• HealthStories.gr

    Το ντόμινο που πυροδοτεί στο σώμα σου η αρωματοθεραπεία

    • NewsRoom
    αρωματοθεραπεία


    Η αρωματοθεραπεία δεν είναι πανάκεια, αλλά φαίνεται ότι αυτό που υπόσχεται μπορεί να το προσφέρει και η εξήγηση βασίζεται στο ντόμινο που πυροδοτεί μέσα στο σώμα η μυρωδιά από συγκεκριμένα αρώματα.

    Φανταστείτε ότι μια μυρωδιά από ένα συγκεκριμένο άρωμα – από λεμόνι ή λεβάντα – θα μπορούσε να αλλάξει τη διάθεσή σας, να μειώσει τα επίπεδα του στρες ή να προσφέρει μια δόση …ζεν.

    Αυτή είναι η θεμελιώδης πεποίθηση πίσω από την αρωματοθεραπεία, μια διαρκώς αναπτυσσόμενη τάση ευεξίας. Αν και αυτή η πρακτική έχει γίνει κυρίαρχη τα τελευταία χρόνια, αξίζει τον κόπο να αναλυθούν τα πραγματικά οφέλη, τα μειονεκτήματα και η αποτελεσματικότητα ενός τελετουργικού αρωματοθεραπείας.

    Τι είναι η αρωματοθεραπεία;

    Η Nova Covington, πιστοποιημένη αρωματοθεραπεύτρια, λέει στο realsimple.com ότι η αρωματοθεραπεία χρησιμοποιεί φυτικά έλαια που αποστάζονται από κάποια φυτό. Στην καλύτερη τους μορφή, τα αιθέρια έλαια είναι αγνά, ανόθευτα βοτανικά έλαια, εκχυλίσματα υψηλής συγκέντρωσης από φυτά, φύλλα, φλούδες εσπεριδοειδών και πέταλα λουλουδιών.

    Οι λάτρεις της αρωματοθεραπείας χρησιμοποιούν τα έλαια για διάφορους σκοπούς, όπως:

    • Βελτίωση της διάθεσης
    • Εξασφάλιση ηρεμίας
    • Καθαρισμός ιγμορείων
    • Μείωση του στρες
    • Διάχυση αρώματος σε ένα δωμάτια για περισσότερη χαλάρωση ή ενέργεια

    Η ιστορία της αρωματοθεραπείας

    Οι περισσότεροι πολιτισμοί έχουν χρησιμοποιήσει ιθαγενή φυτά για ιατρικούς σκοπούς και η αρωματοθεραπεία αναπτύχθηκε από αυτή τη γνώση, εξηγεί η Kelly Fowler, ειδικός στην αρωματοθεραπεία και καθηγήτρια στο The Soma Institute.

    Γενικά, αποδίδονται στη Μέση Ανατολή τα εύσημα για τη δημιουργία της απόσταξης αιθέριων ελαίων, αλλά μόλις το 1900 άρχισε να χρησιμοποιείται ευρύτερα. Η Fowler εξηγεί ότι αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό σε έναν Γάλλο χημικό, τον Rene-Maurice Gattefosse, ο οποίος επινόησε τον όρο «αρωματοθεραπεία».

    Λειτουργεί η αρωματοθεραπεία και είναι ασφαλής;

    Ίσως είχατε μια φίλη που ισχυρίζεται ότι θα μπορούσε να λύσει οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας με αιθέρια έλαια — και δικαίως, ήσασταν δύσπιστοι. Τελικά, το να μυρίζει κανείς κάτι στον αέρα μπορεί να έχει αντίκτυπο; Η απάντηση είναι περίπλοκη: ναι και όχι.

    Όπως επισημαίνει η Mayo Clinic, ορισμένες μελέτες έχουν προτείνει ότι η αρωματοθεραπεία μπορεί να ωφελήσει τις συνήθειες του ύπνου μας, να μας βοηθήσει να αντιμετωπίσουμε το άγχος και την κατάθλιψη και να βελτιωθεί η ποιότητα ζωής σε άτομα με χρόνιες παθήσεις υγείας και πόνο. Ωστόσο, εάν έχετε οποιαδήποτε ανησυχητικά συμπτώματα, θα πρέπει πάντα να συζητάτε τις ανησυχίες σας με έναν εκπαιδευμένο ιατρό.

    Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) και ο ΕΟΦ δεν ρυθμίζει τα αιθέρια έλαια, επομένως είναι αναγκαία η προσοχή στα συστατικά. «Τα βιολογικά αιθέρια έλαια αποστάζονται, αλλά η μόλυνση από χημικές ουσίες είναι ευρέως διαδεδομένη στα μη βιολογικά προϊόντα», προειδοποιεί η Covington. Διαβάστε την πίσω ετικέτα και ζητήστε τη συμβουλή του δερματολόγου σας σε περίπτωση αμφιβολίας.

