• HealthStories.gr

    Σε πρώτο πρόσωπο: Ζώντας με αυτοάνοσο

    • NewsRoom
    Σε πρώτο πρόσωπο: Ζώντας με αυτοάνοσο

    Αθανασία Παππά


    Το συναισθηματικό roller coaster των ασθενών με αυτοάνοσο νόσημα περιγράφει στο Healthstories η Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Αντιρευματικού Αγώνα και της Ελληνικής Εταιρείας Εμμηνόπαυσης, Αθανασία Παππά.

    Ζώντας με ένα χρόνιο νόσημα, έμαθα πολλά στην πορεία της ζωής μου μετρώντας αντοχές, τόσο δικές μου, όσο και των γύρω μου. Πολλές φορές αναρωτήθηκα αν το νόσημα ήταν αυτό που έφτιαξε τον χαρακτήρα μου ή αν ο χαρακτήρας μου ήταν ένας από τους παράγοντες, που πυροδότησαν το νόσημα.

    Τόσα χρόνια, σχεδόν 38, από τότε που μου εμφανίστηκε η ρευματοειδής αρθρίτιδα, έχω γνωρίσει εκατοντάδες ανθρώπους, κυρίως γυναίκες, γιατί τα αυτοάνοσα αγαπάνε τις γυναίκες.

    Στους χώρους του νοσοκομείου που μεγάλωσα, οι συζητήσεις μεταξύ μας είναι άπειρες. Ακούς και μοιράζεσαι διάφορες ιστορίες και έχεις την εντύπωση ότι σχεδόν όλες είναι ίδιες. Καμία ιστορία, όμως, δεν μπορεί να είναι ίδια. Κάθε άνθρωπος έχει την δική του ξεχωριστή ιστορία να μοιραστεί, κάθε άνθρωπος έχει τις δικές του αντοχές και προσδοκίες, τα δικά του βιώματα.

    Κοινό, αν και δεν έχει επιστημονικά τεκμηριωθεί, είναι ότι τα περισσότερα αυτοάνοσα έχουν ξεκινήσει μετά από έντονο ψυχολογικό στρες, πίεση, αδιέξοδα, που δεν μπόρεσε κάποιος να διαχειριστεί και μετά από απώλεια κάποιου αγαπημένου προσώπου, που δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει.

    Αρκετές έχουμε στο πρόσωπα μας χαραγμένο ένα χαμόγελο. Ένα χαμόγελο που έχει βγει μετά από πολλές μάχες με τον εαυτό μας κυρίως και έπειτα με τους άλλους. Ένα χαμόγελο που μπορεί να κρύβει μια βαθιά κατάθλιψη, που κανένας να μην θέλουμε να δει και πολλές φορές ούτε, καν, εμείς οι ίδιες. Μεταξύ μας ως ασθενείς καταλαβαίνουμε πολλά και πολλές φορές μπορεί να σιωπούμε.

    Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr

    Διαβάστε ακόμη:

    14χρονη που πέθανε από καρκίνο πάγωσε το κορμί της για να θεραπευτεί στο μέλλον

    Διπλή μεταμόσχευση πνευμόνων σε ανεμβολίαστο 24χρονο με COVID-19 (vid)

    Παγκόσμια πρώτη: Τοποθέτησαν μαγνήτες στο στομάχι 2χρονου για να μπορεί να τρώει

    Ακολουθήστε το mononews.gr στο Google News για την πιο ξεχωριστή ενημέρωση



    ΣΧΟΛΙΑ