• ΥΓΕΙΑ

    Υποτιμημένη εστία μόλυνσης τα πατώματα των νοσοκομείων


    Τα δάπεδα των δωματίων στα νοσοκομεία μπορεί να είναι μία εστία μόλυνσης που δεν της έχει δοθεί η δέουσα σημασία,  σύμφωνα με νέα μελέτη. Όταν τα αντικείμενα που υπάρχουν μέσα σε αυτά βρίσκονται σε επαφή με το πάτωμα, τα παθογόνα μπορούν γρήγορα να μετακινηθούν προς τα χέρια και τις επιφάνειες συχνής αφής που υπάρχουν στα δωμάτια, υποστηρίζουν οι ερευνητές.

    «Η κατανόηση των κενών στην πρόληψη των λοιμώξεων είναι πολύ σημαντική για τα ιδρύματα που επιδιώκουν να βελτιώσουν την ποιότητα της φροντίδας που προσφέρουν στους ασθενείς», δήλωσε η πρόεδρος της Ένωσης Επαγγελματιών Ελέγχου Λοιμώξεων και Επιδημιολογίας (APIC), για το έτος 2017, Linda Greene, RN, MPS, CIC, FAPIC., τονίζοντας ότι ακόμα κι αν στα περισσότερα πιστεύεται ότι λαμβάνονται οι κατάλληλες προφυλάξεις, αυτή η μελέτη επισημαίνει τη σημασία της διασφάλισης καθαριότητας στα περιβάλλοντα των νοσοκομείων και την ανάγκη εκπαίδευσης τόσο του προσωπικού όσο και των ασθενών, σχετικά με αυτό το θέμα.

    Στη μελέτη, η οποία διεξήχθη από τον Abhishek Deshpande, MD, PhD και τους συνεργάτες του, οι ερευνητές έλεγξαν 318 περιοχές από τα πατώματα 159 δωματίων ασθενών (δύο περιοχές ανά δωμάτιο) σε πέντε νοσοκομεία της περιοχής του Cleveland. Τα δωμάτια του νοσοκομείου περιελάμβαναν τόσο θαλάμους απομόνωσης για λοιμώξεις από το κλωστηρίδιο το δύσκολο  (CDI) όσο και δωμάτια μη-CDI. Οι επιστήμονες εξέτασαν, επίσης, χέρια (με γάντια και χωρίς), καθώς και άλλες επιφάνειες που αγγίζονται συχνά, όπως τα ρούχα, τα κουμπιά κλήσης, οι  ιατρικές συσκευές, τα κλινοσκεπάσματα, καθώς και οι ιατρικές προμήθειες.

    Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι τα πατώματα στα δωμάτια των ασθενών συχνά είναι μολυσμένα με ανθεκτικό στη μεθικιλλίνη χρυσίζοντα σταφυλόκοκκο (MRSA), ανθεκτικό στη βανκομυκίνη εντερόκοκκο (VRE) και CDI, με το CDI να είναι το πιο συχνά συλλεγόμενο παθογόνο τόσο σε  CDI όσο και σε μη- CDI δωμάτια.

    Το 41% των δωματίων που συμπεριελήφθησαν στην έρευνα είχαν ένα ή περισσότερα αντικείμενα συχνής αφής σε επαφή με το δάπεδο. Αυτά περιελάμβαναν προσωπικά αντικείμενα, ιατρικές συσκευές και αναλώσιμα.

    Τα παθογόνα MRSA, VRE, και C. difficile συλλέχθηκαν  από 6 (18 %), 2 (6 %), και 1 (3 %), αντίστοιχα, γυμνά ή με γάντια χέρια, που χρησιμοποίησαν τα αντικείμενα αυτά.

    «Οι προσπάθειες για τη βελτίωση της απολύμανσης στο περιβάλλον του νοσοκομείου επικεντρώνονται συνήθως σε επιφάνειες που αγγίζονται συχνά από τα χέρια των εργαζομένων στην υγειονομική περίθαλψη ή των ασθενών. Παρά το γεγονός ότι τα δάπεδα στις εγκαταστάσεις υγειονομικής περίθαλψης είναι συχνά μολυσμένα σε μεγάλο βαθμό, περιορισμένη προσοχή έχει δοθεί στην απολύμανσή τους, επειδή δεν αγγίζονται. Τα αποτελέσματα της μελέτης μας δείχνουν ότι πατώματα στα δωμάτια των νοσοκομείων θα μπορούσε να είναι μια υποτιμημένη πηγή για τη διάδοση των παθογόνων και αποτελούν σημαντική περιοχή για επιπλέον έρευνα»,  δήλωσε ο Deshpande.

    Η μελέτη δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση American Journal of Infection Control, που είναι το επίσημο περιοδικό της  APIC.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πολλαπλή σκλήρυνση: Υπό έρευνα θεραπεία μείωσε την ατροφία του εγκεφάλου σε ασθενείς

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Το γλαύκωμα «χτυπάει» και τους νέους

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Red alert από τον ΠΟΥ: Απαιτούνται άμεσα νέα αντιβιοτικά για 12 βακτήρια



    ΣΧΟΛΙΑ