• HealthStories.gr

  Οι 11 αλλαγές που θα δείτε στο σώμα, εάν σταματήσετε τη ζάχαρη

  ζάχαρη

  Πηγή: healthstories.gr


  Αυτονόητο είναι ότι εάν σταματήσετε να καταναλώνετε ζάχαρη θα δείτε θεαματικές αλλαγές στο σώμα, από την απώλεια βάρους μέχρι έναν καλύτερο ύπνο.

  Το σίγουρο είναι ότι το σώμα σας θα ωφεληθεί πάρα ολύ αν σταματήσετε την κατανάλωση ζάχαρης, γλυκών, ακόμα και των γλυκαντικών. Μέχρι να αποφασίσετε αν θα βγάλετε τη ζάχαρη από τη ζωή σας, δείτε τα μεγάλα οφέλη που θα παρατηρήσετε στο σώμα.

  1. Μείωση του κινδύνου καρδιακής νόσου

  Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine διαπίστωσε ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη – όπου τα άτομα κατανάλωναν 17 έως 21% των συνολικών θερμίδων τους από ζάχαρη – συνδέονταν με 38% αύξηση στους θανάτους από καρδιαγγειακά νοσήματα. Όσο περισσότερη ζάχαρη κατανάλωναν τα άτομα, τόσο περισσότερο αυξανόταν ο κίνδυνος για καρδιακή νόσο.

  2. Μείωση του κινδύνου να αναπτύξετε διαβήτη

  Μια έκθεση από την Mayo Clinic, η οποία εξέτασε δεδομένα από πειράματα σε ζώα και μελέτες σε ανθρώπους, επιβεβαιώνει ότι τα πρόσθετα σάκχαρα όπως η σακχαρόζη και το σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη θεωρούνται ως μία από τις μεγαλύτερες κινητήριες δυνάμεις πίσω από την ανάπτυξη σακχαρώδους διαβήτη και συναφών μεταβολικών προβλημάτων.

  Ωστόσο, τα ολόκληρα τρόφιμα που περιέχουν φρουκτόζη, όπως τα φρούτα και τα λαχανικά, δεν δημιουργούν κανένα πρόβλημα για την υγεία και είναι πιθανότατα προστατευτικά έναντι του διαβήτη.

  3. Θα βελτιωθεί η υγεία του συκωτιού

  Το συκώτι σας μεταβολίζει τη ζάχαρη με τον ίδιο τρόπο όπως το αλκοόλ και μετατρέπει τους διατροφικούς υδατάνθρακες σε λίπος. Με την πάροδο του χρόνου, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη συσσώρευση λίπους, το οποίο μπορεί να μετατραπεί σε λιπώδη ηπατική νόσο.

  Μια μελέτη σε παιδιά με λιπώδη ηπατική νόσο διαπίστωσε ότι μετά από οκτώ εβδομάδες δίαιτας χαμηλής περιεκτικότητας σε ζάχαρη, υπηρξε 31% μέση μείωση στο ηπατικό λίπος.

  4. Θα χάσετε βάρος

  Μία από τις απλούστερες διατροφικές αλλαγές που μπορείτε να κάνετε για να χάσετε βάρος είναι η μείωση της πρόσθετης πρόσληψης ζάχαρης. Οι ειδικοί λένε ότι είναι σημαντικό να προσέχουμε όχι μόνο τα σνακ και τα ποτά με ζάχαρη, αλλά και τα κρυμμένα σάκχαρα στα παρασκευασμένα τρόφιμα.

  Η ζάχαρη βλάπτει επίσης την επένδυση του εντέρου, επηρεάζοντας την ικανότητά του να απορροφά τα θρεπτικά συστατικά που χρειαζόμαστε σωστά. Όταν τρώμε πάρα πολύ ζάχαρη, μετατρέπεται επίσης σε λίπος και αποθηκεύεται για ενέργεια.

