• HealthStories.gr

    Σπέρμα: Το επηρεάζουν ή όχι τα εμβόλια mRNA;

    Σπέρμα: Το επηρεάζουν ή όχι τα εμβόλια mRNA;

    Πηγή: unsplash.com


    Η επίδραση των εμβολίων τεχνολογίας mRNA στη γονιμότητα είναι κάτι που “φρενάρει” αρκετούς. Τελικά επηρεάζουν ή όχι το σπέρμα τα εμβόλια mRNA;

    Επειδή η λοίμωξη με τον κορονοϊό SARS-CoV-2 έχει συσχετιστεί με μείωση σε παραμέτρους της ποιότητας και της ποσότητας του σπέρματος, μια σχετικά μικρή μελέτη από τις ΗΠΑ διερεύνησε τις μεταβολές σε αυτές τις παραμέτρους πριν από τη χορήγηση ενός εμβολίου mRNA και μετά.

    Οι Καθηγητές της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Ευστάθιος Καστρίτης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), συνοψίζουν τα δεδομένα αυτής της μελέτης.

    Τι έδειξε νέα μελέτη

    Σε αυτή τη προοπτική μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο του Μαϊάμι (δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό JAMA) εντάχθηκαν υγιείς εθελοντές ηλικίας από 18 έως 50 ετών, που είχαν προγραμματίσει να υποβληθούν σε εμβολιασμό με mRNA εμβόλιο.

    Οι συμμετέχοντες ελέγχθηκαν, για να διασφαλίστεί ότι δεν είχαν υποκείμενα προβλήματα γονιμότητας και εκείνοι με συμπτώματα COVID-19 ή με θετικό τεστ εντός 90 ημερών αποκλείστηκαν από την μελέτη. Οι συμμετέχοντες παρείχαν δείγμα σπέρματος μετά από 2 έως 7 ημέρες αποχής, πριν από τη λήψη της πρώτης δόσης του εμβολίου και περίπου 70 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση.

    Μεταξύ 17 Δεκεμβρίου 2020 και 12 Ιανουαρίου 2021, 45 εθελοντές (μέσης ηλικίας 28 ετών) εντάχθηκαν στην έρευνα. Τα δείγματα για την επανεκτίμηση του σπέρματος ελήφθησαν σε διάμεσο διάστημα 75 ημερών μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

    Η μελέτη έληξε στις 24 Απριλίου 2021. Τα αρχικά δείγματα (πριν από το εμβόλιο) λήφθηκαν μετά από μια μέση περίοδο αποχής 2.8 ημερών και δείγματα παρακολούθησης (μετά τη 2η δόση) μετά από διάμεση αποχή 3 ημερών. Από τους 45 άντρες, οι 21 (46,7%) έλαβαν το BNT162b2 (το εμβόλιο της Pfizer) και οι 24 (53,3%) έλαβαν το mRNA-1273 (της Moderna).

    Διαβάστε τη συνέχεια στο healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    Αυνανισμός: Παρά τρίχα γλίτωσε τον θάνατο 51χρονος, τι συνέβη

    Οι άνδρες με αυτά τα 3 χαρακτηριστικά κάνουν περισσότερο σεξ

    Πρωκτικό σεξ – Μάθετε τα πάντα πριν το δοκιμάσετε

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