• HealthStories.gr

    ΕΟΦ: Τι προβλέπεται για τη δωρεά φαρμάκων στους πλημμυροπαθείς

    • NewsRoom


    Τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη δωρεά φαρμάκων στους πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, ανακοίνωσε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), παραπέμποντας σε σχετική εγκύκλιο του 2013, για τη δωρεάν διάθεση φαρμάκων από τις φαρμακευτικές εταιρείες (ή τους νομίμους εκπροσώπους τους) για ανθρωπιστικούς λόγους.

    ΕΟΦ: Τι προβλέπεται για τη δωρεά φαρμάκων

    Τα φάρμακα τα οποία παρέχονται ως δωρεά προς ανθρωπιστική βοήθεια διαθέτουν άδεια Κυκλοφορίας για την Ελληνική αγορά (κεντρική, εθνική ή αμοιβαίας αναγνώρισης).

    Ο Κάτοχος Άδειας Κυκλοφορίας (Κ.Α.Κ.) φαρμάκου που προτίθεται να πραγματοποιήσει τη δωρεά ποσότητας του εν λόγω προϊόντος, υποβάλλει δήλωση στον ΕΟΦ, πριν από την υλοποίηση της δωρεάς η οποία περιλαμβάνει :

    Τα ακριβή στοιχεία για την ταυτοποίηση του φαρμάκου:

    Προϊόν (εμπορική ονομασία, περιεκτικότητα, μορφή)
    Παρτίδα
    Ποσότητα
    Ημερομηνία λήξης

    Τα στοιχεία του λήπτη της δωρεάς

    Ο λήπτης της δωρεάς μπορεί να είναι Μ.Κ.Ο., κοινωφελές ίδρυμα, δημόσια υγειονομική αρχή (Νοσοκομείο, Κέντρο Υγείας, Δημοτικό Ιατρείο) ή άλλης μορφής συνεργασία για δωρεάν παροχή φαρμάκων. Ο Κ.Α.Κ. υποχρεούται να ελέγχει τη νόμιμη σύσταση του λήπτη της δωρεάς και τη δυνατότητά του να διασφαλίσει την τήρηση των κανόνων καλής φύλαξης και διάθεσης των προϊόντων με την παρουσία ειδικευμένου προσωπικού (φαρμακοποιός ή άλλος επαγγελματίας της υγείας).

    Βεβαίωση της ύπαρξης αιτήματος από τον ενδιαφερόμενο φορέα (λήπτης της δωρεάς). Στο αίτημα αναγράφονται οι ανάγκες του φορέα και τα αιτούμενα προς δωρεά φάρμακα. Το αίτημα παραμένει στον Κ.Α.Κ. και πρέπει να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή προς έλεγχο από τον ΕΟΦ. Το ίδιο ισχύει για την περίπτωση που υπάρχει σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ του Κ.Α.Κ. και του λήπτη.

    Καταχώρηση των σειριακών αριθμήσεων των ταινιών γνησιότητας. Ο Κ.Α.Κ. καταχωρεί τις σειριακές αριθμήσεις των ταινιών γνησιότητας που φέρουν τα φάρμακα στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Απογραφικών Ταινίας Γνησιότητας του Ε.Ο.Φ., στο μενού «Ακυρώσεις» – «Δωρεάν», πριν την πραγματοποίηση της ΔΩΡΕΑΝ διάθεσης. Οι ταινίες δεν επιστρέφονται στον ΕΟΦ.

    Σημειώνεται τέλος από τον ΕΟΦ, πώς με δεδομένη την τήρηση των παραπάνω, ο Κ.Α.Κ. μπορεί να πραγματοποιήσει τη δωρεά εντός 15 εργάσιμων ημερών από την υποβολή της δήλωσης και εφόσον δεν έχουν διατυπωθεί αντιρρήσεις από τον ΕΟΦ στο διάστημα αυτό.

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης από Έβρο: Θα αλλάξουν πολλά στην πρόληψη για τις δασικές πυρκαγιές

    Οι εκδηλώσεις Σεπτεμβρίου στα Public

    ΕΦΚΑ-ΔΥΠΑ: Ο «χάρτης» των πληρωμών έως 15/9



    ΣΧΟΛΙΑ