• HealthStories.gr

    COVID-19: «Ετοιμοπόλεμο» το ΕΣΥ – Πότε έρχονται τα νέα εμβόλια

    • NewsRoom
    ΕΣΥ - Νοσοκομείο - COVID-19

    Φωτο αρχείου


    «Οχυρώνεται» το ΕΣΥ υπό την έξαρση των περιστατικών COVID-19, με κλίνες, εμβόλια και φάρμακα.

    Η αύξηση στις νοσηλείες λόγω της νόσου σε αυτή τη χρονική συγκυρία, με τις καιρικές συνθήκες να είναι ακόμη «καλοκαιρινές», προκαλεί προβληματισμό, για το τι θα συμβεί, όταν μπει ο χειμώνας.

    Ωστόσο ήδη ξεκίνησαν οι συνεργασίες με στρατιωτικά νοσοκομεία και παράλληλα «στοκάρονται» αντιιικά φάρμακα.

    Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας απέδειξε ότι έχει γρήγορα αντανακλαστικά έναντι της COVID-19 και ότι αξιοποιεί την προϊούσα εμπειρία. Έτσι άμεσα προχώρησε σε κινήσεις – ματ, θέλοντας να προασπίσει τη δημόσια υγεία έναντι μιας νόσου, που δεν σταματά να εκπλήσσει με τις συνεχείς «μεταμορφώσεις» της (μεταλλάξεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2).

    Έτοιμο το ΕΣΥ, τι θα γίνει με τα νέα εμβόλια

    Το τελευταίο διάστημα τα κρούσματα έχουν αυξηθεί. Μάλιστα, σύμφωνα με την τελευταία επιδημιολογική έκθεση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC), η χώρα μας είναι πάλι στις πρώτες θέσεις στην Ευρώπη σε κρούσματα, νοσηλείες και θανάτους.

    Κατά μέσο όρο σε καθημερινή βάση νοσηλεύονται 124 ασθενείς σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και οι γιατροί χορηγούν αντιιικά φάρμακα, προκειμένου να μπει ένα “φρένο” στις νοσηλείες και κατ’ επέκταση στις επιπλοκές της νόσου. Παράλληλα έχουν αυξηθεί και οι θάνατοι, ως επί το πλείστον σε άτομα ηλικίας άνω των 65-70 χρόνων.

    Η Ελλάδα βρίσκεται αντιμέτωπη με μία, ακόμη, έξαρση της COVID-19 και έχει ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για τα νέα εμβόλια ενάντια στην ασθένεια.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι τα επικαιροποιημένα εμβόλια αναμένεται να είναι διαθέσιμα από την ερχόμενη εβδομάδα. Στην παρούσα φάση χορηγούνται τα γνωστά και ήδη υπάρχοντα και η πρώτη εικόνα δείχνει ότι οι περισσότεροι πολίτες δεν είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να εμβολιαστούν.

    Σύμφωνα με το ECDC έχουν λάβει άδεια κυκλοφορίας οκτώ (8) εμβόλια, τα οποία καλύπτουν τις προηγούμενες παραλλαγές του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και τέσσερα (4) επικαιροποιημένα.

    Πενήντα κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ

    Οι ηλικιωμένοι ασθενείς, όσοι αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας και οι επαγγελματίες υγείας είναι εκείνες οι ομάδες πληθυσμού, που εν πρώτοις συστήνεται να κάνουν το εμβόλιο, καθώς δυνητικά βρίσκονται σε μεγαλύτερο κίνδυνο να κολλήσουν, να νοσήσουν και να εμφανίσουν επιπλοκές.

    Εν τω μεταξύ τα Υπουργεία Υγείας και Άμυνας συνεργάζονται, ώστε να είναι διαθέσιμες περισσότερες κλίνες COVID-19.

    Ειδικότερα το ΝΙΜΙΤΣ προχωρά σε παραχώρηση 50 κλινών εντατικής θεραπείας και αυξημένης φροντίδας μέχρι το τέλος του χρόνου. Εντάσσεται, μάλιστα, στο πρόγραμμα εφημεριών του ΕΣΥ για το ίδιο διάστημα. Στο νοσηλευτικό ίδρυμα θα γίνεται διακομιδή ή μεταφορά ασθενών, που δεν έχουν προσβληθεί από κορωνοϊό SARS-CoV-2.

    Διαβάστε επίσης:

    Σούπες: Η θρεπτική αξία τους και οι θερμίδες που έχουν

    Υπ. Υγείας: Επιπλέον μέτρα για την έξαρση των κρουσμάτων κορονοϊού

    Τα ρούχα και τα παπούτσια που δεν πρέπει να φοράτε στο αεροπλάνο



    ΣΧΟΛΙΑ