• HealthStories.gr

    Ψωμί ολικής άλεσης: Πόσο υγιεινό είναι και τι προσφέρει στον οργανισμό;

    • NewsRoom


    Το ψωμί είναι από τις τροφές που έχουν κατηγορηθεί όσο λίγες για τους «παχυντικούς» του υδατάνθρακες και την υψηλή περιεκτικότητά σε γλουτένη.

    Δεν είναι, λίγοι, μάλιστα εκείνοι που επειδή προσέχουν τη διατροφή τους, έχουν αποφασίσει να απομακρύνουν εντελώς το ψωμί από αυτήν.

    Στα ράφια των αρτοποιείων και των σούπερ μάρκετ, θα βρει πλέον κανείς δεκάδες ποικιλίες ψωμιού από τις οποίες μπορεί να επιλέξει αυτή που του ταιριάζει ή προτιμά.

    Μερικά είναι πιο υγιεινά και άλλα λιγότερο. Ορισμένοι τύποι είναι υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, βιταμίνες και μέταλλα, ενώ άλλοι είναι φτιαγμένοι από επεξεργασμένους κόκκους δημητριακών και προσφέρουν στον οργανισμό ελάχιστη διατροφική αξία.

    Το ψωμί ολικής άλεσης περιέχει περισσότερες φυτικές ίνες και είναι καλύτερο για το γαστρεντερικό σας σύστημα.

    Παραδοσιακά, το ψωμί αποτελείται από τρία μέρη μετά από το ψήσιμο: το πίτουρο, το φύτρο και το άμυλο. Αυτό πρέπει να γνωρίζουμε για να κατανοήσουμε τη διαφορά μεταξύ λευκού και «μαύρου» ψωμιού, λέει η κλινική διατροφολόγος, Amy Goodson, MS, RD, CSSD, LD και εξηγεί :

    Ενώ το αλεύρι από το οποίο παρασκευάζεται το άσπρο ψωμί είναι μόνο άμυλο, το ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει και το φύτρο και το πίτουρο.

    Αυτό σημαίνει ότι περιέχει πιο πολλά θρεπτικά συστατικά που προέρχονται από τον κόκκο. Άρα είναι λάθος να πιστεύουμε ότι το ψωμί ολικής αλέσεως είναι τροφή διαίτης.

    Απλά είναι σε θέση να δώσει πολλά θρεπτικά συστατικά για τις λιγότερες θερμίδες.

    Μαύρο ψωμί και δίαιτα

    Η μεγαλύτερη συμβολή του ψωμιού ολικής άλεσης σε μια ισορροπημένη δίαιτα δεν είναι όμως το αίσθημα κορεσμού, αλλά η φροντίδα και η καλή λειτουργία του εντέρου, λόγω του είναι πλούσιο σε φυτικές ίνες.

    Αυτές αποτελούν στρώμα προστασίας για τον καρκίνο του εντέρου και έχουν αυξημένη δράση κατά των καρδιαγγειακών νοσημάτων – π.χ. χοληστερίνη και αυξημένη αρτηριακή πίεση.

    Επίσης, έχουν ευεργετικές ιδιότητες για το διαβήτη. Γι’ αυτούς τους λόγους κρίνεται σημαντικό τα προϊόντα από άλευρα ολικής άλεσης, και κυρίως το ψωμί, να καταλαμβάνουν το 1/4 κάθε γεύματος, λέει η Goodson.

    Διαβάστε επίσης:

    Απόφαση – σταθμός από τον Άδωνι Γεωργιάδη για τα ζελεδάκια κάνναβης – Άρθρο παρέμβαση

    Περιαστικό δάσος στην Ευκαρπία με πρωτοβουλία του επιχειρηματία Σταύρου Ανδρεάδη

    Ελπίδες από μία νέα θεραπεία για τη λεύκη



    ΣΧΟΛΙΑ