• HealthStories.gr

    Τροφές που κρατούν μακριά τον γιατρό

    • NewsRoom


    Ακόμα κι αν το γέλιο είναι όπως λένε το καλύτερο φάρμακο, υπάρχουν τροφές, που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στα μικρόβια και βοηθούν στη βελτίωση του ανοσοποιητικού συστήματος.

    Τα τρόφιμα έχουν εκπληκτικές δυνατότητες να θεραπεύσουν κάθε είδους συμπτώματα, ασθένειες και ασθένειες.

    Το ξέρουμε αυτό, από τότε που ο Ιπποκράτης είπε την περίφημη φράση «Αφήστε την τροφή να είναι το φάρμακό σας, το φάρμακό σας θα είναι η τροφή σας».

    Επομένως, ακολουθήστε τις συμβουλές του γιατρού σας, αλλά να ξέρετε ότι υπάρχουν πολλές τροφές που μπορείτε να επιλέξετε για να σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε ό,τι σας ταλαιπωρεί.

    Δείτε ποιες τροφές κρατούν μακριά τον γιατρό, σύμφωνα με το eatthis.com

    Μπρόκολο

    Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να βελτιώσετε την υγεία σας και να μειώσετε τον κίνδυνο ασθενειών είναι να τρώτε πράσινα λαχανικά όπως το μπρόκολο.

    Το μπρόκολο είναι τόσο πλούσιο σε βιοδραστικές ενώσεις που οι ερευνητές είναι γνωστό ότι το αποκαλούν «Πράσινη Χημειοπρόληψη». Αποτελέσματα επιδημιολογικών μελετών έδειξαν ότι μια ένωση που ονομάζεται σουλφοραφάνη που είναι σε αφθονία σε σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο το κουνουπίδι και το λάχανο, λειτουργεί σε γενετικό επίπεδο για να «σβήσει» τα καρκινικά γονίδια, οδηγώντας σε στοχευμένο θάνατο καρκινικών κυττάρων.

    Μελέτες δείχνουν ότι η κατανάλωση ωμού ή ελαφρώς βρασμένου μπρόκολου μερικές φορές την εβδομάδα μπορεί να μειώσει τα ποσοστά καρκίνου του προστάτη, του μαστού, των πνευμόνων και του δέρματος. (Ο βαρύς ατμός ή το βράσιμο του μπρόκολου ξεπλένει την ευεργετική ένωση.) Επιπλέον, έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2019 στο Nutrition & Cancer υποδηλώνει ότι η κατανάλωση ωμών σταυρανθών λαχανικών όπως το μπρόκολο σχετίζεται με χαμηλότερες πιθανότητες καρκίνου του στομάχου.

    Σπανάκι

    Το σπανάκι είναι μια ισχυρή πηγή λουτεΐνης και ζεαξανθίνης, δύο καροτενοειδών που μια ανάλυση μελετών στο Journal of the National Cancer Institute δείχνει ότι μπορεί να μειώσει σημαντικά το ποσοστό καρκίνου του μαστού όταν καταναλώνεται σε αφθονία. Αυτή η πράσινη σαλάτα είναι επίσης πλούσια σε φυλλικό οξύ που ενισχύει το DNA, μια βιταμίνη Β απαραίτητη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLoS One συνέδεσε τα χαμηλά επίπεδα φυλλικού οξέος με αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του μαστού.

    Φασόλια

    Σε αντίθεση με τις ζωικές πηγές πρωτεΐνης, τα φασόλια δεν περιέχουν ανθυγιεινά λίπη. Αυτός μπορεί να είναι ο λόγος που μια μεγάλη επιδημιολογική μελέτη στο JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν όσπρια τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν 22% χαμηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου σε σύγκριση με εκείνους που τα κατανάλωναν λιγότερο από μία φορά την εβδομάδα.

    Ομοίως, μια μετα-ανάλυση του 2019 στο Advances in Nutrition έδειξε ότι η τακτική κατανάλωση φασολιών, φακών, μπιζελιών και άλλων οσπρίων μειώνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις, στεφανιαία νόσο και υψηλή αρτηριακή πίεση.

    Βρώμη

    Η τακτική κατανάλωση βρώμης μπορεί να βοηθήσει στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 και μπορεί ακόμη και να τον αναστρέψει λόγω της επίδρασής του στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Η βρώμη περιέχει ένα είδος διαλυτής ίνας που ονομάζεται βήτα-γλυκάνη, η οποία φαίνεται να υποστηρίζει τη μεταβολική υγεία.

    Σε μια μελέτη Journal of Functional Foods του 2021, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όταν μια ομάδα ατόμων με διαβήτη τύπου 2 έλαβαν ένα συμπλήρωμα βήτα-γλυκάνης βρώμης 5 γραμμαρίων μία φορά την ημέρα, βελτίωσαν τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα τους, μείωσαν την όρεξή τους και ένιωθαν ικανοποιημένοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. μετά από 12 εβδομάδες. Βίωσαν επίσης, βελτιωμένη υγεία της εντερικής τους μικροχλωρίδας, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στη μεταβολική υγεία.

    Μήλα

    Τα μήλα, είναι ιδιαίτερα ωφέλιμα για την καρδιαγγειακή υγεία, διατηρούν τα αιμοφόρα αγγεία εύκαμπτα και μειώνουν την αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με ένα έγγραφο του 2020 στο Critical Reviews in Foods Science and Nutrition. Εκτός από τα 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών που μειώνουν την αρτηριακή πίεση που λαμβάνετε από κάθε μήλο, θα απολαύσετε μια υγιεινή βοήθεια από κερσετίνη. Επίσης η κατανάλωση μήλων, είναι ένα αποτελεσματικό αντιυπερτασικό.

    Μούρα

    Τα μουρα είναι τα ισχυρά μικρά μπλε «χάπια» της φύσης που μπορούν να εξουδετερώσουν τις φλεγμονώδεις επιπτώσεις του τρόπου ζωής σας. Τα μούρα περιέχουν μια κατηγορία αντιοξειδωτικών που ονομάζονται φλαβονοειδή και ανθοκυανίνες που μπορούν να απενεργοποιήσουν τα φλεγμονώδη και τα γονίδια του ανοσοποιητικού.

    Μια ανασκόπηση έρευνας για τα μούρα και τις ανθοκυανίνες τους σε μια έκδοση του 2020 του Advances in Nutrition έδειξε ότι το νόστιμο αυτό φρούτο σχετίζεται με αντιφλεγμονώδη δράση και ευεργετικά αποτελέσματα στην υγεία των αγγείων, ρυθμίζοντας το σάκχαρο στο αίμα και βελτιώσεις στην ισορροπία της χλωρίδας του εντέρου.

    Η χρόνια, χαμηλού βαθμού φλεγμονή είναι μια αντίδραση του ανοσοποιητικού συστήματος που προκαλείται συχνά από κακές συνήθειες του τρόπου ζωής που συμβάλλει σε πολλές διαταραχές και ασθένειες, όπως η αρθρίτιδα, ο διαβήτης τύπου 2, ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις και η άνοια.

    Διαβάστε επίσης:

    Απώλεια βάρους με δίαιτες χαμηλών λιπαρών ή με λιγότερους υδατάνθρακες;

    Σαρηγιάννης: Τι έδειξε μελέτη της ομάδας του για την απολύμανση του αέρα και την COVID-19 – Σύσταση για μάσκες σε σχολικά λεωφορεία και αίθουσες



    ΣΧΟΛΙΑ