    Να προσέχετε το συγκεκριμένο προφίλ ή τις συνθήκες του δέρματός σας όταν χρησιμοποιείτε αιθέρια έλαια απευθείας στο δέρμα. Όπως συνιστά η Covington, είναι καλύτερο να δοκιμάσετε ένα αιθέριο έλαιο στο δέρμα σας ή στο μπάνιο. Εάν δεν αντιμετωπίζετε ερεθισμό ή φλεγμονή, μπορείτε στη συνέχεια να το εφαρμόσετε. Θυμηθείτε:

    Δεν είναι όλα τα αιθέρια έλαια ασφαλή για το δέρμα σας, γι’ αυτό ελέγξτε πριν ρίξετε στο δέρμα με λεμόνι, λεβάντα ή οποιαδήποτε άλλη ποικιλία. Η Fowler λέει επίσης να είστε προσεκτικοί με τη χρήση αιθέριων ελαίων εάν παίρνετε ορισμένα φάρμακα ή έχετε ανησυχίες για την υγεία σας που θα μπορούσαν να σας κάνουν πιο ευαίσθητους.

    Ποια είναι τα οφέλη της αρωματοθεραπείας;

    «Ένα μεγάλο μειονέκτημα της αρωματοθεραπείας είναι η άποψη ότι είναι μια θεραπεία για όλα», σημειώνει η Fowler. «Κάποιοι ένθερμοι που κάνουν DIY μπορεί να έχουν την τάση να αναζητούν από μόνοι τους τα έλαια ενώ θα έπρεπε να απευθύνονται σε επαγγελματίες υγείας». Έτσι, μόνο η σωστή χρήση της αρωματοθεραπείας παρέχει πολλά σημαντικά οφέλη.

    1. Μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε

    Για νύχτες που το μυαλό σας τρέχει, σκεφτείτε το αιθέριο έλαιο λεβάντας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να ηρεμήσετε τις αισθήσεις σας, εξηγεί η Fowler. Στην πραγματικότητα, αποκαλεί την ικανότητα της λεβάντας να καταπραΰνει θρυλική, και είτε το πιστεύετε είτε όχι, τυχαία. Όπως λέει η ιστορία, όταν ο Gattefosse έκαψε τα χέρια του, έβαλε λάδι λεβάντας σε μια από τις πληγές. Συνειδητοποίησε ότι στο χέρι που είχε βάλει λάδι λεβάντας η πληγή επουλώθηκε πιο γρήγορα. Σήμερα γνωρίζουμε ότι το έλαιο λεβάντας έχει δράση κυτταρικής αναγέννησης, ενθαρρύνοντας το σώμα να παράγει περισσότερα κύτταρα.

    Το ντόμινο που πυροδοτεί στο σώμα σου η αρωματοθεραπεία

    Από την άποψη της μυρωδιάς, η Fowler λέει ότι όταν απολαμβάνουμε αυτό που μυρίζουμε, συμβαίνει ένα φαινόμενο ντόμινο στο σώμα. «Η απόλαυση του αρώματος βοηθά τις κόρες των ματιών να διαστέλλονται και το σώμα σας θα παράγει χημικές ουσίες που μπορούν να ενθαρρύνουν τους λείους μυς των αιμοφόρων αγγείων να χαλαρώσουν», εξηγεί. «Όταν το σώμα σας περνά από αυτή τη διαδικασία αγγειοδιαστολής, η αρτηριακή σας πίεση μειώνεται και ο καρδιακός ρυθμός επιβραδύνεται λίγο, κάτι που είναι ένα σημάδι ηρεμίας και χαλάρωσης».

    2. Μπορεί να σας βοηθήσει να κοιμηθείτε πιο ήσυχα

    Αν δυσκολεύεστε να κοιμηθείτε τη νύχτα, δεν είστε μόνοι. Σύμφωνα με τα όλες τις μελέτες, ένας στους τρεις ενήλικες δεν κοιμάται τακτικά αρκετά. Ωστόσο η καθημερινή άσκηση αρωματοθεραπείας με καταπραϋντικά έλαια μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην ηρεμία του μυαλού και του σώματος, προετοιμάζοντάς σας για βέλτιστη ξεκούραση και βοηθώντας σας να χαλαρώσετε όταν αισθάνεστε καταβεβλημένοι.

