• HealthStories.gr

    Υπέρταση: Πόσο πρέπει να γυμναζόμαστε για να μειώσουμε τον κίνδυνο

    • NewsRoom


    Η υπέρταση, γνωστή και ως υψηλή αρτηριακή πίεση, είναι μια σοβαρή πάθηση που επηρεάζει δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως.

    Μπορεί να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό επεισόδιο– ενώ αποτελεί παράγοντα κινδύνου για την εμφάνιση άνοιας αργότερα.

    Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η σωματική άσκηση μειώνει την υπέρταση, ενώ μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι «η συχνή σωματική δραστηριότητα κατά τη νεαρή ενήλικη ζωή – σε υψηλότερα επίπεδα από τα συνιστώμενα – μπορεί να είναι ιδιαίτερα σημαντική για την πρόληψη της υπέρτασης», σύμφωνα με την επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης και επιδημιολόγο, Κίρστεν Μπίμπινς- Ντομίνγκο από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο (UCSF).

    Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) 1 στους 4 άνδρες και 1 στις 5 γυναίκες – πάνω από ένα δισεκατομμύριο άνθρωποι – πάσχουν από τη νόσο. Η υπέρταση αποκαλείται «σιωπηλός δολοφόνος» καθώς τις περισσότερες φορές δε συνοδεύεται από τυπικά συμπτώματα.

    Πώς θα μειώσετε την υπέρταση

    Ωστόσο, υπάρχουν τρόποι για να μειώσετε την υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με τη μελέτη που επικεντρώθηκε στη σωματική άσκηση.

    Οι ερευνητές στρατολόγησαν πάνω από 5.100 ενήλικες εθελοντές και παρακολούθησαν την υγεία τους επί τρεις δεκαετίες μέσω αξιολογήσεων και ερωτηματολογίων σχετικά με το είδος σωματικής άσκησης που έκαναν, καθώς και αν κάπνιζαν ή αν κατανάλωναν αλκοόλ. Σε κάθε κλινική αξιολόγηση, οι ερευνητές μέτρησαν τρεις φορές την αρτηριακή πίεση των εθελοντών.

    Στη συνέχεια, οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε τέσσερις ομάδες, ανάλογα με τη φυλή και το φύλο τους. Διαπιστώθηκε μείωση της σωματικής δραστηριότητας από τα 18 έως τα 40 έτη, με τα ποσοστά της υπέρτασης να αυξάνονται και της σωματικής δραστηριότητας να μειώνονται τις επόμενες δεκαετίες. Αυτό παρατηρήθηκε και στους άνδρες και στις γυναίκες.

    Σύμφωνα με τους ερευνητές, είναι σημαντικό οι νεαροί ενήλικες να ακολουθούν προγράμματα που προάγουν τη σωματική άσκηση, προκειμένου να μειώσουν τις πιθανότητες εμφάνισης υπέρτασης στη μέση ηλικία.

    «Σχεδόν οι μισοί από τους συμμετέχοντες είχαν μη βέλτιστα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας στη νεαρή ενήλικη ζωή τους, γεγονός που συσχετίστηκε σημαντικά με την εμφάνιση υπέρτασης. Αυτό υποδεικνύει ότι πρέπει να αυξήσουμε το πρότυπο ελάχιστης σωματικής δραστηριότητας», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης Τζέισον Ναγκάτα, ειδικός στην ιατρική νεαρών ενηλίκων στο UCSF.

    Όταν οι ερευνητές εξέτασαν τα άτομα που ασκούνταν πέντε ώρες την εβδομάδα κατά την πρώιμη ενήλικη ζωή τους – διπλάσια ποσότητα από την ελάχιστη που συνιστάται σήμερα για τους ενήλικες – διαπίστωσαν ότι μειώθηκε σημαντικά ο κίνδυνος υπέρτασης, ειδικά αν τα άτομα εξακολουθούσαν να ασκούνται έως την ηλικία των 60 ετών.

    Ωστόσο δεν είναι πάντα εύκολο να βρούμε χρόνο για σωματική δραστηριότητα.

    «Αυτό μπορεί ισχύει ιδίως μετά το λύκειο όταν οι ευκαιρίες για σωματική δραστηριότητα μειώνονται καθώς οι νέοι ενήλικες ξεκινούν είτε να σπουδάζουν είτε να δουλεύουν και έτσι ο ελεύθερος χρόνος τους μειώνεται» εξήγησε ο ερευνητής.

    Η μελέτη ανέδειξε επίσης, τις φυλετικές ανισότητες τις οποίες οι ερευνητές αποδίδουν σε μια σειρά κοινωνικών και οικονομικών παραγόντων.

    Διαβάστε επίσης:

    Λύματα: Εκρηξη του κορονοϊού και της… κοκαΐνης μέσα στις γιορτές – Τι έδειξαν οι μετρήσεις

    Τραγωδία στην Εύβοια: 19χρονος βρέθηκε νεκρός μέσα στο σπίτι του

    Έρχεται κορύφωση της COVID-19: Αύξηση σε ΤΕΠ και νοσηλείες το αποτύπωμα των γιορτών



    ΣΧΟΛΙΑ