• ΥΓΕΙΑ

    Λανθασμένες διαγνώσεις: Οι ασθένειες που «μπερδεύουν» τους γιατρούς

    • Έφη Τσιβίκα


    Οι λανθασμένες διαγνώσεις είναι ένα σοβαρό ζήτημα που απασχολεί τόσο τους ασθενείς, όσο και την ιατρική κοινότητα, καθώς σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να στοιχίσουν ακόμα και ζωές. Και δυστυχώς δεν είναι σπάνιες.

    Αμερικανική μελέτη του 2013, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση JAMA, έδειξε ότι οι ανακριβείς ή λανθασμένες διαγνώσεις αποτελούν συνήθη φαινόμενα στην πρωτοβάθμια περίθαλψη και μπορεί να θέσουν ορισμένους ασθενείς σε κίνδυνο σοβαρών επιπλοκών.

    Το φαινόμενο αυτό είναι ιδιαίτερα συχνό σε συγκεκριμένες καταστάσεις, οι οποίες μπορεί να “ξεγελάσουν” ακόμα και έμπειρους ειδικούς.

    Καρκίνος

    Σύμφωνα με το Cancer Safety Council, ένας στους πέντε  καρκινοπαθείς λαμβάνει λάθος διάγνωση. Αμερικανική έρευνα από 400 ειδικούς στον καρκίνο διαπίστωσε ότι πρώτο στη λίστα των λανθασμένων διαγνώσεων είναι το λέμφωμα και ακολουθούν ο καρκίνος του μαστού, τα σαρκώματα και το μελάνωμα. Οι αιτίες της λανθασμένης διάγνωσης περιλαμβάνουν αποσπασματικές ή ελλιπείς πληροφορίες, ανεπαρκή χρόνο για την αξιολόγηση του ασθενούς και ελλιπές ιατρικό ιστορικό.

    Έμφραγμα

    Το πώς αισθάνεται κανείς όταν παθαίνει έμφραγμα, διαφέρει από άτομο σε άτομο, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις δεν υπάρχουν καθόλου συμπτώματα.  Οι ηλικιωμένοι δεν έχουν πάντα τα ίδια συμπτώματα με τους νέους. Ένα νεαρό άτομο ενδεχομένως να νιώσει έντονο πόνο στο στήθος, ενώ ένα ηλικιωμένο  μπορεί να μην αισθανθεί τίποτα ή να νιώσει απλά μια δυσπεψία. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2014, οι γυναίκες που έχουν υποστεί καρδιακή προσβολή είναι πιο πιθανό να διαγνωσθούν λανθασμένα, επειδή συχνά δεν βιώνουν το κλασικό σύμπτωμα του πόνου στο στήθος.

    Κατάθλιψη

    Τα συνήθη συμπτώματα της κατάθλιψης περιλαμβάνουν αισθήματα θλίψης και άγχους και ευερεθιστότητα. Τα άτομα με κατάθλιψη μπορεί να εμφανίσουν χρόνια κόπωση, προβλήματα συγκέντρωσης και  ύπνου. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ασαφή και να αλληλοεπικαλύπτονται με άλλες καταστάσεις, όπως η διπολική διαταραχή, οι αγχώδεις διαταραχές και η διαταραχή μετα-τραυματικού στρες. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η διάγνωση της κατάθλιψης απαιτεί λήψη πλήρους ιατρικού ιστορικού και φυσική εξέταση.

    Κοιλιοκάκη

    Περίπου το 83 % των περιπτώσεων κοιλιοκάκης είναι, είτε ακόμη αδιάγνωστες, είτε έχουν διαγνωστεί λανθασμένα ως κάτι άλλο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι  τα συμπτώματά της είναι πολλά και ποικίλλουν ευρέως από άτομο σε άτομο. Συνήθως περιλαμβάνουν κοιλιακό άλγος, δυσκοιλιότητα και διάρροια, αλλά οι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν ακόμα και πονοκεφάλους, πόνο στις αρθρώσεις ή κατάθλιψη. Ορισμένοι, μάλιστα, δεν έχουν κανένα απολύτως εξωτερικό σύμπτωμα, γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διάγνωσή της.

