• HealthStories.gr

    Πιστοποιητικό νόσησης: Εν αναμονή νέων οδηγιών για όσους νόσησαν για 2η φορά

    • NewsRoom
    Γυναίκα με μάσκα, κορονοϊός


    Ανεμβολίαστοι θεωρούνται οι πολίτες που μολύνθηκαν και νόσησαν για δεύτερη φορά από τον κορονοϊό αλλά δεν μπορούν να αποκτήσουν δεύτερο πιστοποιητικό νόσησης.

    Ταλαιπωρία για όσους νόσησαν δεύτερη φορά

    Η ταλαιπωρία τους μεγαλώνει αν έχει λήξει και το πιστοποιητικό εμβολιασμού με τις 2 δόσεις και δεν πρόλαβαν να κάνουν την επαναληπτική δόση λόγω νόσησης.

    Σήμερα η Επιτροπή Εμβολιασμών θα εξετάσει το θέμα αυτό προκειμένου να εκδώσει νέες οδηγίες για τις περιπτώσεις αυτές.

    «Αυτό αφορά πολύ λίγο κόσμο, αλλά σε κάθε περίπτωση εντός των επόμενων δύο ημερών θα συζητηθεί στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών. Θα ανακοινώσουμε το αργότερο μέχρι την Τετάρτη, τι ακριβώς θα γίνει με τα πιστοποιητικά δεύτερης φοράς νόσησης», τόνισε στη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης από το υπουργείο Υγείας ο γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους.

    Μελέτη από το Ηνωμένο Βασίλειο έδειξε ότι το ποσοστό των ατόμων που νόσησαν για δεύτερη φορά με κορονοϊό έχει αυξηθεί περίπου 15 φορές λόγω της Όμικρον με τις επαναμολύνσεις να αφορούν στο 10% των νέων κρουσμάτων.

    Η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, αναφέρθηκε σε στοιχεία που δημοσιεύθηκαν στο New England General of Medicine, σύμφωνα με τα οποία η μόλυνση από τις μεταλλάξεις άλφα, Βήτα και Δέλτα προσφέρει ισχυρή προστασία στην επαναλοίμωξη σχεδόν σε ποσοστό 90%, αλλά αντίθετα η προστασία από νόσηση με τη μετάλλαξη Όμικρον, δεν ξεπερνά το 60%.

    Αυτό σημαίνει ότι όταν κάποιος μολύνεται με τη μετάλλαξη Όμικρον, μπορεί να ξαναμολυνθεί, αλλά, όπως είπε η κα. Θεοδωρίδου, μειώνονται πολύ οι πιθανότητες να νοσηλευθεί.

    Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για όλους γιατί η νόσηση μπορεί να είναι βαριά αν πρόκειται για ηλικιωμένο άτομο με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

    Επαναληπτική δόση μετά την επανανόσηση

    Για το πότε μετά τη φυσική νόσηση ένας πολίτης μπορεί να κάνει την τρίτη δόση εμβολίου η κα. Θεοδωρίδου ανέφερε πως υπάρχουν χώρες που δεν λαμβάνουν υπόψη τη νόσηση και συστήνουν τον εμβολιασμό αμέσως μετά από τη νόσηση.

    Διαβάστε επίσης

    Μόσιαλος: Είναι αποτελεσματικά τα μονοκλωνικά αντισώματα στην παραλλαγή Όμικρον;

    Πιστοποιητικό εμβολιασμού για τους άνω των 60 που ζουν μόνιμα στο εξωτερικό- Αναλυτικά η διαδικασία αναγνώρισης



    ΣΧΟΛΙΑ