• HealthStories.gr

    Μπορείτε να διατηρηθείτε στα κιλά που χάσατε; Τώρα ξεκινά η μάχη για την απώλεια βάρους

    Γυναίκα με απώλεια κιλών δοκιμάζει ένα παλιό ρούχο

    Γυναίκα με απώλεια κιλών δοκιμάζει ένα παλιό ρούχο


    Η δίαιτα για να χάσετε κιλά είναι μόνο η μισή μάχη. Η πραγματική πρόκληση στην απώλεια βάρους είναι να διατηρηθείτε στο νέο σας σώμα για τα καλά.

    Οι περισσότεροι άνθρωποι που ακολουθούν δίαιτα για απώλεια βάρους ανακτούν το μισά κιλά που έχουν χάσει μετά από μόλις ένα χρόνο. Ακόμη χειρότερα, σχεδόν όλοι όσοι ακολουθούν δίαιτα ανακτούν όλο το βάρος που έχουν χάσει μετά από 3-5 χρόνια.

    Απώλεια βάρους και πως δεν θα ξαναπάρετε τα χαμένα κιλά

    Γι’ αυτό οι ειδικοί προτείνουν συχνά την απώλεια βάρους με αργό αλλά σταθερό ρυθμό. Οι περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι οι άνθρωποι που χάνουν βάρος με αργό αλλά σταθερό ρυθμό είναι πιο πιθανό να διατηρήσουν μακροπρόθεσμα τα νέα τους κιλά.

    Επίσης, οι δίαιτες που ενθαρρύνουν την αργή απώλεια βάρους συνήθως σας βοηθούν να δημιουργήσετε υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές για να χάσετε κιλά, όπως η κατανάλωση περισσότερων φρούτων και λαχανικών και η κατανάλωση λιγότερων προϊόντων με ζάχαρη. Συμπεριφορές όπως αυτές μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε το βάρος μακροπρόθεσμα.

    Απώλεια κιλών γρήγορα ή αργά;

    Ωστόσο, αρκετές μελέτες έχουν βρει ότι η γρήγορη απώλεια βάρους μπορεί να είναι εξίσου αποτελεσματική με την αργή απώλεια βάρους, ακόμη και για πολύ καιρό.

    Σε μια μελέτη που αναφέρει η healthline.com 103 άτομα ακολούθησαν δίαιτα ταχείας απώλειας βάρους για 12 εβδομάδες, ενώ 97 άτομα ακολούθησαν μια αργή αλλά σταθερή δίαιτα απώλειας βάρους για 36 εβδομάδες.

    Σχεδόν 3 χρόνια αργότερα, περίπου το 70% των ανθρώπων και στις δύο ομάδες είχαν ανακτήσει όλο το βάρος που είχαν χάσει. Αυτό σημαίνει ότι και οι δύο δίαιτες ήταν εξίσου αποτελεσματικές στο τέλος.

    Αν και αυτές οι μελέτες διαπίστωσαν ότι η γρήγορη απώλεια βάρους ήταν εξίσου αποτελεσματική με την αργή αλλά σταθερή απώλεια βάρους συνολικά, είναι απίθανο ένα άτομο μεμονωμένα να έχει παρόμοια αποτελέσματα.

    Τα άτομα στις ομάδες ταχείας απώλειας βάρους είχαν υποστήριξη από γιατρούς και διαιτολόγους κατά τη διάρκεια των φάσεων απώλειας βάρους και διατήρησης βάρους. Η έρευνα δείχνει ότι η υποστήριξη από έναν επαγγελματία υγείας μπορεί να βελτιώσει τις πιθανότητές σας για μακροπρόθεσμη επιτυχία απώλειας βάρους.

    Επίσης, οι γιατροί και οι διαιτολόγοι προσπαθούν να ελαχιστοποιήσουν τους κινδύνους για την υγεία που προκύπτουν από την κατανάλωση πολύ λίγων θερμίδων. Αυτοί οι κίνδυνοι περιλαμβάνουν απώλεια μυών, διατροφικές ελλείψεις και πέτρες στη χολή.

    Τα άτομα που δοκιμάζουν μόνοι τους αυτές τις δίαιτες έχουν υψηλότερο κίνδυνο για αυτές τις ιατρικές καταστάσεις.

    Με λίγα λόγια, είναι πιο πιθανό να χάσετε βάρος και να το διατηρήσετε χάνοντας βάρος αργά. Αυτή η προσέγγιση θα σας βοηθήσει να δημιουργήσετε υγιεινές διατροφικές συμπεριφορές για να διατηρήσετε το βάρος μακριά και είναι πιο ασφαλές από τη γρήγορη απώλεια βάρους, ειδικά εάν δεν έχετε την υποστήριξη ενός επαγγελματία υγείας.

    Διαβάστε επίσης:

    Αγγειακές παθήσεις: Η πρόληψη και ο ρόλος της αγγειοχειρουργικής

    Σε έξαρση ως τα μέσα Απριλίου το… κοκτέιλ COVID-19 και γρίπης

    Πού γίνονται σήμερα 24/3 δωρεάν rapid test



    ΣΧΟΛΙΑ