• HealthStories.gr

    Δέκα ειδικότητες εντάσσονται στον προσωπικό γιατρό – Σήμερα ανοίγει η πλατφόρμα

    γιατρός - εγγραφές στον Προσωπικό Γιατρό

    γιατρός


    Γιατροί από δέκα παθολογικές ειδικότητες εντάσσονται στον προσωπικό γιατρό, σε περιοχές που δεν υπάρχει επάρκεια στις ειδικότητες της γενικής ιατρικής και της παθολογίας.

    Η πλατφόρμα, στην οποία θα δηλώσουν συμμετοχή οι γιατροί, ώστε να επιλεγούν στη συνέχεια από τους πολίτες ως προσωπικοί γιατροί, ανοίγει σήμερα.

    Οι συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ θα υπογραφούν άμεσα. Εάν οι γιατροί έχουν παλαιότερη σύμβαση ως γιατροί ειδικότητας, θα πρέπει να συμβληθούν εκ νέου με τον Οργανισμό, με νέους όρους, προϋποθέσεις, υποχρεώσεις και αμοιβές, που προβλέπει ο θεσμός του προσωπικού γιατρού.

    «Σε ένα δεκαήμερο θα υπάρχουν και άλλοι γιατροί στο σύστημα και για αυτό έχουμε πει στους πολίτες ότι δεν χρειάζεται, αν δεν βρίσκουν γιατρό τώρα, να πηγαίνουνε να εγγραφούν σε γιατρό μακριά από την κατοικία τους.

    Πιστεύουμε ότι προς τα τέλη Οκτωβρίου θα υπάρχει αυτή η πληθώρα των γιατρών, για να διασφαλίσουμε την άνοδο από τα 4,5 εκατομμύρια, που είμαστε τώρα, μέχρι τα 6 εκατομμύρια», δήλωσε ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης.

    Ποιες είναι οι δέκα ειδικότητες

    Οι πολίτες θα μπορούν πολύ σύντομα να επιλέγουν για προσωπικούς γιατρούς, ανάμεσα σε ειδικότητες που έχουν βασική εκπαίδευση στην Παθολογία, όπως είναι οι:

    α) αιματολόγοι, β) γαστρεντερολόγοι, γ) ενδοκρινολόγοι-διαβητολόγοι, δ) καρδιολόγοι, ε) νευρολόγοι, στ) νεφρολόγοι, ζ) ρευματολόγοι, η) παθολόγοι- ογκολόγοι, θ) πνευμονολόγοι-φυματιολόγοι και ι) γιατροί φυσικής ιατρικής και αποκατάστασης.

    Συμμετοχή μπορούν να δηλώσουν οι γιατροί όλων των παραπάνω ειδικοτήτων, που ασκούν ελεύθερο επάγγελμα και διατηρούν ιδιωτικό ιατρείο.

    Ελλείψεις εξακολουθούν να υπάρχουν στην Αττική, όπου 6 στους 10 δεν έχουν καταφέρει να βρουν προσωπικό γιατρό, ώστε να εγγραφούν στο σύστημα.

    Σύμφωνα με στοιχεία του Υπουργείου Υγείας, στις 8 από τις 13 Περιφέρειες της χώρας έχει εγγραφεί μέχρι στιγμής πάνω από το 50% των δικαιούχων πολιτών.

    • Στη Φλώρινα: 77,9%
    • Στην Πιερία: 66,54%
    • Στο Ηράκλειο: 62,9%
    • Στη Μαγνησία: 62,68%
    • Στη Λέσβο: 62,65%.

    Από τα 4.403.594 εγγεγραμμένα άτομα, τα 2.783.639 έχουν εγγραφεί σε προσωπικό γιατρό της δημόσιας πρωτοβάθμιας δομής, εκ των οποίων οι 375.592 σε ΤΟΜΥ. Σε ιδιώτες, ελεύθερους επαγγελματίες γιατρούς έχουν εγγραφεί 1.619.955 πολίτες.

    Τα αντικίνητρα

    Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη, τα κίνητρα ισχύουν για όποιον έχει εγγραφεί στον προσωπικό γιατρό, όχι, όμως, και τα αντικίνητρα, που είναι η αυξημένη συμμετοχή.

    Πέρα από τις 85.000 ραντεβού, τα οποία κλείσανε τώρα, ανοίγει η πλατφόρμα. Έχουμε 1.100.000 ραντεβού γιατρών ανοιχτά. Είναι σημαντικό, δηλαδή, ότι σιγά – σιγά πια ο πολίτης θα βλέπει τη δωρεάν παροχή», είπε ο Υπουργός Υγείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Ηλεκτρομυοδιέγερση (EMS): Τι είναι η μέθοδος γυμναστικής, που έχει ενθουσιάσει τον Άδωνι Γεωργιάδη

    ΕΟΔΥ: Μείωση των κρουσμάτων την περασμένη εβδομάδα – Στους 109 αυξήθηκαν οι θάνατοι



    ΣΧΟΛΙΑ