αιτίες που δεν πάει ο νους σας

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τα γονίδια επιλέγουν το σύντροφό μας. Ο ρόλος του… πτυχίου



    ΣΧΟΛΙΑ