• HealthStories.gr

    Τα οφέλη που κρύβει η κολοκύθα για την υγεία

    • NewsRoom


    Η κολοκύθα γνωρίζει μέρες δόξας αυτή την εποχή του Halloween, αλλά είναι μία καλή ευκαιρία να γνωρίσουμε τα οφέλη που έχει για την υγεία.

    Η σάρκα της κολοκύθας, έχει πολλά θρεπτικά συστατικά. Η κολοκύθα είναι μια μονάδα παραγωγής ενέργειας από κάλιο και φυτικές ίνες.

    Η φρέσκια κολοκύθα είναι καλύτερη όταν είναι στην εποχή της, δηλαδή κατά τους φθινοπωρινούς και χειμερινούς μήνες.

    Γιατί η κολοκύθα έχει μία θέση στη διατροφή μας

    1. Βοηθάει στην πέψη

    Ένα φλιτζάνι μαγειρεμένη σάρκα κολοκύθας περιέχει 7,1 γραμμάρια φυτικών ινών, καθιστώντας την εξαιρετική πηγή. Η σάρκα της κολοκύθας είναι επίσης πλούσια σε πηκτίνη, ένα είδος διαλυτών φυτικών ινών. «Η πηκτίνη είναι ένα φυσικό πρεβιοτικό, το οποίο βοηθά τα καλά υγιή μικρόβια στο έντερο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η κολοκύθα είναι καλά ανεκτή από άτομα με προβλήματα στο γαστρεντερικό σύστημα.

    2. Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης, επειδή έχει κάλιο

    Οι μπανάνες δεν είναι η μόνη επιλογή όταν χρειάζεστε αρκετό κάλιο. Ένα φλιτζάνι κονσέρβας απλής κολοκύθας παρέχει 505 χιλιοστόγραμμα (mg) αυτού του θρεπτικού συστατικού, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στη μείωση των επιπέδων αρτηριακής πίεσης.

    3. Είναι πλούσια σε βιταμίνη Α

    Η κολοκύθα έχει την κόκκινη-πορτοκαλί χρωστική ουσία που ονομάζεται βήτα-καροτίνη, την οποία το ανθρώπινο σώμα μετατρέπει σε βιταμίνη Α και αντιοξειδωτικά. Το βήτα-καροτένιο είναι ένας τύπος καροτενοειδών, μια κατηγορία χρωστικών που βρίσκονται σε φρούτα και λαχανικά και δρουν επίσης ως αντιοξειδωτικά. Η κολοκύθα περιέχει περισσότερη βήτα-καροτίνη από πολλά άλλα τρόφιμα στην κουζίνα σας. Άλλες πηγές τροφίμων με βήτα-καροτίνη περιλαμβάνουν γλυκοπατάτες, καρότα, πορτοκαλί πιπεριές και πεπόνι.

    4. Είναι μια καλή πηγή βιταμινών και μετάλλων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό

    Σύμφωνα με την κλινική του Κλίβελαντ, η κολοκύθα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών που τονώνουν το ανοσοποιητικό, όπως ο σίδηρος και οι βιταμίνες Α, C και Ε. Η βιταμίνη C σε 1 φλιτζάνι απλή κονσέρβα κολοκύθας φτάνει τα 10,3 mg. Συμβάλλει επίσης στην αυξημένη απορρόφηση του σιδήρου.

    5. Βοηθά στη μείωση της φλεγμονής

    Η φλεγμονή είναι η αντίδραση του σώματος σε προσβλητικούς παράγοντες ή τραυματισμούς. Η οξεία φλεγμονή είναι συνήθως βραχυπρόθεσμη, όπως όταν κόψετε κατά λάθος το δάχτυλό σας, και συνήθως υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες. Αλλά η χρόνια φλεγμονή μπορεί να οδηγήσει σε ασθένειες που συνδέονται με την αναπηρία και τη θνησιμότητα, όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις, ο καρκίνος, οι νεφρικές παθήσεις και οι αυτοάνοσες διαταραχές.

    Η βήτα-καροτίνη εμφανίζει ισχυρή αντιφλεγμονώδη δράση, σύμφωνα με έρευνα στο In Vivo. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η βήτα-καροτίνη ασκεί ισχυρότερες δράσεις από το λυκοπένιο, ένα άλλο καροτενοειδές, το οποίο είναι σε αφθονία στις ντομάτες.

    6. Προστατεύει την καρδιά

    Η προσθήκη τροφών πλούσιων σε θρεπτικά συστατικά όπως η κολοκύθα μπορεί να βοηθήσει στην προώθηση της υγείας της καρδιάς. Η κολοκύθα είναι μια πλούσια πηγή θρεπτικών συστατικών για την καρδιά, όπως φυτικές ίνες, κάλιο και αντιοξειδωτικά.

    7. Συμβάλει στην υγεία των ματιών και του δέρματος

    Ο ψευδάργυρος, οι φυτικές ίνες, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη (καροτενοειδή) και οι βιταμίνες A, C και E στις κολοκύθες είναι ευεργετικά στοιχεία της διατροφής για τα μάτια και τα μάτια.

    Διαβάστε επίσης:

    Αγαπηδάκη: Λυπηρό οι συνδικαλιστές να αδειάζουν τους νέους γιατρούς

    Επηρεάζουν οι αλλαγές του καιρού τη ρευματοειδή αρθρίτιδα;

    Κυριακίδου: Πρόσβαση σε φάρμακα για τους Ευρωπαίους όπου και αν βρίσκονται



    ΣΧΟΛΙΑ