• HealthStories.gr

    Απώλεια βάρους με δίαιτες χαμηλών λιπαρών ή με λιγότερους υδατάνθρακες;

    • NewsRoom
    Απώλεια βάρους με δίαιτες χαμηλών λιπαρών ή με λιγότερους υδατάνθρακες;


    Εάν οι δίαιτες χαμηλών λιπαρών ή με λιγότερους υδατάνθρακες – όπως η δίαιτα paleo ή η Atkins – λειτουργούν καλύτερα για την απώλεια βάρους είναι μια μακροχρόνια διατροφική συζήτηση.

    Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Αμερικανικής Ιατρικής Ένωσης, έθεσε σε σύγκριση μια υγιεινή δίαιτα χαμηλών λιπαρών έναντι μιας υγιεινής δίαιτας χαμηλών υδατανθράκων με στόχο την απώλεια βάρους.

    Περίπου 610 συμμετέχοντες που ήταν υπέρβαροι ακολουθήσουν το ένα ή το άλλο πρόγραμμα σε διάστημα ενός έτους.

    Η διαφορά στην απώλεια βάρους δεν θεωρήθηκε σημαντική, καθώς η ομάδα των χαμηλών λιπαρών έχασε κατά μέσο όρο σχεδόν 12 κιλά σε σύγκριση με τα 13 κιλά της ομάδας που ακολουθούσε δίαιτα με χαμηλούς υδατάνθρακες.

    Δίαιτες και απώλεια βάρους

    «Οι δίαιτες χαμηλών υδατανθράκων συνήθως οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους τους πρώτους μήνες», λέει η Jill Weisenberger, διαιτολόγος διατροφολόγος, συγγραφέας του «Προδιαβήτης: Πλήρης οδηγός» και μέλος της ομάδας ειδικών των US News Best Diets. «Επομένως, αν συγκρίνετε ανθρώπους για τρεις μήνες έως έξι μήνες είτε με χαμηλή σε υδατάνθρακες δίαιτα είτε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, φαίνεται ότι τα άτομα που ακολουθούν δίαιτα χαμηλών υδατανθράκων χάνουν περισσότερο βάρος. Αλλά αν τους συγκρίνετε για ένα ή δύο χρόνια ή περισσότερο, η απώλεια βάρους είναι περίπου η ίδια. Υπάρχει μια πιο γρήγορη αρχική απώλεια βάρους αλλά όχι μεγαλύτερη συνολική απώλεια βάρους.»

    Οι συγκρίσεις δεν είναι πραγματικά ξεκάθαρες, ακόμη και όταν λαμβάνετε υπόψη τις πηγές τροφίμων. Μια μικρή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine αξιολόγησε δύο τύπους δίαιτας: μια διατροφή με βάση τα φυτά, χαμηλή σε λιπαρά και μια διατροφή με βάση τα ζωικές πρωτεΐνες, χαμηλή σε υδατάνθρακες. Η μελέτη, με επικεφαλής ερευνητές στο Εθνικό Ινστιτούτο Διαβήτη και Πεπτικών και Νεφροπαθειών, συμπεριέλαβε 20 συμμετέχοντες που ακολούθησαν τη μία δίαιτα για δύο εβδομάδες και μετά ακολούθησαν την άλλη. Δείτε τι βρήκαν οι ερευνητές:

    Η διατροφή με βάση τα φυτά, χαμηλή σε λιπαρά οδήγησε σε χαμηλότερη πρόσληψη θερμίδων, με έως και 700 λιγότερες θερμίδες την ημέρα.

    Η διατροφή με βάση τις ζωικές πρωτεΐνες, χαμηλή σε υδατάνθρακες επιτρέπει σταθερότερα επίπεδα ινσουλίνης και γλυκόζης (που προάγει την πρόληψη του διαβήτη).

    Οι συμμετέχοντες στη φυτική διατροφή με χαμηλά λιπαρά έχασαν περισσότερο σωματικό λίπος.

    Οι συμμετέχοντες έχασαν βάρος και στις δύο δίαιτες.

    Μερικοί άνθρωποι έλκονται από τη φύση τους σε μια δίαιτα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, όπως και άλλοι έλκονται από ένα πρόγραμμα χαμηλών υδατανθράκων. Εάν νιώθετε πιο άνετα να κόψετε το λίπος παρά να περιορίζετε αυστηρά τους υδατάνθρακες, τα χαμηλά λιπαρά μπορεί να είναι κατάλληλα για εσάς. Μάθετε τι σας ταιριάζει καλύτερα και στοχεύστε σε υγιεινό φαγητό υψηλής ποιότητας σε όποιο διατροφικό πρόγραμμα κι αν επιλέξετε.



    ΣΧΟΛΙΑ