• HealthStories.gr

    Έρχεται η florana; Συνδυασμός γρίπης και COVID-19, αύξηση στα κρούσματα τις τελευταίες μέρες

    Άρρωστος με θερμόμετρο

    Πηγή: healthstories.gr


    Την ώρα που ο πόλεμος στην Ουκρανία μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ο κορωνοϊός συνεχίζει ανενόχλητος την πορεία του, καίτοι παρατηρείται μείωση στους σκληρούς δείκτες της επιδημίας. Τα κρούσματα COVID-19 σημειώνουν αύξηση, η οποία ίσως συνεχιστεί και τις επόμενες μέρες, δείχνοντας το αποτύπωμα των εορτασμών του τριημέρου της Αποκριάς. Μέσα σε όλα ενέσκυψε και γρίπη τύπου Α.

    O συνδυασμός γρίπης και COVID-19 είναι ένα σημάδι ότι ακόμη δεν έχουμε τελειώσει με τις νοσήσεις. Κάποιοι ειδικοί, δε, προβλέπουν ότι έρχεται η florana (συνδυασμός flu, γρίπης δηλαδή, και corona, κορωνοϊού).

    Οι πολίτες πλέον κυκλοφορούν χωρίς μάσκες στους εξωτερικούς χώρους και η επιδημία είναι θαρρείς κι έχει ξεχαστεί. Σύντομα θα καταργηθεί η χρήση μάσκας και στα σχολεία, όπως έχει προαναγγείλει ο πρωθυπουργός.

    Η κυβέρνηση προχωρά σε περαιτέρω χαλάρωση των μέτρων, μετά και τη νέα εισήγηση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων.

    Στη χθεσινή τους συνεδρίαση οι ειδικοί επιστήμονες συζήτησαν για τα γήπεδα και σύμφωνα με πληροφορίες του HealthStories τάχθηκαν ομόφωνα υπέρ της αύξησης της πληρότητας στο 75%, από 50% που ισχύει σήμερα. Παράλληλα υπήρξε εισήγηση και για 100% πληρότητα στα πλοία.

    Επί τάπητος τέθηκε και η μείωση του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test) στα σχολεία, ωστόσο η τελική γνωμοδότηση αναμένεται να ληφθεί την επόμενη εβδομάδα.

    Συνδυασμός γρίπης και COVID-19

    Παράλληλα το τελευταίο διάστημα σημειώνονται και κρούσματα γρίπης τύπου Α. Η αλήθεια είναι ότι τη γρίπη την είχαμε ξεχάσει τα τελευταία δύο χρόνια. Ο εγκλεισμός και τα συνολικά μέτρα απαγόρευσης, μαζί με τη χρήση της μάσκας, συνέβαλαν στην προστασία από τον ιό της γρίπης, ιδιαίτερα στους ευάλωτους πληθυσμούς.

    Ωστόσο πλέον αρκετοί πολίτες έχουν συμπτώματα, όπως μπούκωμα, καταρροή και υψηλό πυρετό, πάνω από 39. Κάνουν σελφ τεστ, ράπιντ τεστ και μοριακά τεστ για τον κορωνοϊό SARS-CoV-2, αλλά βγαίνουν αρνητικοί. Όπως αποδεικνύεται, πρόκειται για κρούσματα γρίπης.

    Παραδοσιακά ο Μάρτιος είναι ένας μήνας, στον οποίο σημειώνονται κρούσματα γρίπης, μιας και ο καιρός δεν είναι ακριβώς ανοιξιάτικος και οι χαμηλές θερμοκρασίες καλά κρατούν. Στην παρούσα φάση είναι το νέο κύμα κακοκαιρίας Φίλιππος, που σαρώνει τη χώρα μας.

    Είναι ενδεικτικό ότι τις τελευταίες δύο εβδομάδες στις εφημερίες των νοσοκομείων αρκετά τεστ βγαίνουν θετικά στη γρίπη. Για παράδειγμα στην πρόσφατη εφημερία του Λαϊκού νοσοκομείου, στα 6 τεστ τα 4 βγήκαν θετικά στην γρίπη τύπου Α.

    Έρχεται η… florana;

    Αλλάζει κάτι, λοιπόν, στην κατάσταση με όλα αυτά; Οι οικογενειακοί γιατροί είναι σαφείς. Η μάσκα προστατεύει και πρέπει οπωσδήποτε να χρησιμοποιείται και στους εξωτερικούς χώρους, όταν υπάρχει συγχρωτισμός.

    Η απειλή της florana είναι υπαρκτή, όπως λένε, εφιστώντας την προσοχή στους πολίτες. Πρόκειται ουσιαστικά για νόσηση ταυτόχρονα από κορωνοϊό και από ιό της γρίπης και είναι κάτι, για το οποίο έχει μιλήσει και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

    Η αποφυγή της ταυτόχρονης μόλυνσης είναι σημαντική, ειδικά στους πιο ευάλωτους στις λοιμώξεις.

    Διαβάστε επίσης:

    Αλλαγές στα self test στα σχολεία

    Νέα μελέτη: Η βιταμίνη D επηρεάζει τα συμπτώματα της Όμικρον



    ΣΧΟΛΙΑ