• HealthStories.gr

    Κορονοϊός: Το 4ο κύμα στις αποσκευές των αδειούχων

    • NewsRoom
    Κορονοϊός: Το 4ο κύμα στις αποσκευές των αδειούχων

    Κορονοϊός: Το 4ο κύμα στις αποσκευές των αδειούχων


    Καθώς το 4ο κύμα της πανδημίας σαρώνει τους ανεμβολίαστους, έντονη ανησυχία επικρατεί στους επιστήμονες για τις «παρενέργειες» του Δεκαπενταύγουστου οι οποίες θα αποτυπωθούν τέλος Αυγούστου, αρχές Σεπτεμβρίου.

    Τα ατέλειωτα κορονοπάρτι σε συνδυασμό με τη χαλάρωση των καλοκαιρινών διακοπών προκαλούν πονοκέφαλο στην Επιτροπή των Εμπειρογνωμόνων, ενόψει ενός πολύ κρίσιμου φθινοπώρου που έχουμε μπροστά μας.

    Το ρεύμα του πληθυσμού που έχει κινηθεί προς τουριστικούς προορισμούς, νησιωτικούς ή άλλους, αλλά και προς τους τόπους καταγωγής, είναι πολύ μεγάλο, όπως συμβαίνει άλλωστε κάθε Αύγουστο. Ωστόσο, η αγωνία πλέον εστιάζεται στη σταδιακή επιστροφή των αδειούχων στα αστικά κέντρα και κατά πόσο στις αποσκευές τους μεταφέρουν και τη μετάλλαξη Δέλτα… καθώς ο κορονοϊός ακολουθεί την κινητικότητα των πολιτών.

    Σε αρκετές περιοχές, δε, διευκολύνεται από τη χαμηλή εμβολιαστική κάλυψη του πληθυσμού, την ελλιπέστατη τήρηση των μέτρων ατομικής προστασίας και τη μη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σε συνδυασμό με την υπερμεταδοτικότητα του μεταλλαγμένου στελέχους «Δέλτα».

    Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές του περασμένου μήνα μέχρι και τη δεύτερη εβδομάδα του Αυγούστου ο αριθμός των κρουσμάτων υπερτετραπλασιάστηκε.

    Εκτός από τη νησιωτική χώρα, και ιδίως την Κρήτη, στο μικροσκόπιο των αρμόδιων επιστημονικών και υγειονομικών αρχών έχει μπει πλέον και η ηπειρωτική, καθώς τις τελευταίες ημέρες καταγράφεται σημαντική μετατόπιση του ιικού φορτίου σε πολλές περιοχές της επικράτειας, αλλάζοντας άρδην τα επιδημιολογικά δεδομένα.

    Μετά τους εφήβους και τους νέους, που οδήγησαν το επιδημικό κύμα τον Ιούλιο, τώρα πλήττονται οι ανεμβολίαστοι ηλικίας άνω των 45 χρόνων, οι οποίοι αυξάνουν συνεχώς το ποσοστό τους στα συνολικά κρούσματα κορονοϊού.

    Σε ό,τι αφορά το εμβολιαστικό μέτωπο, ο ημερήσιος ρυθμός εμβολιασμών έχει υποχωρήσει στις 30.000, με τους αρμόδιους να ευελπιστούν για… αυξημένη κινητικότητα πολιτών έξω από τα εμβολιαστικά κέντρα τις επόμενες εβδομάδες, πριν από την επάνοδο στην εργασία ή στα σχολεία για τους χιλιάδες μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

    Διαβάστε περισσότερα στο www.healthstories.gr

     



    ΣΧΟΛΙΑ