• ΥΓΕΙΑ

    H γυμναστική το καλύτερο «φάρμακο» για την κόπωση των καρκινοπαθών

    κοπωση


    Οι ασθενείς με καρκίνο που νιώθουν έντονη κόπωση από την ασθένεια και από τις θεραπείες στις οποίες υποβαλλονται για να την αντιμετωπίσουν, ίσως πρέπει να περπατάνε όσο πιο πολύ μπορούν αντί να παίρνουν τονωτικά φάρμακα, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.

    Αμερικανοί επιστήμονες επανεξέτασαν τα δεδομένα 113 προγενέστερων, δημοσιευμένων μελετών στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 11.500 ασθενείς που ταλαιπωρούνταν από έντονη κόπωση, την οποία είχαν προσπαθήσει να αντιμετωπίσουν με άσκηση, ψυχολογική υποστήριξη, συνδυασμό των δύο ή με φάρμακα.

    Η συστηματική γυμναστική και η ψυχολογική υποστήριξη σχετίστηκαν με μείωση 26% έως 30% της κούρασης στη διάρκεια και μετά τη θεραπευτική αγωγή για τον καρκίνο, ενώ τα φάρμακα με μείωση κατά μόλις 9%.

    «Οι ασθενείς πρέπει να δοκιμάζουν την άσκηση ή την ψυχολογική υποστήριξη, πριν απλώσουν το χέρι για να πάρουν κάποιο φάρμακο» δήλωσε η κύρια ερευνήτρια Karen Mustian από το University of Rochester Medical Center, στο Ρότσεστερ της Νέας Υόρκης.

    Η κόπωση που σχετίζεται με τον καρκίνο είναι πολύ συχνή και μπορεί να οφείλεται στη νόσο καθαυτή ή στις θεραπείες γι’ αυτήν, γράφουν οι ερευνητές στο περιοδικό JAMA Oncology. Τέσσερις στους δέκα ασθενείς νιώθουν ήδη έντονη κόπωση την εποχή της διάγνωσης της ασθένειάς τους, ενώ πάνω από οκτώ στους δέκα νιώθουν ακόμα εντονότερη κούραση όταν κάνουν χημειοθεραπεία ή/και ακτινοθεραπεία.

    Σε αντίθεση με την κοινή κούραση που αντιμετωπίζεται με λίγο περισσότερο ύπνο ή με σύντομο διάλειμμα από κοπιώδεις δραστηριότητες, η κόπωση του καρκίνου δεν υποχωρεί εύκολα αλλά μπορεί να επιμείνει για χρόνια και να επιδεινωθεί από άλλα προβλήματα, όπως το άγχος, η κατάθλιψη οι διαταραχές ύπνου και ο πόνος.

    Οι ερευνητές δεν ξέρουν γιατί η γυμναστική και η ψυχολογική υποστήριξη είναι πιο ωφέλιμες από τα φάρμακα. Μία θεωρία, όμως, είναι ότι η γυμναστική ασκεί αντιφλεγμονώδη δράση και παρέχει βελτιώσεις στην καρδιαγγειακή, αναπνευστική και μυϊκή λειτουργία που βοηθούν τον οργανισμό να αντιμετωπίσει καλύτερα τόσο τον καρκίνο, όσο και τη χημειοθεραπεία και την ακτινοθεραπεία.

    Σε ό,τι αφορά την ψυχολογική υποστήριξη, ως πιο αποτελεσματική αποδείχθηκε ότι ήταν η ομαδική γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία που εκπαιδεύει τους ασθενείς να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο σκέπτονται για την κούραση και να υιοθετούν συμπεριφορές που την καταπραΰνουν.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: NanoKnife: Το σύγχρονο όπλο κατά του καρκίνου του παγκρέατος

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ο καρκίνος μπορεί να προληφθεί – Δείτε πώς

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καρκίνος: 10 συμπτώματα που ενδεχομένως δεν γνωρίζετε –Τι έδειξε νέα έρευνα



    ΣΧΟΛΙΑ