• HealthStories.gr

  ΟΕΝΓΕ: Ένα ευρώ την ώρα, η αύξηση 20% στις εφημερίες – Κινητοποιήσεις των γιατρών

  • NewsRoom


  Η αύξηση 20% στις εφημερίες των νοσοκομειακών γιατρών που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, αντιστοιχεί σε 1 ευρώ αύξηση στην ωριαία αποζημίωση της εφημερίας, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ομοσπονδίας Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδας (ΟΕΝΓΕ).

  Η ΟΕΝΓΕ χαρακτηρίζει την εξαγγελία αυτή ως “απογείωση της κυβερνητικής πρόκλησης σε βάρος των γιατρών του δημόσιου συστήματος υγείας” και καλεί τις Ενώσεις των γιατρών σε συνελεύσεις προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις για κινητοποιήσεις.

  Σε ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ αναφέρει χαρακτηριστικά ότι “μετά τα ψέματα του κυβερνητικού εκπροσώπου, του κ. Μαρινάκη τον οποίο καταγγέλλουμε ότι τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα για το ιατρικό μισθολόγιο είναι ψεύτικα, μετά τις φαιδρότητες της κ. Κεραμέως που δήλωσε ότι πληρωνόμαστε με την «απόκτηση» εμπειρίας, ήρθαν οι εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για αύξηση 20% στην αποζημίωση των εφημεριών, που αντιστοιχεί σε 1 ευρώ αύξηση στην ωριαία αποζημίωση της εφημερίας”.

  Δηλαδή, η ωριαία αποζημίωση της εφημερίας μετά τις αυξήσεις θα κυμαίνεται από 5,48 ευρώ για τον ειδικευόμενο έως 8,42 ευρώ για τον Διευθυντή ΕΣΥ. Π.χ., Διευθυντής Α’ ζώνης εφημέρευσης τώρα 585€ καθαρά για 3 ενεργές + 3 ετοιμότητες, δηλαδή 83 ώρες με την αντιστοίχιση δηλαδή 7€ την ώρα, με την “αύξηση” Μητσοτάκη 702€ καθαρά 8,4 € την ώρα.

  Μάλιστα, συνεχίζει η ΟΕΝΓΕ, “αν δεν γίνει συνοδή ρύθμιση για αυτοτελή φορολόγηση των τακτικών εφημεριών όπως απαιτούμε εδώ και χρόνια, η όποια μηδαμινή αύξηση θα μείνει κενό γράμμα γιατί η εφορία θα την πάρει πίσω την επόμενη χρονιά με την εκκαθάριση.

  Όσο για τον τριπλασιασμό του επιδόματος προσέλκυσης και παραμονής στις άγονες και παραμεθόριες περιοχές διατηρείται η αθλιότητα να χορηγείται με βάση τους βασικούς μισθούς του 1983! Δηλαδή το μηνιαίο επίδομα αγόνου διαμορφώνεται από τα 11,40 ευρώ στα 44,20 ευρώ”.

  Η ΟΕΝΓΕ σημειώνει δε ότι “η πρόκληση της κυβέρνησης σε βάρος μας είναι ακόμα μεγαλύτερη αν αναλογιστούμε ότι μόλις πριν από λίγες μέρες η κυβέρνηση έδωσε αύξηση πάνω από 50% στους μισθούς των διοικητών, συν 20% ευρώ μπόνους για να τρέξουν γρήγορα τα σχέδιά τους για την πλήρη μετατροπή των δημόσιων μονάδων υγείας σε Ανώνυμες Εταιρίες”, ενώ τονίζει πως ακόμη κι αυτή η μηδαμινή αύξηση στις εφημερίες βάσει της “δέσμευσης” του Υπουργού Υγείας στη συνάντηση με την Ε.Γ. της ΟΕΝΓΕ στις 7/11, δε θα είχε υλοποιηθεί αν δεν είχε μεσολαβήσει η 48ωρη απεργία στις 29-30/11.

  Οι νοσοκομειακοί γιατροί ξεκαθαρίζουν:

  “Δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα με ψίχουλα. Η 48ωρη απεργία ήταν η αρχή. Δε μας αφορά η διατήρηση «της δημοσιονομικής σταθερότητας» και «της επενδυτικής βαθμίδας».

  Αυτοί που κόπτονται είναι τα επιχειρηματικά συμφέροντα, οι όμιλοι στους οποίους η κυβέρνηση χαρίζει 8,5 δις συν 3,6 δις επιδοτήσεις από το ταμείο ανάκαμψης, την ώρα που διαθέτει μόλις 50 εκ. ευρώ επιπλέον για τις εφημερίες των γιατρών”.

  Τέλος, η ΟΕΝΓΕ καλεί τις Ενώσεις να προχωρήσουν άμεσα σε νέο γύρο συνελεύσεων για την κλιμάκωση των κινητοποιήσεων και καλεί τον Υφυπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, αρμόδιο για τη Δημοσιονομική Πολιτική, κ. Πετραλιά Θάνο να απαντήσει άμεσα στο αίτημα της ΟΕΝΓΕ και να ορίσει συνάντηση”.

  Διαβάστε επίσης:

  Καφές φραπέ: Από την Θεσσαλονίκη του 1957 μέχρι σήμερα και τα οφέλη του

  Μόνιμα στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% τα μη αλκοολούχα ποτά

  Πέθανε ο Νίκος Φλωρινιώτης  ΣΧΟΛΙΑ