• HealthStories.gr

    O «κακός» Θεόδωρος, ο επιφανειακός Θάνος και ο σταθερός Δημήτρης

    • NewsRoom
    O «κακός» Θεόδωρος, ο επιφανειακός Θάνος και ο σταθερός Δημήτρης

    Healthsecrets


    Με δυσκολία φαίνεται να συνεννοείται ο Θάνος Πλεύρης και ο Θεόδωρος Σκυλακάκης, με τον πρώτο να κάνει σημαία ένα σχετικά δευτερεύον γεγονός, όπως των κλείσιμο δυο μικρών φαρμακαποθηκών. Τις δύο τελευταίες τις έκλεισε φυσικά ο πρόεδρος του ΕΟΦ Φιλίππου, που εξακολουθεί να παραμένει στη θέση του.

    Θεόδωρος Σκυλακάκης: «Δεν βγαίνω μάνα μου…»

    Κονδύλια για σημαντικά θέματα ζητά ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης από τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Θεόδωρο Σκυλακάκη. Όμως ο τελευταίος κάνει ότι δεν ακούει. Και δεν μιλάμε για παράλογες απαιτήσεις, αλλά για πράγματα που έχουν εξαγγελθεί με τις ευλογίες του Μαξίμου.

    Ένα από αυτά φαίνεται να είναι το θέμα της χορήγησης της προφυλακτικής αγωγής για τον HIV, που, όπως σας λέγαμε, με περισσή χαρά ανακοίνωσε η ΓΓ Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία επέμενε ότι θα ξεκινήσει πριν λήξει το έτος. Δεν είμαστε βέβαιοι, αλλά μάλλον το θέμα κόλλησε στη χρηματοδότηση της θεραπείας.

    Ένα άλλο θέμα είναι η ενεργοποίηση της ΕΚΑΠΥ ως αγοραστή φαρμάκων κεντρικά για τα νοσοκομεία. Κι αυτό κάπου κόλλησε στο Οικονομικών και πάει για 1η Φεβρουαρίου – μην πούμε και πιο μετά.

    Πρόβλημα υπάρχει επίσης με τον προϋπολογισμό για τα πολύ σημαντικά φάρμακα, τις ηπαρίνες. Ακόμη περιμένει το «πράσινο φως» ο Πλεύρης από τον ΕΟΠΥΥ αλλά και από το μέτωπο των Οικονομικών.

    Τσιγκουνιές και στα εμβόλια, τα οποία είδαμε στον προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ ότι θα είναι 110 εκατομμύρια για το 2022 και άλλα τόσα για το 2023. Όμως θα υπάρχουν και άλλα ίσως από άλλους φορείς υγείας που αγοράζουν και θα πάμε κάπου στα 160-170 εκατομμύρια. Όμως και πάλι δεν φτάνουν και οι εταιρείες, που τα διακινούν, προβληματίζονται.

    Μάλλον του κυρίου Σκυλακάκη «δεν του βγαίνουν τα κουκιά», για να δώσει παραπάνω λεφτά στο φάρμακο…

    Η συντηρητική Μαρία

    Μιας και αναφερθήκαμε στα εμβόλια, μας ψιθύρισαν ότι η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών είναι και αυτή επιφυλακτική, να εντάξει στο πρόγραμμα νέα εμβόλια. Και υπάρχουν δύο νέα για διαφορετικές νόσους για ενήλικες. Όμως αν και σε άλλες χώρες κυκλοφορούν, εδώ τίποτα ακόμη…

    Δυο μικροφαρμακαποθήκες έκλεισαν, σιγά!

    Με χαρά ανακοίνωσε ο Υπουργός Υγείας την αναστολή λειτουργίας δύο φαρμακαποθηκών –που μόνο στον τίτλο πρέπει να ήταν φαρμακαποθήκες. Η αιτία: δεν δέχτηκαν τον έλεγχο από τον ΕΟΦ, στο πλαίσιο των εντολών που έχει δώσει ο Υπουργός Υγείας, για να εντοπιστούν παραβάσεις, που οδηγούν σε ελλείψεις φαρμάκων.

    Όμως να θυμίσουμε ότι αυτή είναι η δουλειά του ΕΟΦ. Να έρευνα συνεχώς ύποπτες φαρμακαποθήκες. Και όπως έχουν πει πάρα πολλές φορές εκπρόσωποι από όλη την εφοδιαστική αλυσίδα, όταν βλέπεις μια εταιρεία να ιδρύεται ως ΙΚΕ (ιδιωτικού κεφαλαίου, με χαμηλά δηλαδή βασικά ίδια κεφάλαια) πάντα δημιουργεί υπόνοιες.

    Μακάρι το θέμα των παράνομων εξαγωγών να ήταν μόνο κάποιες μικρές ΙΚΕ.

    Να θυμίσουμε πόσες άδειες είχε αναστείλει η πρόεδρος του ΕΟΦ επί ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Αντωνίου;

    *Η στήλη αποτελεί πνευματική ιδιοκτησία του Healthstories. Δημοσιεύεται αυτούσια και στο Mononews.



    ΣΧΟΛΙΑ