• HealthStories.gr

    Ριζικές αλλαγές σε 157 Κέντρα Υγείας – Κονδύλι 250 εκατ. στη «μάχη» της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης

    • NewsRoom
    Ριζικές αλλαγές σε 157 Κέντρα Υγείας – Κονδύλι 250 εκατ. στη «μάχη» της Πρωτοβάθμιας Περίθαλψης

    Πηγή: healthstories.gr


    Το μεγάλο στοίχημα της ριζικής αναβάθμισης των Μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας είναι αποφασισμένη να κερδίσει η ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

    Ένα στοίχημα που πολλοί υπουργοί όλων των κυβερνήσεων έχουν βάλει, αλλά ποτέ μέχρι σήμερα δεν κερδήθηκε για πολλούς και διαφορετικούς λόγους.

    Αυτή τη φορά όμως, η κυβέρνηση έχει στα χέρια της ένα πολύ σημαντικό όπλο: Τα κονδύλια που έχουν εξασφαλιστεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και που σύμφωνα με πληροφορίες του HealthStories, ανέρχονται σε 250 εκατομμύρια ευρώ.

    Χρήματα αρκετά ώστε να αναμορφωθούν τεχνολογικά και σε θέματα υποδομής, συνολικά 157 Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα.

    «Ανάσα» για τα νοσοκομεία

    Σήμερα τα Κέντρα Υγείας στις περισσότερες περιοχές υπολειτουργούν, καθώς παρουσιάζουν τεράστιες ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να παρέχουν πρωτοβάθμια περίθαλψη στους πολίτες.

    Το κενό αυτό καλύπτει ο ιδιωτικός τομέας στον οποίο καταφεύγουν μοιραία οι ασθενείς που έχουν ανάγκη να εξυπηρετηθούν, πληρώνοντας βέβαια την ανάλογη συμμετοχή και επιβαρύνοντας την τσέπη τους αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία.

    Αυτή λοιπόν την πληγή είναι αποφασισμένο κλείσει το υπουργείο Υγείας, με ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο για την αναβάθμιση των Κέντρων Υγείας, που
    θα χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχει εγκριθεί από τις αρμόδιες αρχές.

    Οι αλλαγές στα Κέντρα Υγείας

    Το σχέδιο, περιλαμβάνει ριζικές αλλαγές στα Κέντρα Υγείας και είναι στο γενικότερο πλαίσιο των αλλαγών που προωθεί η Αριστοτέλους στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Κομβικό ρόλο στο όλο εγχείρημα θα παίξει ο θεσμός του Προσωπικού Γιατρού.

    Πρωταρχικός στόχος είναι να αποφορτιστούν τα Νοσηλευτικά Ιδρύματα από τη μάστιγα των άσκοπων επισκέψεων ασθενών που θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν και σε μικρότερες μονάδες υγείας όπως είναι τα Κέντρα Υγείας.

    Γι αυτό άλλωστε, θα υπάρχει προσωπικός γιατρός και στις δημόσιες μονάδες, ώστε οι ασθενείς να μην σπεύδουν στα νοσοκομεία, αλλά να βρίσκουν τον γιατρό που έχουν εγγραφεί ακόμη και στα Κέντρα Υγείας. Κέντρα Υγείας αστικού τύπου

    Με βάση το σχέδιο του υπουργείου Υγείας, το πρώτο βήμα θα γίνει με την επιλογή των Κέντρων Υγείας που θα μετατραπούν σε αστικού τύπου. Θα αποτελούν τις βασικές Μονάδες εξυπηρέτησης των πολιτών, ώστε να μη χρειάζεται να σπεύδουν στα μεγάλα νοσοκομεία με το παραμικρό πρόβλημα. Μάλιστα, ήδη έχει σχεδιαστεί ο σχετικός χάρτης της Αττικής.

    Παράλληλα, ένας σημαντικός αριθμός Κέντρων Υγείας θα μετατραπεί σε Μονάδες 24ωρης λειτουργίας. Ως πρότυπα θα αποτελέσουν τα δύο Κέντρα Υγείας, της Λεωφόρου Αλεξάνδρας και της Ηλιούπολης. Άλλωστε, απεδείχθη ότι οι δύο αυτές Μονάδες έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο και στην αντιμετώπιση της πανδημίας.

    Ήδη αρκετά Κέντρα Υγείας στο Λεκανοπέδιο έχουν διευρύνει το ωράριό τους. Όσα θα λειτουργούν σε 24ωρη βάση, θα είναι και οι κεντρικές Μονάδες πάνω στις οποίες θα βασίζονται οι περιφερειακές.

    Ωστόσο, οι αλλαγές αυτές θα χρειαστούν προσωπικό ενώ με βάση τις πληροφορίες η ενίσχυση αυτή θα γίνει και με ιδιώτες γιατρούς.

    Διαβάστε επίσης:

    ΠΟΥ: Συνεχίζει να εξαπλώνεται η ευλογιά των πιθήκων – Αύξηση κρουσμάτων κατά 20% την τελευταία εβδομάδα

    Θάνος Πλεύρης: Αισιοδοξία ότι δεν θα ξαναδούμε μέτρα το φθινόπωρο – Αν χρειαστούν θα είναι ήπια



    ΣΧΟΛΙΑ