• ΥΓΕΙΑ

    Σεξουαλική ζωή: Ερευνητές αποκαλύπτουν πώς επηρεάζει την εργασία


    Το να διατηρεί κανείς μία υγιή σεξουαλική ζωή στο σπίτι ενισχύει την αφοσίωση αλλά και την ικανοποίησή του από την εργασία του, υποστηρίζουν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Όρεγκον, ενώ παράλληλα υπογραμμίζουν την αξία της ισορροπίας μεταξύ εργασίας και προσωπικής ζωής.

    Σε μελέτη που διεξήγαγαν σχετικά με την εργασία και τις σεξουαλικές συνήθειες των παντρεμένων υπαλλήλων, οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι όσοι είχαν ως προτεραιότητα το σεξ όταν επέστρεφαν στο σπίτι τους, την επόμενη ημέρα είχαν καλύτερες επιδόσεις στη δουλειά, σε σχέση με όσους έπαιρναν μαζί τους δουλειά ή μετέφεραν τα προβλήματα της εργασίας τους στο σπίτι.

    «Η διατήρηση μιας υγιούς σχέσης που περιλαμβάνει μια υγιή σεξουαλική ζωή βοηθά τους υπαλλήλους να είναι ευχαριστημένοι και να αφοσιώνονται στην εργασία τους, με συνεπακόλουθα οφέλη, τόσο για τους ίδιους όσο και για τους οργανισμούς στους οποίους εργάζονται», δήλωσε ο Keith Leavitt, αναπληρωτής καθηγητής στο Οικονομικό Κολλέγιο του Πανεπιστημίου του Οχάιο.

    Η μελέτη έδειξε επίσης ότι η μεταφορά του εργασιακού στρες από το γραφείο στο σπίτι έχει επιπτώσεις στη σεξουαλική ζωή των εργαζομένων. Σύμφωνα με τον Leavitt, σε μια εποχή που τα smart phones είναι η καθημερινότητά μας και μπορούν άνετα να μεταφέρουν τη δουλειά στο σπίτι, τα ευρήματα υπογραμμίζουν τη σημασία του να αφήνουν οι εργαζόμενοι τη δουλειά στο γραφείο. Όταν η εργασία «εισβάλλει» σε τέτοιο βαθμό στην προσωπική ζωή του εργαζομένου, που αναγκάζεται να θυσιάζει πράγματα όπως το σεξ, η αφοσίωσή του στην εργασία μπορεί να μειωθεί.

    Για να κατανοήσουν την επίδραση του σεξ στην εργασία, οι ερευνητές παρακολούθησαν 159 παντρεμένους υπαλλήλους, για διάστημα δύο εβδομάδων, οι οποίοι κλήθηκαν να συμπληρώνουν δύο σύντομα ερωτηματολόγια κάθε μέρα. Αυτό που διαπίστωσαν ήταν ότι οι υπάλληλοι που είχαν κάνει σεξ, είχαν καλύτερη διάθεση την επόμενη μέρα, ενώ τα αυξημένα επίπεδα διάθεσης το επόμενο πρωί οδηγούσαν σε μεγαλύτερη ικανοποίηση από την εργασία τους και καλύτερες επιδόσεις.

    Η σεξουαλική επαφή διεγείρει την απελευθέρωση ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που είναι υπεύθυνος για το αίσθημα ανταμοιβής στον εγκέφαλο, αλλά και οξυτοκίνης, ενός νευροπεπτιδίου που σχετίζεται με την ανάπτυξη κοινωνικών δεσμών. Το σεξ αυξάνει επίσης τη διάθεση και τα αποτελέσματα από αυτήν την ανάταση διαρκούν και την επόμενη ημέρα.

    «Η συγκεκριμένη μελέτη μας θυμίζει ότι το σεξ έχει κοινωνικά, συναισθηματικά και σωματικά οφέλη και πως θα πρέπει να το κάνουμε προτεραιότητα», σημειώνουν οι ερευνητές. «Η τεχνολογία βάζει τους εργαζόμενους στον πειρασμό να παραμένουν συνδεδεμένοι με την εργασία τους ακόμα και όταν βρίσκονται στο σπίτι. Ωστόσο, είναι καλύτερο να “βγαίνουν εντελώς από την πρίζα” και οι εργοδότες θα πρέπει να τους ενθαρρύνουν σε αυτό», καταλήγουν.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Journal of Management.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Επιστημονική έρευνα: Αυτός είναι ο ιδανικός καφές για συγκέντρωση

      

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο ξηρός καρπός που βελτιώνει το σπέρμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Το κόλπο για να μην «κουβαλάτε» τα νεύρα από τη δουλειά στο σπίτι

     



    ΣΧΟΛΙΑ