• HealthStories.gr

    Η χαμογελαστή Έλενα Χουλιάρα της Astra Zeneca και η Γκάγκα που έπαθε… Κικίλια

    • NewsRoom
    Γκάγκα


    Χαμόγελα για τη διευθύντρια της AstraZeneca Έλενα Χουλιάρα μέσα στην κρίση της επιδημίας, λατρεία της Μίνας Γκάγκα για τα φώτα της δημοσιότητας και πονοκέφαλοι για τον Θάνο Πλεύρη.

    Η αγάπη της Γκάγκα για τα flash

    To… «Κικίλιο σύνδρομο» – σε πιο ήπια έκφραση – φαίνεται να έχει προσβάλει και την αναπληρώτρια Υπουργό Υγείας Μίνα Γκάγκα, η οποία αρέσκεται σε δημόσιες εμφανίσεις και φωτογραφίσεις.

    Βέβαια δεν είναι τόσο δραστήρια σε αυτό το πεδίο, όπως ο πρώην Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος, αν κάνει κανείς τον απολογισμό του, περισσότερα posts έκανε παρά εμφανίσεις στη Βουλή, αλλά όσο νά ‘ναι το παλεύει η αναπληρώτρια. Δεν είναι τυχαία η συνοδεία των ανακοινώσεών της με πολλές φωτoγραφίες της.

    Σχετικό σχόλιο κάναμε και στην προηγούμενη στήλη, με αφορμή της παρουσία της στην τακτική ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας, όπου παραλίγο να χαθεί η ουσία. Το ίδιο επαναλήφθηκε και χθες Πέμπτη 13/1, όπου δυο σημαντικές ειδήσεις παραλίγο να πέσουν στο κενό, αν δεν ρωτούσαν οι δημοσιογράφοι.

    Η μία είδηση, που είναι, μάλιστα, και πολύ σημαντική, αφορά στα χάπια της MSD για τον κορoνοϊό, για τα οποία παραθέσαμε τις σχετικές πληροφορίες πριν από μια βδομάδα. Όπως είχαμε πει, τα χάπια είναι, ήδη, στη χώρα και σύντομα θα αρχίσουν να χορηγούνται.

    Όμως αυτό δεν θα το μαθαίναμε, εάν δεν ρωτούσε μία δημοσιογράφος.

    Η χαμογελαστή Έλενα Χουλιάρα

    Στην προηγούμενη στήλη αναφερθήκαμε στην κομψή διευθύντρια της MSD Ελλάς. H αναφορά είχε γίνει λόγω των χαπιών. Τώρα θα σας πούμε πώς και η πασίγνωστη, πλέον, AstraZeneca εδώ και μια δεκαετία διοικείται στην Ελλάδα από μία γυναίκα και, μάλιστα, Ελληνίδα, την Έλενα Χουλιάρα.

    Γοητευτική και πάντα χαμογελαστή, η κα Χουλιάρα γενικά δεν τράβηξε και λίγα με τα όσα έγιναν λόγω του εμβολίου και της αποτελεσματικότητάς του.

    Όμως τώρα έχει διπλό λόγο να χαίρεται. Αφενός υπάρχει μελέτη, που δείχνει ότι μία αναμνηστική δόση με εμβόλιο Astra Zeneca θωρακίζει τον οργανισμό για τον κορωνοϊό, αφετέρου η εταιρεία έφτιαξε μονοκλωνικό αντίσωμα, το οποίο μπορεί να αντιμετωπίσει και την παραλλαγή Όμικρον.

    Υπενθυμίζουμε ότι όσα μονοκλωνικά πήραμε τέλειωσαν και δεν θα πάρουμε άλλα από τα γνωστά, καθώς δεν αντιμετωπίζουν τη νέα παραλλαγή. Πιθανότατα να πάρουμε, όταν εγκριθούν τα νέα της Astra Zeneca.

