• HealthStories.gr

    Οι 12 παρενέργειες της καφεΐνης στα παιδιά

    • NewsRoom


    Καμία ποσότητα καφεΐνης δεν είναι ασφαλής για παιδιά κάτω των 12 ετών και τα παιδιά 12 έως 17 θα πρέπει να είναι προσεκτικά σχετικά με την ποσότητα που καταναλώνουν γιατί υπάρχουν πολλές παρενέργειες.

    Η Αμερικανική Ακαδημία Ψυχιατρικής Παιδιών και Εφήβων αναφέρει ότι αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει αποδεδειγμένη ασφαλής δόση καφεΐνης για παιδιά κάτω των 12 ετών και ότι όλα τα παιδιά και οι έφηβοι κάτω των 18 ετών θα πρέπει να αποφεύγουν εντελώς τα ενεργειακά ποτά.

    Αν και οι άνθρωποι όλων των ηλικιών είναι ευαίσθητοι στις επιπτώσεις της καφεΐνης, τα παιδιά είναι ακόμα πιο ευαίσθητα στα αποτελέσματα της καφεΐνης.

    Αυτό συμβαίνει ίσως, εν μέρει, επειδή ο εγκέφαλός τους δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί πλήρως και δεν έχουν απαραίτητα τη γνώση και την αυτοσυγκράτηση να γνωρίζουν πότε έχουν καταναλώσει πάρα πολύ.

    Οι 12 παρενέργειες της καφεΐνης στα παιδιά

    Το αποτέλεσμα είναι ότι τα παιδιά και οι έφηβοι μπορεί να βιώσουν τις ακόλουθες δυσμενείς παρενέργειες από την καφεΐνη, ειδικά όταν έχουν καταναλώσει πάρα πολύ:

    Αρρυθμίες (μη φυσιολογικοί καρδιακοί ρυθμοί).
    Άγχος.
    Αφυδάτωση.
    Διάρροια.
    Πονοκέφαλοι.
    Υψηλή πίεση του αίματος.
    Κυκλοθυμία.
    Ανησυχία.
    Επιληπτικές κρίσεις.
    Διαταραχές ύπνου.
    Τρέμουλο.
    Στομαχικές διαταραχές .

    Ο καφές δεν είναι η μόνη πηγή καφεΐνης που είναι πιθανό να καταναλώσουν τα παιδιά.

    Μια μελέτη διαπίστωσε ότι το 73% των παιδιών ηλικίας 2 έως 11 ετών στις ΗΠΑ καταναλώνουν καφεΐνη σε καθημερινή βάση, με το μεγαλύτερο μέρος της να προέρχεται από αναψυκτικά.

    Ο καφές και τα ενεργειακά ποτά (που έγιναν δημοφιλή στα παιδιά στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και συνεχίζουν να αυξάνονται σε δημοτικότητα) είναι επίσης ένας παράγοντας.

    Και η καφεΐνη βρίσκεται και σε άλλα τρόφιμα και ποτά , όπως το τσάι και η ζεστή σοκολάτα, όπως και σε μερικές καραμέλες, τσίχλες κ.λπ.

    Διαβάστε επίσης:

    Ελπίδες από μία νέα θεραπεία για τη λεύκη

    Ψωμί ολικής άλεσης: Πόσο υγιεινό είναι και τι προσφέρει στον οργανισμό;

    Κορονοϊός: Οδηγίες ΕΟΔΥ για ασφαλή επιστροφή μαθητών και καθηγητών στα σχολεία



    ΣΧΟΛΙΑ