• HealthStories.gr

    Βιταμίνη Ε: Οι 5 τροφές με πλούσιες δόσεις και ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τα συμπληρώματα της

    • NewsRoom
    Βιταμίνη Ε

    Βιταμίνη Ε


    Η βιταμίνη Ε, την οποία μπορείτε να βρείτε σε συγκεκριμένες τροφές, μπορεί να βοηθήσει στην προστασία των ματιών, να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα αλλά μπορεί και να μειώσει τον κίνδυνο καρκίνου.

    Οι καλύτερες τροφές με βιταμίνη Ε

    Μπορείτε να λάβετε τη βιταμίνη Ε μέσω της διατροφής σας εάν τρώτε τακτικά:

    Φυτικά έλαια: Το έλαιο φύτρων σιταριού (σιτέλαιο) έχει την υψηλότερη ποσότητα βιταμίνης Ε, δίνοντας το 135% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε 1 κουταλιά της σούπας. Το ελαιόλαδο περιέχει α-τοκοφερόλη, δηλαδή την πιο σημαντική δραστική μορφή της βιταμίνης Ε. Το καλαμποκέλαιο και το σογιέλαιο περιέχουν κάποια βιταμίνη Ε, αλλά σε μικρότερες ποσότητες από άλλα έλαια.

    Ξηροί καρποί: Τα αμύγδαλα (περίπου 30 γραμμάρια) περιέχουν περίπου το 45% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης σε βιταμίνη Ε. Τα φουντούκια είναι μια άλλη καλή πηγή, με 29% της ημερήσιας δόσης ανά 30 γραμμάρια.

    Φιστίκια: Τεχνικά ένα όσπριο, όχι ένας ξηρός καρπός, τα φιστίκια και το φυστικοβούτυρο είναι καλές πηγές βιταμίνης Ε. Περιέχουν περίπου 15% έως 20% της ημερήσιας δόσης ανά μερίδα.

    Πράσινα λαχανικά: Λαχανικά όπως το σπανάκι και το μπρόκολο περιέχουν κάποια βιταμίνη Ε. Ενώ η ποσότητα είναι μόνο περίπου 5% έως 8% της ημερήσιας δόσης, αξίζει να τα προσθέσετε στη διατροφή σας. Τα πράσινα λαχανικά είναι εξαιρετικές πηγές βιταμινών, μετάλλων και αντιοξειδωτικών.

    Εμπλουτισμένα τρόφιμα: Οι εταιρείες τροφίμων προσθέτουν βιταμίνη Ε σε συσκευασμένα τρόφιμα όπως δημητριακά και χυμούς φρούτων. Κοιτάξτε την ετικέτα διατροφικών στοιχείων για να δείτε ποιες τροφές έχουν προσθήκη βιταμίνης Ε. Μπορεί να δείτε να αναφέρεται στα συστατικά ως «άλφα-τοκοφερόλη» ή «ανάμεικτες τοκοφερόλες».

    Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε;

    Υπάρχει ένας σοβαρός λόγος για να λαμβάνετε τη βιταμίνη Ε από τις τροφές και όχι από τα συμπληρώματα. Θα πρέπει να αποφύγετε τη λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Ε εάν παίρνετε:

    • Αραιωτικά αίματος: Εάν παίρνετε ένα αντιπηκτικό φάρμακο, η βιταμίνη Ε μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο αιμορραγίας.
    • Θεραπείες καρκίνου: Η βιταμίνη Ε μπορεί να επηρεάσει την αποτελεσματικότητα της χημειοθεραπείας ή της ακτινοθεραπείας .
    • Φάρμακα για τη χοληστερόλη: Ορισμένες έρευνες έχουν βρει ότι ένα αντιοξειδωτικό συμπλήρωμα που περιέχει βιταμίνη Ε μπορεί να εμποδίσει τα φάρμακα που μειώνουν τη χοληστερόλη, συμπεριλαμβανομένων των στατινών και της νιασίνης .

    Διαβάστε επίσης:

    Χρήστος Χατζηχριστοδούλου (ΕΟΔΥ): Τα δύσκολα χρόνια στην Κύπρο, οι αλλαγές στον ΕΟΔΥ και η σχέση με την Ειρήνη Αγαπηδάκη

    O Άδωνις, τα γενόσημα και τo άγχος των καινοτόμων

    Έχει θέση το κόκκινο κρέας στη διατροφή μας;



    ΣΧΟΛΙΑ