  5. Δεν θα πεινάτε ανάμεσα στα γεύματα

  Η ζάχαρη μεταβάλλει την ορμονική λειτουργία δύο ορμονών της πείνας, της λεπτίνης και της γκρελίνης. Όταν τα επίπεδα ινσουλίνης αυξάνονται από την κατανάλωση ζάχαρης, οι επιδράσεις αυτών των δύο ορμονών αναιρούνται, έτσι συνεχίζετε να αισθάνεστε πεινασμένοι και δεν αισθάνεστε ποτέ ικανοποιημένοι.

  6. Λιγότερες λιγούρες

  Με τον καιρό, το σώμα σας προσαρμόζεται στις συνήθειές σας χωρίς ζάχαρη και θα αρχίσει να είναι πιο ευαίσθητο σε άλλες γεύσεις. Αυτό μειώνει τις πιθανότητες επιθυμίας για γλυκό και παρέχει περισσότερο χώρο για υγιεινά τρόφιμα.

  7. Θα κοιμηθείτε καλύτερα

  Εάν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη, μπορεί επίσης να παρατηρήσετε ότι κοιμάστε καλύτερα.

  Αν ανεβοκατεβαίνει το σάκχαρο στο αίμα κατά τη διάρκεια της ημέρας, αυτό θα συνεχιστεί όλη τη νύχτα. Και τότε, το σώμα σας απελευθερώνει κορτιζόλη (μια ορμόνη του στρες) για να σας βοηθήσει να αυξήσετε το σάκχαρό σας. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε διακοπή του ύπνου.

  8. Καλύτερη διάθεση

  Η κατανάλωση μιας δίαιτας με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη έχει επίσης συνδεθεί με διαταραχές της διάθεσης όπως η κατάθλιψη και το άγχος, σύμφωνα με μελέτες.

  Μία έρευνα διαπίστωσε ότι η κατανάλωση υψηλών επιπέδων πρόσθετων σακχάρων είχε δυσμενή επίδραση στη μακροπρόθεσμη ψυχολογική υγεία λόγω της ασταθούς ρύθμισης του σακχάρου στο αίμα.

  9. Το δέρμα σας θα είναι πιο νεανικό

  Μπορεί να δείτε καθαρότερο δέρμα καθώς το σώμα βιώνει μικρότερη φλεγμονή. Συγκεκριμένα, η ζάχαρη προκαλεί φλεγμονή και επιδεινώνει δερματικές παθήσεις όπως η ακμή. Επομένως, μια δίαιτα χωρίς ζάχαρη μειώνει τις πιθανότητες δερματικών προβλημάτων.

  10. Βελτιωμένη απορρόφηση μαγνησίου

  Το μαγνήσιο βοηθά στη λειτουργία πολλών τμημάτων του σώματος, συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των οστών, των μυών και των νεύρων. Η κατανάλωση ζάχαρης προκαλεί μαζικές μειώσεις μαγνησίου. Το μαγνήσιο βοηθά στη ρύθμιση της γλυκόζης και της ινσουλίνης, επομένως δεν είναι περίεργο που υπάρχει ισχυρή συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης ζάχαρης, της ανεπάρκειας μαγνησίου και του διαβήτη.

  11. Λιγότερα σφραγίσματα στα δόντια

  Η ζάχαρη είναι μία από τις βασικές αιτίες τερηδόνας και κακής στοματικής υγείας. Αν αποφύγετε γλυκά ροφήματα, καραμέλες και κολλώδη γλυκά, θα βελτιώσετε το επίπεδο της στοματικής υγείας.

  Διαβάστε επίσης:

  Φαρμακευτική κάνναβη: Οι θεραπευτικές ενδείξεις της για τον χρόνιο πόνο αντικείμενο ημερίδας

  Αφρικανική σκόνη: Σύσταση του ΙΣΠ για προστασία – Πότε υποχωρεί το φαινόμενο

  Επιληψία: Μια νόσος που απαιτεί προσεκτική διερεύνηση και παρακολούθηση  ΣΧΟΛΙΑ