    Εγκεφαλικό επεισόδιο

    Σύμφωνα με την Αμερικανική Εταιρία Καρδιάς, οι νεαροί ενήλικες με συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου συχνά διαγιγνώσκονται λανθασμένα με ίλιγγο, ημικρανία, ή δηλητηρίαση από αλκοόλ. Ανεξάρτητα από την ηλικία του ατόμου, τα συμπτώματα εγκεφαλικού επεισοδίου, όπως προβλήματα όρασης, σύγχυση, σοβαρή κεφαλαλγία, μούδιασμα στο πρόσωπο και δυσκολία στην ομιλία ή το περπάτημα απαιτούν άμεση ιατρική φροντίδα.

    misdiagnosed

    Νόσος του Lyme

    Η βακτηριακή αυτή λοίμωξη οφείλεται σε τσίμπημα τσιμπουριού. Η νόσος του Lyme μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα όπως πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις, πυρετό, δυσκαμψία και κόπωση. Το κύριο σύμπτωμα είναι ένα εξάνθημα, αλλά δεν εμφανίζεται σε όλους τους ασθενείς. Σύμφωνα με μια μελέτη του 2005, κατά μέσο όρο, οι άνθρωποι ταλαιπωρούνται  για 1,2 χρόνια πριν διαγνωστεί με ακρίβεια η νόσος του Lyme.

    Ινομυαλγία

    Αυτή η χρόνια πάθηση χαρακτηρίζεται από εκτεταμένο πόνο στους μυς και τις αρθρώσεις, κόπωση, άγχος και προβλήματα ύπνου. Διαγνωστικά συγχέεται συνήθως με ρευματικές παθήσεις,  όπως η ρευματοειδής αρθρίτιδα, ο λύκος και το σύνδρομο χρόνιας κόπωσης. Οι παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνουν το ιστορικό ρευματικών ασθενειών και ινομυαλγίας στην οικογένεια. Είναι πιο συχνή στις γυναίκες μέσης ηλικίας.

    Παθήσεις του θυρεοειδούς

    Οι παθήσεις του θυρεοειδούς μπορεί να προκαλέσουν την παραγωγή μεγαλύτερης από τη φυσιολογική ποσότητας θυρεοειδικών ορμονών (υπερθυρεοειδισμός) ή μικρόοτερη (υποθυρεοειδισμός). Οι ορμόνες του θυρεοειδούς είναι ένα ουσιαστικό μέρος των μεταβολικών διεργασιών του οργανισμού. Έτσι τα διαταραγμένα επίπεδά τους στον οργανισμό μπορεί να προκαλέσουν συμπτώματα, όπως αδυναμία και κόπωση, διακυμάνσεις στο βάρος, μεταπτώσεις στη διάθεση και πόνο των μυών. Αυτά τα συμπτώματα μπορεί να είναι ήπια και σε κάποιες περιπτώσεις και ενδεχομένως να εκληφθούν ως άλλες καταστάσεις, όπως η κατάθλιψη.

    Διαχωρισμός της αορτής

    Όταν υπάρχει ένα «σχίσιμο» στο τοίχωμα της αορτής, τότε προκαλείται ενδοτοιχωματική αιμορραγία. Η απότομη είσοδος του αίματος ανάμεσα στους χιτώνες και κυρίως ανάμεσα στο μέσο και έξω χιτώνα, μπορεί να προκαλέσει διαχωρισμό του αρτηριακού τοιχώματος. Αυτή η κατάσταση μπορεί να αποβεί μοιραία, γι’ αυτό απαιτεί άμεση και γρήγορη διάγνωση. Ωστόσο, επειδή είναι δυνατό να εκδηλωθεί με δεκάδες διαφορετικούς τρόπους, μπορεί να προκαλέσει στους ειδικούς. Μελέτη του 2009 διαπίστωσε ότι σχεδόν το 1/3 των ασθενών που πάσχουν από διαχωρισμό της αορτής αρχικά διαγιγνώσκονται λανθασμένα.

    Πνευμονική Εμβολή

    Είναι η απόφραξη της πνευμονικής αρτηρίας, δηλαδή της κύριας αρτηρίας του πνεύμονα, η οποία προκαλείται συνήθως από θρόμβο στο αίμα. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ξαφνικό πόνο στο στήθος, δύσπνοια, λιποθυμία και ανησυχία. Μια μελέτη του 2013 διαπίστωσε ότι το 33,5% των ασθενών με πνευμονική εμβολή θα σταλθεί από τους γιατρούς στο σπίτι ή θα εισαχθεί στο νοσοκομεία με λανθασμένη διάγνωση. Η πνευμονική εμβολή μπορεί να εκληφθεί ως έμφραγμα ή πνευμονία.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Η καρδιά σας βρίσκεται σε κίνδυνο αν έχετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πώς ο θυμός καταστρέφει το σώμα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος: 10 συμπτώματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε –Τι έδειξε νέα έρευνα



    ΣΧΟΛΙΑ