• ΥΓΕΙΑ

    Κινδύνους εγκυμονεί ο τρόπος που μαγειρεύουμε το ρύζι


    Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει Ιρλανδός καθηγητής  για τον τρόπο με τον οποίο μαγειρεύουμε το ρύζι. Πρόσφατα πειράματα δείχνουν ότι η  κοινή μέθοδος μαγειρέματος – βράσιμο μέχρι να εξατμιστεί το νερό – μπορεί να εκθέσει σε αρσενικό εκείνους που το καταναλώνουν.

    Το αρσενικό προέρχεται από τις βιομηχανικές τοξίνες και τα φυτοφάρμακα που μπορεί να μολύνουν για δεκαετίες το χώμα και οι οποίες περνούν στο ρύζι μέσω της καλλιέργειάς του.

    Η χρόνια έκθεση σε αυτό έχει σχετισθεί με διάφορα προβλήματα υγείας, όπως οι αναπτυξιακές διαταραχές, η καρδιοπάθεια, ο καρκίνος και ο διαβήτης.

    Ο δρ Andy Meharg, καθηγητής στη Σχολή Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Κουήνς του Μπέλφαστ, στο πλαίσιο του προγράμματος «Trustme, I’madoctor» του BBC, εξέτασε πως μπορεί να επηρεάσει ο τρόπος μαγειρέματος τα επίπεδα αρσενικού στο ρύζι.

    Ειδικότερα, εξέτασε τρεις μεθόδους μαγειρέματος:

    Στην πρώτη, έβρασε το ρύζι με ανοικτό καπάκι, προσθέτοντας στην κατσαρόλα δύο μέρη νερό ανά ένα μέρος ρύζι.

    Στη δεύτερη, έβρασε το ρύζι με αναλογία πέντε μέρη νερό με ένα μέρος ρύζι και, όταν ολοκληρώθηκε το μαγείρεμα, το σούρωσε.

    Στην τρίτη, άφησε το ρύζι να μουλιάσει σε νερό για ένα βράδυ και το πρωί, πέταξε το νερό, ξέβγαλε το ρύζι και στη συνέχεια το έβρασε με φρέσκο νερό.

    Όπως διαπίστωσε, με την πρώτη μέθοδο τα επίπεδα του αρσενικού στο ρύζι δεν άλλαξαν ιδιαίτερα, με τη δεύτερη μειώθηκαν κατά σχεδόν 50% και με την τρίτη μειώθηκαν κατά 80%.

    Κατά συνέπεια, η ασφαλέστερη μέθοδος μαγειρέματος του ρυζιού είναι, να το μουλιάσετε αποβραδίς, να το ξεπλύνετε μέχρι το νερό να είναι καθαρό, να το στραγγίσετε καλά και να το βράσετε σε μια κατσαρόλα, με αναλογία πέντε μέρη νερού με ένα μέρος ρυζιού.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πατάτες τηγανιτές (κ.ά.): Το λάθος στο μαγείρεμα που τις κάνει καρκινογόνες

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Καυτερές πιπεριές: Το ελιξίριο της μακροζωίας – Νέα στοιχεία

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Ευχάριστα τα νέα για τους… μακαρονάδες –Τι δείχνει έρευνα για τα ζυμαρικά



    ΣΧΟΛΙΑ