• HealthStories.gr

    Squid Game: Οι ειδικοί προειδοποιούν…

    • NewsRoom
    Squid Game

    Squid Game: Οι ειδικοί προειδοποιούν…


    Οι αναλυτές σε ολόκληρο τον κόσμο προσπαθούν να κατανοήσουν γιατί το Squid Game, το νοτιοκορεάτικο αυτό θρίλερ, γνωρίζει τέτοια απήχηση σε αναπτυσσόμενες χώρες, αλλά και σε προηγμένες οικονομίες.

    Είναι η ανάδειξη των κοινωνικών ανισοτήτων που εντείνονται παντού; Είναι ότι σε μια τόσο δύσκολη περίοδο όλοι αναλογιζόμαστε εάν θα μπορούσαμε να είμαστε κομμάτι ενός τέτοιου δυστοπικού κόσμου;

    Ή μήπως, όπως γράφουν οι Financial Times, πρόκειται για ένα παιχνίδι εμπιστοσύνης – πόση εμπιστοσύνη μπορούμε να έχουμε στον εαυτό μας;

    Ωστόσο, το Squid Game (“Παιχνίδι του Καλαμαριού”), δεν μένει μόνο εκεί. Παρουσιάζει και τις σχέσεις που αναπτύσσονται μεταξύ των παικτών: συμμαχίες, αντιπαλότητες, ακόμη και την προδοσία.

    Σύμφωνα με τους ειδικούς, ο δημιουργός του Squid Game, έχει πλήρη επίγνωση της σκληρότητας της υπόθεσής. Καθώς και της σκληρότητας και βαναυσότητας που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι άνθρωποι στον πραγματικό κόσμο.

     Οι ειδικοί προειδοποιούν για τα κρυφά μηνύματα της σειράς

    • Η διαφθορά είναι παντού

    Αν και η οργάνωση του παιχνιδιού φαίνεται μεθοδική και όλα κυλούν ομαλά, σύντομα αποκαλύπτεται ότι υπάρχει ένα υπόγειο κύκλωμα διακίνησης οργάνων. Αυτή είναι μια μεταφορά για τη διαφθορά που λαμβάνει χώρα και στις κυρίαρχες τάξεις της κοινωνίας.

    • Η φτώχεια δεν σου ανοίγει νέους δρόμους

    Το δεύτερο επεισόδιο της σειράς ονομάζεται «Κόλαση». Σε αυτό το επεισόδιο, οι παίκτες έχουν την ευκαιρία να επιστρέψουν στην παλιά τους ζωή.

    Είναι ακόμη πιο ταπεινωτικό όταν η ζωή, τα συναισθήματα και οι συνειδήσεις των φτωχών γίνονται εργαλείο ψυχαγωγίας και ικανοποίησης των πλουσίων.

    • Σε μια καπιταλιστική κοινωνία, οι πλούσιοι είναι οι πιο ισχυροί

    Η σκληρή διάκριση μεταξύ πλούσιων και φτωχών είναι το κυρίως θέμα που επισημαίνεται στη σειρα. Οι πλούσιοι είναι αυτοί που δημιουργούν τους κανόνες και όταν αυτοί οι κανόνες δεν τους ικανοποιούν, μπορούν να αλλάξουν ακαριαία τα δεδομένα.

    • Οι διακρίσεις λόγω φύλου εξακολουθούν να υπάρχουν

    Ένα ακόμη θέμα στο οποίο εστιάζει το «Παιχνίδι του Καλαμαριού» είναι η διάκριση μεταξύ των φύλων, ανδρών και γυναικών. Η Ni Myeo εξ αρχής προσβάλλεται κατάφωρα από τον Deok Soo, μόνο και μόνο επειδή είναι γυναίκα.

    Στην συνέχεια οι γυναίκες του παιχνιδιού συχνά περιθωριοποιούνται και δεν επιλέγονται σε παιχνίδια λόγω της σωματικής τους διάπλασης και των στερεοτύπων που έχουν οι παίχτες.

    «Οι νέοι σήμερα αισθάνονται αποκαρδιωμένοι και απογοητευμένοι για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας» εξηγεί στους Financial Times, ο Σιν Γιονγκ-Σανγκ, ερευνητής του Ινστιτούτου Ψυχικής Υγείας, της Κορέας.

    Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr



    ΣΧΟΛΙΑ