    Μία, ακόμη, λεπτομέρεια που μάθαμε και για την κα Έλενα Χουλιάρα: Θα ήθελε να έχει εντονότερη παρουσία στα θεσμικά όργανα της φαρμακοβιομηχανίας όπως ο ΣΦΕΕ και μάλιστα είχε και θέση στην άλλη θεσμική εκπροσώπηση των φαρμακευτικών, την PIF. Όμως πολύ ανδροκρατούμενος ο χώρος και δεν προχώρησε.

    Σάκος του μποξ ο Θάνος Πλεύρης

    Αν και αντικειμενικά θα έλεγε κανείς ότι ο Θάνος Πλεύρης για την ώρα τα καταφέρνει, το Μαξίμου σαν να τον έχει λίγο απομακρυσμένο. Το λέμε αυτό διότι, ενώ έχει μια πληροφόρηση και την περνάει στον κόσμο, λίγες ώρες αργότερα η ίδια η κυβέρνηση τον αδειάζει.

    Αυτό έγινε και την Τετάρτη. Το πρωί ο ίδιος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για κάποια χαλάρωση των μέτρων και μετά από λίγες ώρες η κυβέρνηση τον ακύρωσε. Βέβαια η τελική απόφαση λήφθηκε με βάση την εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, για την οποία δεν είναι άγνωστη η διάθεση της κυβέρνησης να την αφήσει στο περιθώριο.

    Και δεν είναι η πρώτη φορά που το Μαξίμου δεν συνεννοείται καλά με τον Υπουργό. Σαν να τον τοποθέτησε εκεί, για να έχει το λιγότερο πολιτικό κόστος από πιθανές αστοχίες στον χώρο της υγείας.

    Καθηλωμένος ο προϋπολογισμός για τα νοσοκομειακά φάρμακα

    Ένα μεγάλο αγκάθι πάντως για τον Υπουργό Υγείας αποτελεί η φαρμακευτική δαπάνη. Όπως είδαμε, χθες δημοσιοποιήθηκε ο κρατικός προϋπολογισμός για τα φάρμακα για το 2022. Μιλάμε και πάλι για ελάχιστα χρήματα και, μάλιστα, σε περίοδο επιδημίας.

    Έχουμε, λοιπόν, μόνο 528 εκατ. ευρώ, όταν ξέρουμε ότι χρειάζονται τουλάχιστον τα διπλάσια!

    Ο Υπουργός ψάχνει να βρει κονδύλια και βασικά να χρηματοδοτηθούν τα κόστη για διαχείριση περιστατικών COVID-19 από την ΕΕ, όμως ακόμη δεν το έχει καταφέρει. Από την άλλη οι εταιρείες είναι στα κάγκελα σταθερά. Το 2022 το τρέμουν πραγματικά και όσο υπάρχει ο κορονοϊός δεν φαίνεται να έχουν και πολλές ελπίδες.

    Διαπραγμάτευση με… πουρμπουάρ

    Μένοντας στο προηγούμενο θέμα, να σας μεταφέρουμε αυτό που είδαμε μεταξύ των αποφάσεων του Υπουργείου Υγείας. Συγκεκριμένα δημοσιεύτηκε η μηνιαία αποζημίωση του Προέδρου, των Μελών και των Γραμματέων της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης Τιμών Φαρμάκων (Επιτροπή Διαπραγμάτευσης), που έχει έδρα στον ΕΟΠΥΥ.

    Οι αμοιβές είναι 250 ευρώ ανά συνεδρίαση για τον Πρόεδρο, 200 ευρώ για τα μέλη και 150 ευρώ για τους γραμματείς.

    Με τόσα λίγα χρήματα ποιος αλήθεια θα έχει τη διάθεση να ασχοληθεί ουσιαστικά με το ζήτημα της διαπραγμάτευσης τιμών φαρμάκων, που στόχο έχει να καταφέρει εξοικονόμηση εκατομμυρίων ευρώ;

    Διαβάστε επίσης:

    Η τηλεθέαση της Γκάγκα, τα χάπια της Agatha και τα τεστ της Βιοϊατρικής

    Σύγκριση της Δέλτα και της Όμικρον ανάμεσα σε ασθενείς



    ΣΧΟΛΙΑ