• ΥΓΕΙΑ

    Κατάθλιψη: Τι ρόλο παίζει η στάση του σώματος

    slouchy posture


    Ομάδα ερευνητών στο Πανεπιστήμιο του Όκλαντ έχει βρει στοιχεία που δείχνουν ότι τα άτομα που πάσχουν από κατάθλιψη μπορούν να βελτιώσουν την πορεία τους, τροποποιώντας απλά τη στάση του σώματός τους ενώ κάθονται.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν ότι η στάση του σώματος σχετίζεται με τη διάθεση. Είναι χαρακτηριστικό ότι όταν αισθάνεται κανείς κουρασμένος ή κακοδιάθετος, έχει την τάση να γέρνει προς τα εμπρός (καμπουριάζει). Προηγούμενη έρευνα, ωστόσο, έχει δείξει ότι απλά η βελτίωση της στάσης του ατόμου μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση της διάθεσης.

    Αλλά τι γίνεται με τους ανθρώπους που πάσχουν από κατάθλιψη; Θα μπορούσε κάτι τόσο απλό όσο η σωστή στάση να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων; Αυτό είναι που προσπάθησαν να διερευνήσουν οι ερευνητές.

    Για το σκοπό αυτό στρατολόγησαν  61 εθελοντές όλοι, όπως προέκυψε από απαντήσεις σε ειδικό ερωτηματολόγιο, με σημεία κατάθλιψης.

    Αρχικά, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να καθίσουν και να βγάλουν έναν λόγο πέντε λεπτών, ο οποίος αργότερα θα κρινόταν.

    Στη συνέχεια ζητήθηκε από καθέναν από αυτούς, να προσπαθήσει να μετρήσει αντίστροφα από το 1.022 ανά 13.

    Και οι δύο αυτές δραστηριότητες είναι γνωστό ότι προκαλούν άγχος και, κατά συνέπεια, καταθλιπτικά συμπτώματα.

    Εντωμεταξύ, οι εθελοντές κλήθηκαν να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια που δόθηκαν κατά τα διάφορα στάδια του πειράματος.

    Πριν από την έναρξη των πειραμάτων, οι συμμετέχοντες είχαν εν αγνοία τους τοποθετηθεί σε μία από τις δύο ομάδες: βελτιωμένη στάση σώματος (IP) και συνήθης στάση σώματος (UP). Τα άτομα της ομάδας IP κλήθηκαν να καθίσουν διατηρώντας μια όρθια στάση, κατά τη διάρκεια των εργασιών, ενώ σε ορισμένους χρησιμοποιήθηκε και ανθεκτική ταινία που εφαρμόζεται στην πλάτη και τους ώμους για να τους βοηθήσει. Τα μέλη της ομάδας UP είχαν τη δυνατότητα να καθίσουν με όποιον τρόπο ήθελαν.

    Μετά την ανάλυση των δεδομένων από τα πειράματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα της ομάδας IP ανέφεραν ότι ένιωθαν λιγότερη κούραση και περισσότερο ενθουσιασμό, τα οποία, σύμφωνα με τους ερευνητές, υποδηλώνουν περισσότερη ενέργεια και λιγότερη αρνητικότητα. Η ίδια ομάδα, απάντησε επίσης σε ερωτήσεις χρησιμοποιώντας περισσότερες λέξεις από ό, τι τα άτομα της ομάδας UP, ενώ χρησιμοποίησε λέξεις όπως το “εγώ” και το “εμένα” λιγότερο συχνά, κάτι που σύμφωνα με τους επιστήμονες, υποδηλώνει ότι τα άτομα αισθάνονταν λιγότερο επικεντρωμένα στον εαυτό τους.

    Οι ερευνητές δεν προέβησαν σε παρακολούθηση των εθελοντών, ως εκ τούτου, δεν είναι σαφές για πόσο καιρό παρέμειναν οι μεταβολές. Οι ίδιοι προειδοποιούν ότι η βελτιωμένη στάση δεν αποτελεί στρατηγική για τη θεραπεία ατόμων με κατάθλιψη, θα μπορούσε, ωστόσο, να βελτιώσει τη διάθεσή τους.

    Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στην επιθεώρηση Journal of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Σύνδρομο του απατεώνα: 4 ενδείξεις ότι ανήκετε στο… club

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστημονική μελέτη: Οι κακοί άνθρωποι προκαλούν αηδία – Οι κακές πράξεις προκαλούν οργή

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ανασφάλεια: Πώς θα τη διακρίνετε στο… πλήθος



    ΣΧΟΛΙΑ