    Επιλέξτε ένα καταπραϋντικό, ανακουφιστικό άρωμα όπως το λάδι λεβάντας, το οποίο έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση και τον καρδιακό ρυθμό όταν εισπνέεται. «Προσθέστε μερικές σταγόνες σε διαχύτη αρώματος περίπου μία ώρα πριν να κοιμηθείτε.»

    3. Μπορεί να σας βοηθήσει να διαχειριστείτε το άγχος

    Για εκείνες τις μέρες που συσσωρεύονται οι συναντήσεις και η λίστα με τις υποχρεώσεις σας δεν μικραίνει ποτέ, η καταπολέμηση του άγχους είναι ζωτικής σημασίας για να φτάσετε στο τέλος της ημέρας. Η Fowler λέει ότι ορισμένα έλαια είναι ιδανικά για να τα δοκιμάσετε, ανάλογα με το τι σας προκαλεί το άγχος.

    «Εάν έχετε ένα προσωπικό άγχος, τότε μπορεί να σας ταιριάζουν καλύτερα τα έλαια εσπεριδοειδών, τα οποία έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ανακούφιση από το άγχος. Εάν το άγχος σας κάνει να νιώθετε αποκεντρωμένοι ή αποσυνδεδεμένοι, τα έλαια από ξύλο όπως το λιβάνι και το σανταλόξυλο μπορεί να είναι καλύτερα», συνιστά. «Αν το άγχος έχει ένα στοιχείο κατάθλιψης, ίσως θελήσετε να επιλέξετε κάτι πιο αναζωογονητικό στην οικογένεια της μέντας».

    4. Μπορεί να ενισχύσει την ενέργεια και την εστίαση

    Το άρωμα έχει τόσο ισχυρή αίσθηση, που μπορεί να διεγείρει εκπληκτικά έντονες αντιδράσεις στο σώμα σας. «Ακριβώς όπως η λεβάντα προάγει την ηρεμία και τη χαλάρωση, τα φωτεινά ή πικάντικα αρώματα όπως τα εσπεριδοειδή, η μέντα και το τζίντζερ είναι δυναμωτικά», λέει. «Η διάχυση αυτών των αρωμάτων μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της εστίασης, της εγρήγορσης και της παραγωγικότητας, καθιστώντας τα ιδανικά για το πρωί ή για το μεσημεριανό μάζεμα».

    Συνιστά να κάνετε την αρωματοθεραπεία μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας με τη διάχυση ενεργητικών ελαίων όπως τα εσπεριδοειδή, η μέντα, το τζίντζερ, ο ευκάλυπτος ή το λεμονόχορτο αμέσως μετά το ξύπνημα. «Αντί να επιδιώκετε ένα ποτό γεμάτο καφεΐνη ή ένα σνακ με ζάχαρη κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού σας, δοκιμάστε την αρωματοθεραπεία», προσθέτει.

    5. Ενθαρρύνει τη βαθιά, διαφραγματική αναπνοή

    Πότε ήταν η τελευταία φορά που πήρες τόσο βαθιά ανάσα που γέμισες εντελώς τους πνεύμονές σου, σε έκανε να νιώθεις άνετα και απελευθέρωσε όλη αυτή την ένταση στους ώμους σου; Εάν δεν μπορείτε να θυμηθείτε, η αρωματοθεραπεία μπορεί να είναι η υπενθύμιση που χρειάζεστε για να πάρετε βαθιές αναπνοές.

    «Όταν μυρίζετε το άρωμα, ξεκινάτε ήδη τη διαδικασία της βαθύτερης αναπνοής. Η εισαγωγή των χημικών ενώσεων που βρίσκονται μέσα στο λάδι στο σώμα σας ενισχύει την εμπειρία βαθιάς αναπνοής», εξηγεί η Fowler. «Όταν εισπνέετε, οι χημειότυποι στο λάδι δημιουργούν ένα ευρύ φάσμα επιδράσεων.»

    Και για να εκμεταλλευτείτε αυτές τις χημικές ενώσεις; Η πιο γρήγορη λεωφόρος είναι η βαθιά αναπνοή. Καθώς εισπνέετε και εκπνέετε πιο προσεκτικά και με πιο αργό ρυθμό, η Fowler λέει ότι παράγετε μια αντανακλαστική απόκριση που ενθαρρύνει τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή σας πίεση να μειωθούν και ενεργοποιεί ολόκληρη τη λειτουργική ικανότητα των πνευμόνων σας, η οποία με τη σειρά της φέρνει περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά.

    Διαβάστε επίσης:

    Απώλεια βάρους: Τι μπορεί να πάθετε από τη δίαιτα με νεράντζι

    Να γιατί δεν φέρνουμε εις πέρας τους στόχους μας

     



    ΣΧΟΛΙΑ