• ΥΓΕΙΑ

    Η σοβαρή νόσος που απειλεί τα άτομα με κόκκινα μαλλιά

    γυναίκα κοκκινομάλλα


    Οι άνθρωποι με φυσικά κόκκινα μαλλιά μπορεί να έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να αναπτύξουν νόσο Πάρκινσον, σύμφωνα με νέα έρευνα. Επιστήμονες από το Γενικό Νοσοκομείο Μασαχουσέτης ανακάλυψαν ότι το ίδιο γονίδιο που ευθύνεται για τον αυξημένο κίνδυνο δερματικού καρκίνου στους κοκκινομάλληδες, συνδέεται και με αυξημένη πιθανότητα εκδήλωσης της σοβαρής αυτής νευρολογικής ασθένειας.

     

    Πρόκειται για τη γενετική μετάλλαξη mc1r, η οποία δημιουργεί τα κόκκινα μαλλιά, η οποία κάνει το δέρμα πιο ευάλωτο στις βλάβες από την υπεριώδη ακτινοβολία του ήλιου και ταυτοχρόνως επηρεάζει μία βασική χημική ουσία του εγκεφάλου.

    Η ουσία αυτή είναι η ντοπαμίνη και είναι απαραίτητη για την εκτέλεση και τον έλεγχο των κινήσεων του σώματος. Τα χαμηλά επίπεδα ντοπαμίνης έχουν σαν αποτέλεσμα να εμφανίζονται κινητικά συμπτώματα όπως τρόμος (τρέμουλο), βραδυκινησία (αργές κινήσεις), δυσκαμψία και αστάθεια στη στάση και τη βάδιση.

    Στη νόσο του Πάρκινσον τα κύτταρα που παράγουν τη ντοπαμίνη σταδιακά πεθαίνουν και έτσι η παραγωγή της μειώνεται.

    Τα νέα ευρήματα, που προέκυψαν από εργαστηριακή μελέτη, βρίσκονται σε συνάρτηση με το γεγονός ότι οι ασθενείς με Πάρκινσον έχουν μειωμένο κίνδυνο ανάπτυξης κάθε μορφής καρκίνου, με εξαίρεση το μελάνωμα.

    Εξηγούν επίσης γιατί οι ασθενείς με μελάνωμα φαίνεται να έχουν αυξημένη πιθανότητα Πάρκινσον.

    Όπως ανακάλυψαν οι ερευνητές, τα ζώα που έφεραν το γονίδιο του μελανώματος είχαν λιγότερους νευρώνες που παρήγαγαν ντοπαμίνη. Καθώς μεγάλωναν, άρχισαν να έχουν προοδοευτική μείωση της κινητικότητάς τους και μείωση στα επίπεδα της ντοπαμίνης.

    Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η ανακάλυψή τους μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την ανάπτυξη νέων θεραπειών για το Πάρκινσον.

    Η νόσος Πάρκινσον είναι μία αργά εξελισσόμενη, εκφυλιστική ασθένεια του εγκεφάλου η οποία σε πρώτο στάδιο επηρεάζει το τμήμα του που είναι υπεύθυνο για την κίνηση. Καθώς όμως εξελίσσεται, προσβάλλει και άλλες περιοχές του.

    Αυτός είναι και ο λόγος που οι ασθενείς δεν αναπτύσσουν μόνο κινητικά συμπτώματα, αλλά και μη κινητικά, όπως υπόταση, αυξημένη εφίδρωση, διαταραχές του ύπνου, κατάθλιψη, δυσκοιλιότητα και εύκολη κόπωση.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Λανθασμένες διαγνώσεις: Οι ασθένειες που «μπερδεύουν» τους γιατρούς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σκλήρυνση κατά πλάκας: Δώστε βάση στα αρχικά συμπτώματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κάνναβη: “Πράσινο φως” για την ιατρική χρήση της στην Ελλάδα



    ΣΧΟΛΙΑ