• HealthStories.gr

    Τα 4 ροφήματα που καθαρίζουν τα νεφρά σας

    • NewsRoom
    Τα 4 ροφήματα που καθαρίζουν τα νεφρά σας

    Πηγή: healthstories.gr


    Tα νεφρά σας είναι υπεύθυνα για τη ρύθμιση της παροχής νερού στο σώμα σας 24/7.

    Είναι μια κρίσιμη δουλειά και τα νεφρά απαιτούν πληρωμή σε υγρά. Και το νούμερο 1 υγρό για υγιή νεφρά και την ευεξία τους είναι βέβαια το νερό!

    Γιατί το νερό είναι το καλύτερο για τα νεφρά σας

    «Το νερό είναι το πιο σημαντικό «θρεπτικό συστατικό» του σώματός σας», λέει η διαιτολόγος διατροφολόγος και πιστοποιημένη φυσιολόγος άσκησης στο Αμερικανικό Κολλέγιο Αθλητιατρικής Wendy Bazilian, DrPH, RDN.

    Το Ινστιτούτο Ιατρικής των Εθνικών Ακαδημιών εκτιμά ότι οι άνδρες χρειάζονται περίπου 13 φλιτζάνια υγρών καθημερινά ενώ οι γυναίκες χρειάζονται περίπου 9 φλιτζάνια για να λειτουργήσουν. Ποτά εκτός από το νερό, ακόμη και τα τρόφιμα μπορούν να συμβάλουν σε αυτόν τον στόχο, αλλά το νερό είναι το πλεονέκτημα του σώματός σας. Εξάλλου, το 60% έως 70% του σωματικού σας βάρους αποτελείται από νερό, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού.

    Τα νεφρά σας σε σχήμα φασολιού κάνουν σημαντική δουλειά. Λειτουργούν ως φίλτρα, απομακρύνοντας τα απόβλητα και το επιπλέον νερό από το αίμα σας με ρυθμό περίπου μισό φλιτζάνι ανά λεπτό και στέλνοντας το «βρώμικο νερό» έξω από το σώμα μέσω της ούρησης. Καθώς φιλτράρουν το αίμα σας, τα νεφρά ρυθμίζουν επίσης την ισορροπία νατρίου, ασβεστίου, φωσφόρου και καλίου στην κυκλοφορία του αίματός σας, κάτι που είναι κρίσιμο για τη σωστή λειτουργία των νεύρων, των μυών και των οργάνων.

    Σημειώνεται ότι οι συγκεκριμένες συμβουλές αφορούν σε υγιή νεφρά. Εάν είχατε ή έχετε μια μορφή νεφρικής νόσου, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό ή τον διαιτολόγο σας σχετικά με ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης για την υγεία των νεφρών σας.

    Άλλα καλά ποτά

    Ενώ το νερό είναι ο παράγοντας παιχνιδιού, άλλα υγρά μπορεί να είναι χρήσιμα για συγκεκριμένους στόχους, όπως η επανυδάτωση. Ένα παράδειγμα είναι ένα ποτό που περιέχει ηλεκτρολύτες όπως νάτριο και κάλιο.

    «Το νερό είναι καθαριστικό και ενυδατικό, τα μέταλλα όπως το κάλιο και το αλάτι είναι οι ρυθμιστές, και λίγη γλυκόζη σε ένα ποτό βοηθά στην ενυδάτωση», λέει στο eatthis.com η Δρ Bazilian.

    Έτσι, συνδυάζοντας νερό, νάτριο και κάλιο και τη σωστή ποσότητα γλυκόζης σε ένα ρόφημα, το νερό μπορεί να απορροφηθεί πιο αποτελεσματικά μέσω του εντερικού τοιχώματος, επιταχύνοντας την ενυδάτωση ολόκληρου του σώματος. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο χορηγούνται από του στόματος διαλύματα επανυδάτωσης από νερό, νάτριο, κάλιο και ζάχαρη σε άτομα με αφυδάτωση.

    Ποτά που μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε τα νεφρά σας υγιή

    Χυμός μούρων

    Μια μετα-ανάλυση μελετών στο The Journal of Nutrition διαπίστωσε ότι υγιείς γυναίκες που διατρέχουν κίνδυνο υποτροπής λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος μείωσαν τον κίνδυνο κατά 26% μετά την κατανάλωση χυμού cranberry.

    «Ο χυμός μούρων έχει αντισυγκολλητικές ιδιότητες που εμποδίζουν τα βακτήρια να κολλήσουν στα τοιχώματα των επενδύσεων του ουροποιητικού συστήματος», εξηγεί η Bazilian. Εάν τα βακτήρια δεν μπορούν να συγκρατηθούν με ασφάλεια, πιθανότατα θα παρασυρθούν με την ούρηση.

    Νερό με λεμόνι

    Η κατανάλωση νερού με λεμόνι μπορεί να βελτιώσει την υγεία των νεφρών για άτομα που έχουν ή είχαν πέτρες στα νεφρά με βάση το ασβέστιο, σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα Νεφρού. Τα λεμόνια περιέχουν κιτρικό ή κιτρικό οξύ, το οποίο μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή της ανάπτυξης και της συσσώρευσης των κρυστάλλων που σχηματίζουν πέτρες στα νεφρά.

    Καφές

    Ακριβώς όπως ένα πρωινό φλιτζάνι έχει συσχετιστεί με χαμηλότερη συχνότητα καρδιακών παθήσεων, πρόσφατη κλινική έρευνα που δημοσιεύτηκε το 2022 στο περιοδικό Kidney International Reports υποδηλώνει ότι μπορεί να διατηρήσει τα νεφρά σας υγιή. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν οποιαδήποτε ποσότητα καφέ είχαν 11% χαμηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν οξεία νεφρική βλάβη, η οποία χαρακτηρίζεται από ξαφνική νεφρική ανεπάρκεια. Επιπλέον, η ανάλυση έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν 2 έως 3 φλιτζάνια καφέ καθημερινά, παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση του κινδύνου.

    Αλλά αν τα νεφρά σας δεν είναι υγιή…

    Τα παραπάνω ποτά είναι καλά για υγιή νεφρά. Εάν έχετε ένα πρόβλημα που σχετίζεται με τα νεφρά, όπως χρόνια νεφρική νόσο, μην αλλάξετε τη διατροφή σας ή την ποσότητα των υγρών που πίνετε πριν μιλήσετε με το γιατρό σας.

    Έχοντας νεφρική νόσο σημαίνει ότι τα νεφρά σας δεν απομακρύνουν τις τοξίνες και τα υγρά από το αίμα σας με τον τρόπο που υποτίθεται ότι θα έπρεπε, επομένως είναι σημαντικό να ακολουθείτε μια δίαιτα για την υγεία των νεφρών.

    Διαβάστε επίσης:

    Ξηρά χέρια: Μία απλή ξηροδερμία ή έκζεμα;

    Ο επιτελικός Κώστας Παπαγιάννης, ο εκνευρισμένος Τσιόδρας και ο συγκαταβατικός Τσούνης

     



    ΣΧΟΛΙΑ