• HealthStories.gr

    Πότε αρχίζει το μωρό να μπουσουλάει

    • NewsRoom


    Καθώς το μωρό σας μεγαλώνει, μία σημαντική στιγμή είναι όταν αρχίζει να μπουσουλάει.

    Είναι η στιγμή που ξεκινά να έχει επίγνωση του περιβάλλοντος γύρω του και φυσικά θέλει να το εξερευνήσει. Η κινητικότητα είναι η δύναμη του σε αυτή την εξερεύνηση.

    Το μπουσούλημα είναι συνήθως η πρώτη αποτελεσματική στρατηγική ενός βρέφους για να φτάσει από το σημείο Α στο σημείο Β και αυτό σημαίνει ότι οι νέοι γονείς πρέπει ξαφνικά να λάβουν μέτρα και να βεβαιωθούν ότι όλα τα …σημεία Β είναι ασφαλή.

    Το μπουσούλημα είναι μια μεταβατική φάση της κινητικότητας – τα παιδιά και οι ενήλικες μπορούν να σέρνονται ,αλλά επιλέγουν να περπατούν αν μπορούν – και συχνά επικαλύπτεται με πρόδρομα στάδια του περπατήματος, όπως το τράβηγμα για να σταθεί και το «ταξίδι» όταν κρατιούνται στα έπιπλα.

    Μελέτες έχουν δείξει ότι πάνω από το 80% των βρεφών προχωρούν σέρνοντας τα χέρια και τα γόνατα κατά την ανάπτυξη της κίνησης. Άλλα χρησιμοποιούν εναλλακτικές στρατηγικές ανίχνευσης, όπως η κύλιση.

    Πότε αρχίζει το μωρό να μπουσουλάει

    Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει μελετήσει χιλιάδες παιδιά σε όλο τον κόσμο και έχει διαπιστώσει ότι, κατά μέσο όρο, τα παιδιά αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα χέρια και τα γόνατα για να σέρνονται μέχρι την ηλικία των 8,5 μηνών. Αλλά αυτό είναι απλώς ένας μέσος όρος.

    Φυσικά τα μωρά αναπτύσσονται το καθένα με το δικό του πρόγραμμα. Το εύρος για να ξεκινήσει ένα μωρό να μπουσουλάει ήταν 5,2 έως 13,5 μήνες. Και το 4,3% των μωρών στη μελέτη παρέλειψαν να μπουσουλήσουν με τα χέρια και τα γόνατα και απλά περπάτησαν.

    Οι κλινικοί γιατροί που εργάζονται με παιδιά έχουν από καιρό αναγνωρίσει τη σημασία της κινητικής ανάπτυξης. Οι επιστήμονες έχουν αποκαλέσει τις κινητικές συμπεριφορές «πρώτη ύλη για την αντίληψη, τη γνώση και την κοινωνική αλληλεπίδραση».

    Συγκεκριμένα, η εξερεύνηση με το μπουσούλημα μπορεί να είναι ένα πρώιμο παράθυρο για την κατανόηση των στρατηγικών επίλυσης προβλημάτων ενός παιδιού.

    Μάλιστα, πολλοί επιστήμονες έχουν χρησιμοποιήσει την ανάλυση κίνησης στους 4-6 μήνες ζωής του μωρού – όταν μερικά μωρά είναι στην ηλικία για να αρχίσουν να σέρνουν τα χέρια και τα γόνατα – για την έγκαιρη διάγνωση διαταραχών όπως ο αυτισμός και η εγκεφαλική παράλυση.

    Στις αρχές του 2022, το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) δημοσίευσε μια σημαντική ενημέρωση για τα ορόσημα της ανάπτυξης των παιδιών.

    Η νέα έκδοση έχει πολύ ισχυρότερη βάση σε ερευνητικά στοιχεία και έχει προσπαθήσει να απλοποιήσει τη γλώσσα έτσι ώστε να βοηθήσει τους φροντιστές να γνωρίζουν πότε πρέπει να επικοινωνήσουν με τον γιατρό. Όμως, μεταξύ όλων των αλλαγών, αφαιρέθηκε ένα σημαντικό ορόσημο. Η εξερεύνηση με το μπουσούλημα δεν εμφανίζεται πλέον στις λίστες ελέγχου ορόσημων.

    Παιδίατροι έχουν διατυπώσει επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι η αφαίρεση αυτού του σταδίου της ανίχνευσης από τη λίστα ορόσημων, σημαίνει ότι θα υποτιμηθεί και τα σημαντικά σωματικά, αισθητηριακά και γνωστικά οφέλη που προσφέρει για το μωρό θα χαθούν κατά την αξιολόγηση της παιδικής ανάπτυξης.

    Διαβάστε επίσης:

    ΔΕΗ blue και AVIS συνεργάζονται για την προώθηση της ηλεκτροκίνησης

    Αυτά είναι τα επαγγέλματα που οδηγούν περισσότερο στην… απιστία

    Ελαιόλαδο: Τα απίστευτα μεροκάματα που ζητούν εργάτες για να μαζέψουν τις ελιές



    ΣΧΟΛΙΑ