• ΥΓΕΙΑ

    Κρύο & κρυολόγημα: 6 πράγματα που μας τα είπαν εντελώς λάθος

    κρύο-γυναίκα


    Αν και είναι ιδιαίτερα διαδεδομένες, ορισμένες πληροφορίες για το κρύο και το κρυολόγημα, δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Είτε σας τις είπε η γιαγιά σας, είτε σας τις είπε η μαμά σας, είτε τις διαβάσατε, είτε τις ακούσατε κάπου, κάπως, κάποτε, να ξέρετε ότι οι παρακάτω συμβουλές δεν μπορούν να σας προστατεύσουν.

    1. Πιες αλκοόλ να ζεσταθείς
    Ένα ζεστό ουίσκι μπορεί να φαντάζει σαν ένας καλός τρόπος για να ζεσταθείτε σε μια παγωμένη ημέρα. Ωστόσο, σύμφωνα με τους ειδικούς, η κατανάλωση αλκοόλ ουσιαστικά επιταχύνει την απώλεια θερμότητας.

    2. Ντύσου καλά να μην κρυώσεις
    Τα ζεστά ρούχα δεν προλαμβάνουν τις ιογενείς λοιμώξεις. Περισσότεροι από 200 ιοί προκαλούν το κοινό κρυολόγημα. Το «καλό ντύσιμο» δεν μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε την έκθεση σε έναν από αυτούς. Όταν έρχεστε αντιμέτωποι με έναν ιό, είτε είστε ντυμένοι σαν κρεμμύδι, είτε είστε μισόγυμνοι, ο κίνδυνος παραμένει ίδιος. Τον ιό μπορείτε να τον «αρπάξετε», ακόμα και μιλώντας με ένα πρόσωπο, όταν τα μολυσμένα σταγονίδια έρθουν σε επαφή με τη μύτη, το στόμα ή τα μάτια σας. Σε αυτήν την περίπτωση, δεν μπορείτε να προστατευτείτε ακόμη και αν φοράτε 15 μπλούζες

    3. Αν βγεις έξω με βρεγμένα μαλλιά θα κρυώσεις
    Αν βγείτε έξω με βρεγμένα μαλλιά μπορεί να κρυώσετε, αλλά κατά μία άλλη έννοια: θα νιώστε κρύο. Τα κρυολογήματα προκαλούνται από ιούς και τα βρεγμένα μαλλιά σας δεν επηρεάζουν τον κίνδυνο να έρθετε σε επαφή με έναν από αυτούς. Αυτό που επηρεάζει είναι τα σταγονίδια από βήχα ή φτάρνισμα μολυσμένου ατόμου, τα οποία ενδέχεται να έχουν εγκατασταθεί σε επιφάνειες (τις οποίες εσείς μετά θα πιάσετε) ή να αιωρούνται στον αέρα.

    4. Το αντιγριπικό εμβόλιο μπορεί να προκαλέσει γρίπη
    Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων, το εμβόλιο περιέχει νεκρούς ιούς γρίπης ή τμήματα του ιού, γι’ αυτό και δεν προκαλεί νόσο. Μετά τον εμβολιασμό μπορεί να αντιμετωπίσετε παρενέργειες, όπως μυϊκό πόνο, οίδημα στο σημείο της ένεσης, ήπιο πυρετό και πονοκεφάλους, αλλά αυτά είναι αντιδράσεις στην ανοσοποίηση και όχι σημάδι ότι μολυνθήκατε. Επίσης, το εμβόλιο της γρίπης τίθεται σε ισχύ μετά από δύο εβδομάδες, οπότε αν τύχει να αρρωστήσετε κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος, αυτό θα συμβεί επειδή δεν είστε ακόμη πλήρως προστατευμένοι.

    5. Πάρε βιταμίνη C για να αποφύγεις το κρυολόγημα
    Ενώ πολλοί από εμάς γνωρίζουμε ότι λαμβάνοντας επιπλέον βιταμίνη C, κατά την περίοδο έξαρσης των ιώσεων, μπορούμε να προστατευτούμε, η έρευνα σχετικά με το αν κάτι τέτοιο λειτουργεί ή όχι, έχει αντιφατικά αποτελέσματα. Το 2013, μια ανασκόπηση σχετικών μελετών, οι οποίες δημοσιεύτηκαν κατά την περίοδο 1940-2004, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι μεγάλες δόσεις βιταμίνης C δεν φαίνεται να προστατεύουν από τις ιώσεις, αλλά μπορούν να μειώσουν τη διάρκειά τους. Η βιταμίνη C, λοιπόν, μπορεί να βοηθήσει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, έτσι ώστε ο οργανισμός να καταπολεμήσει τη λοίμωξη καλύτερα. Ωστόσο, από μόνη της δεν μπορεί να την εμποδίσει ή να την θεραπεύσει.

    6. Αν μείνεις μακριά από τους αρρώστους δεν θα «κολλήσεις»
    Σίγουρα, το να αποφεύγετε τους αρρώστους είναι ένας τρόπος για να μειώσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε, ωστόσο αυτό δεν αποτελεί μια «αλάνθαστη» στρατηγική. Σύμφωνα με την Αμερικανική Πνευμονολογική Εταιρία, οι άνθρωποι μπορούν να μεταδώσουν τη γρίπη πριν καν γνωρίζουν και οι ίδιοι ότι είναι άρρωστοι, ξεκινώντας μία ημέρα πριν από την εκδήλωση των συμπτωμάτων τους έως και πέντε έως επτά ημέρες μετά. Επιπλέον, υπάρχει και ο παράγοντας «αφή»: Οι ιοί μπορούν να μεταφερθούν μέσω της «χέρι-με-χέρι» επαφής ή της επαφής με μολυσμένα αντικείμενα ή επιφάνειες. Έτσι ακόμα κι αν δεν βρίσκεστε κοντά σε άρρωστο άτομο, μπορεί να εκτεθείτε στον ιό αγγίζοντας μια μολυσμένη επιφάνεια και στη συνέχεια αγγίζοντας το πρόσωπό σας.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Το φαγητό που προλαμβάνει και θεραπεύει  το κρυολόγημα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτό το σπιτικό έμπλαστρο είναι ιδανικό για παιδιά και θεραπεύει τον βήχα σε χρόνο ρεκόρ. Δείτε πως να το φτιάξετε!

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καυτερές πιπεριές: Το ελιξίριο της μακροζωίας – Νέα στοιχεία



    ΣΧΟΛΙΑ