• ΥΓΕΙΑ

    Διαγνωστικά κέντρα: Προσφυγή στο ΣτΕ για τις 86 νέες εξετάσεις

    • Έφη Τσιβίκα
    ιατρικές εξετάσεις


    Την ακύρωση της απόφασης για την ένταξη των 86 νέων εξετάσεων στη λίστα του ΕΟΠYΥ ζητά με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Διαγνωστικών Ιατρικών Κέντρων (ΠΑΣΙΔΙΚ). Την ίδια στιγμή, καταγγέλλει ότι  εφαρμόζεται δήθεν «κοινωνική πολιτική» με δαπάνες των ιδιωτών παρόχων.

    Οι 86 νέες εξετάσεις συμπεριλήφθηκαν στη λίστα του ΕΟΠΠΥ με την υπ’ αριθμ. 76492/13.10.2016 Κοινή Υπουργική Απόφαση: «Κοστολόγηση και ανακοστολόγηση ιατρικών πράξεων», δίνοντας τη δυνατότητα στους ασφαλισμένους να υποβάλλονται σε αυτές πληρώνοντας μόνο τη συμμετοχή τους.

    Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι  η Κυβέρνηση προχώρησε σε υποκοστολόγηση των εξετάσεων, κάτι που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «αποτελεί προφανώς πάγια τακτική»   και τις ενσωμάτωσε στο πακέτο με τις αποζημιούμενες εξετάσεις, χωρίς όμως να αυξήσει τη δαπάνη.

    Παράλληλα υπογραμμίζει ότι ουδέν ποσό έχει προβλεφθεί για την αποζημίωση αυτών των εξετάσεων, η διενέργειά των οποίων θα επιβαρύνει εξολοκλήρου τους ιδιώτες παρόχους που θα τις διενεργήσουν, καταβάλλοντας μέσω αυξημένου clawback και rebate το επιπλέον κόστος.

    «Η απόφαση αυτή είναι μνημείο λαϊκισμού, παραπλάνησης της κοινής γνώμης και νομοθέτησης με επικοινωνιακούς και μόνο όρους. Επί της ουσίας, εφαρμόζεται δήθεν “κοινωνική πολιτική” με δαπάνες όμως των ιδιωτών παρόχων», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωση.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Η Ειρήνη Αγαπηδάκη, το colpo grosso του Guardian και το έντεχνο σπρώξιμο της Συριζαϊκής ατζέντας

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τα “βρήκαν” οι φαρμακοποιοί με τον ΕΟΠΥΥ – Χωρίς προπληρωμή η χορήγηση ιατροτεχνολογικών προϊόντων

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Guardian: Επικίνδυνες ζώνες τα ελληνικά νοσοκομεία



    ΣΧΟΛΙΑ