• HealthStories.gr

    Κύπρος: Εντοπίστηκε το πρώτο περιστατικό στρεπτόκοκκου – Σε εγρήγορση οι αρχες

    • NewsRoom


    Το πρώτο περιστατικό στρεπτόκοκκου εντοπίστηκε στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, πρόκειται για κοριτσάκι 5 ετών, το οποίο νοσηλεύεται διασωληνωμένο στο Μακάρειο Νοσοκομείο με διεισδυτική λοίμωξη από στρεπτόκοκκο Α.

    Όπως μεταδίδει το philenews.com, τις επόμενες μέρες αναμένεται να καταφθάσουν στην Κύπρο ειδικοί εντατικολόγοι για να συμβάλουν στην αντιμετώπιση περιστατικών στρεπτόκοκκου, ενώ από πλευράς αρμοδίων εκφράζεται εγρήγορση και ετοιμότητα.

    Οδηγίες και ετοιμότητα

    Σημειώνεται ότι τις προηγούμενες μέρες δόθηκαν οδηγίες στους παιδιάτρους για χειρισμό των περιστατικών, ενώ τις επόμενες μέρες αναμένεται να εκδοθεί σχετική ανακοίνωση προς το κοινό με οδηγίες και άλλες πληροφορίες από το Υπουργείο Υγείας.

    Υπενθυμίζεται ότι συναγερμός έχει σημάνει στη Μεγάλη Βρετανία μετά και τους θανάτους δεκαπέντε παιδιών, ηλικίας 4 έως 12 ετών, τις τελευταίες εβδομάδες από τον Στρεπτόκοκκο Α, με τον Οργανισμό Υγειονομικής Ασφάλειας του Ηνωμένου Βασιλείου να εκδίδει ανακοίνωση σχετικά με το τι θα πρέπει να προσέξουν οι γονείς ως ενδείξεις ασθένειας.

    Στο μεταξύ οι λοιμώξεις, που βρίσκονται σε έξαρση αυτό το διάστημα, τέθηκαν στο μικροσκόπιο σύσκεψης μεταξύ του Υπουργού Υγείας και της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής.

    Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης, συζητήθηκαν τα δεδομένα που καταγράφονται σχετικά με τις λοιμώξεις του αναπνευστικού συστήματος, οι οποίες διακρίνονται σε δύο κατηγορίες: α) στις λοιμώξεις του Ανώτερου Αναπνευστικού (που οφείλονται δηλαδή σε ιούς) και του Κατώτερου Αναπνευστικού, που κατά κύριο λόγο προκαλούνται από βακτήρια.

    Τέθηκαν εισηγήσεις από τα μέλη της ΣΕΕ και αποφασίστηκε η έκδοση ανακοίνωσης από το Υπουργείο Υγείας με οδηγίες προς το κοινό για την προστασία από τις λοιμώξεις του Αναπνευστικού, ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων.

    Παράλληλα, αποφασίστηκε ότι το Υπουργείο Υγείας θα εντείνει τις δράσεις του για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού κατά της COVID-19 και ιδιαίτερα για την αύξηση των εμβολιασμών με ενισχυτική δόση, δεδομένης της σημασίας που έχει για την ενίσχυση της ανοσίας ομάδων του πληθυσμού, που είναι πιο επιρρεπείς σε σοβαρή νόσηση και νοσηλεία.

    Διαβάστε επίσης

    Εξαδάκτυλος: Επανεξελέγη πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου



    ΣΧΟΛΙΑ