• HealthStories.gr

    Πιστοποιητικό νόσησης: Τι ισχύει, τι αλλάζει από σήμερα

    Πιστοποιητικό νόσησης: Τι ισχύει, τι αλλάζει από σήμερα

    πιστοποιητικά εμβολιασμού


    Την ώρα που έσπασε το φράγμα του 1.000.000 κρουσμάτων στη χώρα μας από την αρχή της επιδημίας – και πλέον ανέρχεται σε 1.002.877 – και οι θάνατοι είναι μια ανάσα από τις 20.000 (19.248), αλλάζουν τα πάντα στο πιστοποιητικό νόσησης.

    Η νέα ΚΥΑ, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ και αφορά στα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού SARS-CoV-2, προβλέπει, μεταξύ άλλων, ότι το πιστοποιητικό νόσησης θα διαρκεί πλέον 3 αντί για 6 μήνες.

    Το άρθρο 9 για το πιστοποιητικό νόσησης

    Συγκεκριμένα, η ΚΥΑ με τα νέα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας αφορά στο διάστημα από σήμερα, Δευτέρα 13 Δεκεμβρίου 2021, έως και τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 και ώρα 06:00. Αν το πιστοποιητικό νόσησης έχει λήξει, τότε ισχύουν όλοι οι περιορισμοί που ισχύουν για τους ανεμβολίαστους.

    Αναλυτικά το άρθρο 9 της απόφασης αναφέρει ότι το πιστοποιητικό νόσησης εκδίδεται μόνο κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR για κορωνοϊό, εντός τριάντα (30) ημερών μετά από τον πρώτο θετικό έλεγχο και η ισχύς του διαρκεί έως ενενήντα (90) ημέρες μετά από αυτόν.

    Τα πιστοποιητικά νόσησης, που εκδόθηκαν από τις 13.6.2021 έως και τις 31.10.2021, είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test) παραμένουν σε ισχύ.

    Η ισχύς των πιστοποιητικών νόσησης, που εκδόθηκαν από την 1η.11.2021 έως και τις 4.12.2021, είτε κατόπιν εργαστηριακού ελέγχου με τη μέθοδο PCR, είτε κατόπιν ελέγχου με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού (rapid test) διαρκεί ενενήντα (90) ημέρες.

    Πού γίνονται οι έλεγχοι

    Ο πρώτος θετικός έλεγχος διενεργείται από α) δημόσια αρχή σύμφωνα με την οικεία νομοθεσία ή β) εργαστήρια αναφοράς δημόσια ή ιδιωτικά και περιλαμβάνει το ονοματεπώνυμο του προσώπου, όπως αυτό αναγράφεται στην ταυτότητα ή στο διαβατήριο.

    Εφόσον πραγματοποιηθεί επαναληπτικός εργαστηριακός έλεγχος με τη μέθοδο PCR μετά από τις ενενήντα (90) ημέρες συν μία (1) ημέρα και είναι θετικός, δεν εκδίδεται πιστοποιητικό νόσησης.

    Τα πιστοποιητικά επιδεικνύονται είτε εκτυπωμένα από την ψηφιακή πλατφόρμα www.gov. gr είτε ηλεκτρονικά μέσω κινητής συσκευής, τα οποία ο αρμόδιος υπάλληλος, ο ιδιοκτήτης ή ο νόμιμος εκπρόσωπος της εκάστοτε επιχείρησης, ο εργοδότης ή το εκάστοτε εξουσιοδοτημένο πρόσωπο σαρώνει ηλεκτρονικά μέσω της ειδικής εφαρμογής του άρθρου 33 του ν. 4816/2021 Covid Free GR, με ταυτόχρονο έλεγχο ταυτοπροσωπίας του κατόχου.

    “Μπλόκο” στους 60άρηδες

    Νέα μέτρα περιμένουν και τους εμβολιασμένους 60ρηδες από σήμερα. Αν δεν κάνουν την τρίτη δόση εμβολίου, τότε θα θεωρούνται ανεμβολίαστοι.

    Συγκεκριμένα από σήμερα 13 Δεκεμβρίου και εφόσον έχουν παρέλθει 7 μήνες από τη δεύτερη δόση, το πιστοποιητικό τους παύει να ισχύει και δεν θα μπορούν να εισέρχονται σε κλειστούς χώρους.



    ΣΧΟΛΙΑ