• ΥΓΕΙΑ

    Επιστημονική έρευνα: Αυτός είναι ο ιδανικός καφές για συγκέντρωση

    καφές


    Ξεχάστε τα εσπρεσάκια και τους κλασικούς λάτε. Ο καλύτερος τρόπος για να κρατήσετε το μυαλό σας στη… θέση του και να εξασφαλίσετε συγκέντρωση είναι να πιείτε έναν δυνατό καφέ mocha!

    Αυτό είναι το συμπέρασμα νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Τζόρτζια και το Πανεπιστήμιο Κλάρκσον στη Νέα Υόρκη. Ερευνητές ψυχολόγοι μελέτησαν επί έναν χρόνο ομάδα εθελοντών, για να εξακριβώσουν πως επηρεάζουν τις νοητικές επιδόσεις τα διάφορα ζεστά ροφήματα και ειδικότερα η ζεστή σοκολάτα και ο καφές.

    Οι συμμετέχοντες στην έρευνά τους κατανάλωναν ροφήματα που έμοιαζαν μονίμως τα ίδια, αλλά άλλοτε περιείχαν σκέτο κακάο, άλλοτε κακάο με καφεΐνη και άλλοτε καφεΐνη χωρίς κακάο ή καμία από τις δύο ουσίες.

    Όπως γράφουν οι επιστήμονες στο περιοδικό BMC Nutrition, ανακάλυψαν ότι η καφεΐνη μεμονωμένα διεγείρει την ενεργητικότητα και το κακάο καταπραΰνει το άγχος. Όμως ο συνδυασμός των δύο, όπως συμβαίνει στον καφέ mocha, ήταν ο καλύτερος στη βελτίωση της ικανότητας συγκέντρωσης και προσοχής των συμμετεχόντων.

    Η έρευνα ήταν «διπλή τυφλή» δηλαδή ούτε οι συμμετέχοντες ούτε οι ερευνητές ήξεραν ποιος εθελοντής έπινε ποιο ρόφημα και πότε, αφού η επιλογή ήταν τυχαία.

    «Ήταν μια πολύ αποκαλυπτική έρευνα» δήλωσε ο κύριος ερευνητής Ali Boolani, καθηγητής Φυσικής Θεραπείας στο Πανεπιστήμιο Κλάρκσον. «Το κακάο αυξάνει την ροή αίματος στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα να αυξάνει τη νόηση και την προσοχή. Η καφεΐνη από μόνη της μπορεί να αυξήσει το άγχος, αλλά η έρευνά μας έδειξε ότι το κακάο αμβλύνει αυτή την ιδιότητα. Αυτός είναι ένας πολύ καλός λόγος για να πίνει κανείς mocha λάτε».

    Στο πλαίσιο της έρευνας οι συμμετέχοντες έπρεπε να παρακολουθούν μια οθόνη όπου εμφανίζονταν γράμματα και να πατάνε ένα πλήκτρο κάθε φορά που εμφανιζόταν το γράμμα Χ έπειτα από το γράμμα Α.

    Έπρεπε επίσης να εντοπίζουν τους άσχετους αριθμούς που διέκοπταν συμμετρικές αλληλουχίες αριθμών, καθώς και να κάνουν νοερά μαθηματικές πράξεις και ιδιαίτερα αφαιρέσεις.

    Όλα αυτά τα τεστ είχαν σχεδιαστεί για την αξιολόγηση της νοητικής λειτουργικότητας και την ψυχική διάθεση έπειτα από την κατανάλωση ενός ζεστού ροφήματος.

    Σε όλα τα πειράματα που έκαναν οι επιστήμονες στη διάρκεια της έρευνάς τους, οι συμμετέχοντες απέδιδαν καλύτερα όταν είχαν πιει κακάο με καφεΐνη.

    «Τα ευρήματά μας είναι ελπιδοφόρα και δείχνουν ότι τα ροφήματα που συνδυάζουν κακάο με καφέ είναι καλές επιλογές για όποιον θέλει να βελτιώσει παρατεταμένα την ικανότητα συγκέντρωσής του», δήλωσε ο Boolani.

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Καφές και τσιγάρο: Επιστήμονες “αποκωδικοποιούν” τη μεταξύ τους σχέση

     

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ξέρετε πόσες θερμίδες έχει ο καφές που πίνετε;

     

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Καφές και κατάθλιψη: Μια περίπλοκη σχέση



    ΣΧΟΛΙΑ