• HealthStories.gr

    Συνάντηση Χρυσοχοΐδη με το PIF – Το ενδιαφέρον για το φάρμακο

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Υγείας

    Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, υπουργός Υγείας


    Μετά τον ΣΦΕΕ και την ΠΕΦ ο Υπουργός Υγείας Μιχάλης Χρυσοχοΐδης θα συναντηθεί με εκπροσώπους του Pharma Innovation Forum (PIF), συνεχίζοντας την ενημέρωσή του για τον κρίσιμο τομέα του φαρμάκου.

    Η νέα συνάντηση, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Healthstories, αναμένεται να γίνει, εκτός απροόπτου, την ερχόμενη Παρασκευή, 28 του μήνα, νωρίς το απόγευμα στην Αριστοτέλους.

    Έχει προηγηθεί αίτημα από το PIF για συνάντηση, προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα ενημέρωσης στον κ. Χρυσοχοΐδη, για τις προτάσεις του Forum σχετικά με τη στρατηγική αντιμετώπιση των προβλημάτων, τα οποία υπάρχουν αυτή τη στιγμή στη φαρμακευτική αγορά. Μάλιστα ο Υπουργός, σε μια πρώτη τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με το PIF, αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες, ζήτησε να μάθει λεπτομέρειες για το Forum.

    Συνάντηση με PIF

    Ο Υπουργός Υγείας, αν και μετρά μόλις λίγες εβδομάδες στο νέο του πόστο, έχει δείξει ότι ακούει με προσοχή και ότι δεν διστάζει να σχεδιάσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για θέματα, τα οποία σχετίζονται άμεσα με την ίση πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας και δη στα φάρμακα.

    Σε ορισμένες περιπτώσεις παραμένουν ακάλυπτες οι ανάγκες ασθενών και η πρόσβαση σε καινοτόμες θεραπείες δεν είναι πάντα αυτονόητη, παρόλο που σε αυτό το κομμάτι είχε γίνει δουλειά και από την τέως πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

    Αξίζει να σημειωθεί ότι από τα 168 σκευάσματα, που ενέκρινε ο EMA από το 2018 έως το 2021 στην Ελλάδα, είναι διαθέσιμα μόλις τα 90. Από αυτά τα 168 το 50% βρίσκεται σε διαδικασία αδειοδότησης και το άλλο 50% αφορά σε απροθυμία των ίδιων των φαρμακευτικών εταιρειών να τα φέρουν στην αγορά. Από τα καινούρια σκευάσματα, δε, έγκριση έχει λάβει μόλις το 6%.

    Προτεραιότητα το φάρμακο

    Στον σχεδιασμό του κ. Χρυσοχοΐδη πρωτεύοντα ρόλο έχει η κάλυψη των αναγκών όλων των ασθενών ανεξαιρέτως. Δεν είναι τυχαίο που, από το πρώτο κιόλας διάστημα της θητείας του στο Υγείας, ο Υπουργός επέλεξε να δει εκπροσώπους θεσμικών φορέων για το Φάρμακο.

    Τα θέματα των ελλείψεων ακόμη δεν έχουν λυθεί και εκκρεμή ζητήματα, όπως το clawback, “στοιχειώνουν” τις φαρμακευτικές και μπλοκάρουν την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

    Ειδικότερα για το θέμα των ελλείψεων ο κ. Χρυσοχοΐδης έχει διαμηνύσει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι έλεγχοι στις φαρμακαποθήκες θα ενταθούν, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

    PIF: Οι τρεις άξονες

    Στην επικείμενη συνάντηση με τον Υπουργό η πρόεδρος του PIF Λαμπρίνα Μπαρμπετάκη, η γενική διευθύντρια Μαριάντζελα Οικονομοπούλου και τα άλλα μέλη του ΔΣ αναμένεται να αναλύσουν τους τρεις άξονες του σχεδίου για την αντιμετώπιση των προβλημάτων, που συναντώνται στην ελληνική φαρμακευτική αγορά.

    Το προτεινόμενο σχέδιο δίνει έμφαση σε τρεις βασικές πτυχές:

    1. Εξασφάλιση επαρκούς κρατικής χρηματοδότησης για τη φαρμακευτική καινοτομία.
    2. Εφαρμογή διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων για τη βελτίωση της αποδοτικότητας των πόρων.
    3. Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης του συστήματος υγειονομικής περίθαλψης, με στόχο τη διαφάνεια και τη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    10 φυτά που θα κρατήσουν τα κουνούπια μακριά

    ΕΜΑ: «Πράσινο φως» για εμβόλιο κατά του RSV

    «Μάστιγα» οι πνιγμοί στην Ελλάδα: Οδηγίες προστασίας από τον ΕΟΔΥ



    ΣΧΟΛΙΑ