• ΥΓΕΙΑ

    Κι όμως, το γυμναστήριο “μικραίνει” τους μυς

    διατροφικές διαταραχές


    Μπορεί το γυμναστήριο να κάνει τους μυς να φαίνονται μικρότεροι; Η απάντηση είναι “ναι”! Ακαδημαϊκοί από το Πανεπιστήμιο Μακουέρι διαπίστωσαν ότι η έκθεση σε εικόνες σωμάτων με μεγάλους μυς  θα μπορούσε να οδηγήσει σε στρέβλωση της αντίληψης του σώματος, μεταξύ των νέων ανδρών και να τους κάνει να νιώθουν μειονεκτικά, χωρίς ουσιαστικά να υπάρχει λόγος.

    Στη μελέτη τους, που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στην επιθεώρηση Scientific Reports, ο αναπληρωτής καθηγητής Kevin Brooks και η ομάδα του από το Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου μελέτησαν τις αντιδράσεις των ανθρώπων σε εικόνες διάφορων τύπων σώματος.

    Τα αποτελέσματα όχι μόνο επιβεβαίωσαν προηγούμενα ευρήματα ότι η έκθεση στην εικόνα κάποιου με χαμηλό σωματικό λίπος κάνει τα μέσα σώματα να φαντάζουν πιο παχιά, αλλά διαπιστώθηκαν, επίσης, παρόμοιες συνέπειες από την έκθεση σε μυώδεις διαπλάσεις.

    «Αυτό που οι άνθρωποι θεωρούσαν “φυσιολογικό σώμα” άλλαξε σημαντικά, όταν εκτέθηκαν σε εικόνες με διαφορετικά χαρακτηριστικά», δήλωσε ο δρ Ian Stephen, λέκτορας στο Τμήμα Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Μακουέρι.

    «Οι συμμετέχοντες που εκτέθηκαν σε σώματα με χαμηλό λίπος είδαν αυτό που θεωρούσαν ως “φυσιολογικό σώμα” να γίνεται λεπτότερο. Επίσης, η θέαση μυωδών διαπλάσεων  οδήγησε τους θεατές να βλέπουν ένα φυσιολογικό σώμα ως μικροκαμωμένο (αλλά και το αντίστροφο)».

    Για την στρέβλωση της εικόνας του σώματος έχει συχνά ενοχοποιηθεί η έκθεση σε εξιδανικευμένες εικόνες στα μέσα ενημέρωσης, ωστόσο οι επιστήμονες δεν είχαν προηγουμένως εξετάσει τι συμβαίνει στον εγκέφαλο όταν οι άνθρωποι βλέπουν τις εικόνες αυτές.

    Οι συγκεκριμένοι ερευνητές παρατήρησαν ότι η εξήγηση της «έκθεσης στα ΜΜΕ» έχει ομοιότητες με ένα πολύ γνωστό φαινόμενο που ονομάζεται «οπτική προσαρμογή», το οποίο και χρησιμοποίησαν  ως βάση για τη μελέτη τους.

    Τα ευρήματά τους υποστηρίζουν την εξήγηση της οπτικής προσαρμογής:  βλέποντας ένα μυώδες ή λεπτό σώμα παράγονται αυταπάτες ότι ένα νορμάλ σώμα είναι μικροκαμωμένο ή παχύ, αντίστοιχα.  Αυτές οι επιδράσεις σχετικά με τους μυς και το λίπος που διαθέτει ένα σώμα θα μπορούσαν να παραχθούν ξεχωριστά, γεγονός που υποδηλώνει ότι ο εγκέφαλος δεν επεξεργάζεται το σώμα μόνο ως μεγάλου ή μικρού μεγέθους, αλλά μάλλον διαθέτει ξεχωριστές ομάδες νευρώνων που σχετίζονται με το λίπος και τη μυϊκότητα .

    Η έρευνα σχετικά με τη στρέβλωση της εικόνας του σώματος έχει παραδοσιακά επικεντρωθεί στις διατροφικές διαταραχές, που περιλαμβάνουν ενασχόληση με το φαγητό και το βάρος, όπως η νευρική ανορεξία – μια πάθηση που πλήττει δυσανάλογα τις νέες γυναίκες. Ωστόσο, πολλές αναπτυγμένες χώρες έχουν δει πρόσφατα τον αριθμό των νέων ανθρώπων – κυρίως ανδρών – που αισθάνονται ανεπαρκείς για την μυϊκή ρώμη τους να αυξάνεται.

    Η συγκεκριμένη μελέτη δείχνει ότι οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο διαβάζοντας περιοδικά ή ιστοσελίδες bodybuilding, παρακολουθώντας επαγγελματικό αθλητισμό ή δαπανώντας τον ελεύθερο χρόνο τους με αθλητές στο γυμναστήριο μπορεί να εμφανίσουν μυϊκή δυσμορφία, ως οπτικό επακόλουθο.

    «Αυτό το είδος στρέβλωσης της εικόνας του σώματος (ενώ οι άνθρωποι είναι μυώδεις βλέπουν τον εαυτό τους ως μικροκαμωμένο) είναι ανησυχητικό, δεδομένου ότι μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε θέματα ψυχικής υγείας, αλλά και σε σωματικές επιπλοκές που συνδέονται με ακραίες συμπεριφορές  δίαιτας ή / και άσκησης και, σε ορισμένες περιπτώσεις, τη χρήση στεροειδών,» πρόσθεσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ψυχολογίας, Kevin Brooks.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Αυτός είναι ο 29χρονος τραπεζίτης που “τρέχει” ένα γυμναστήριο με τζίρο 1,5 εκατ.

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: 6 διατροφικοί συνδυασμοί που δεν πρέπει να κάνετε

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Τρία λιποδιαλυτικά ροφήματα, πιο αποτελεσματικά από το νερό με το λεμόνι



    ΣΧΟΛΙΑ