• HealthStories.gr

    Αποκωδικοποιήστε το κλάμα του μωρού

    • NewsRoom
    Αποκωδικοποιήστε το κλάμα του μωρού

    Πηγή: healthstories.gr


    Το κλάμα του μωρού είναι η φωνή του και σας ενημερώνει ότι κάτι χρειάζεται. Δεν έχει διαφορετικό τρόπο για να σας ειδοποιήσει, αν πεινάει ή αν νιώθει άβολα ή αν κάτι από το ρούχο ή την πάνα το ενοχλεί. Βοηθάει επίσης στο να απελευθερώσει την ένταση ή το άγχος που μπορεί να νιώθει.

    Μπορεί επίσης κλαίει, ακόμα και όταν δεν είναι πεινασμένο ή κουρασμένο. Μερικές φορές φαίνεται ότι τίποτα δεν μπορεί να το παρηγορήσει και αμέσως μετά μπορεί να είναι σε εγρήγορση ή να κοιμάται πιο βαθιά από το συνηθισμένο.

    Τα μοτίβα του κλάματος του μωρού, μπορεί να σας βοηθήσουν να προσδιορίσετε τις συγκεκριμένες ανάγκες του. Πεινάει; Έχει θυμώσει; Είναι ταλαιπωρημένο; Πονάει; Νυστάζει; Κάθε μωρό θα χρησιμοποιήσει τη φωνή του διαφορετικά.

    Διαφορετικοί τύποι του κλάματος των μωρών

    Μερικές φορές επικαλύπτονται διαφορετικά κλάματα. Τα νεογέννητα γενικά ξυπνούν πεινασμένα και κλαίνε για φαγητό. Εάν δεν ανταποκριθείτε γρήγορα, το κλάμα πείνας του μωρού μπορεί να μετατραπεί σε κλάμα οργής. Θα ακούσετε τη διαφορά.

    Καθώς το μωρό σας ωριμάζει, τα κλάματά του θα γίνονται πιο δυνατά και πιο επίμονα. Θα αρχίσουν επίσης να ποικίλλουν περισσότερο, σαν να μεταφέρουν διαφορετικές ανάγκες και επιθυμίες.

     Ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε το κλάμα είναι να ανταποκριθείτε άμεσα κατά τους πρώτους μήνες. Κι αν νομίζετε ότι θα το κακομάθετε, να ξέρετε ότι ένα μικρό μωρό όταν του δίνετε προσοχή και αν ανταποκρίνεστε στις κλήσεις του, θα κλαίει λιγότερο συνολικά.

    Όταν απαντάτε στα κλάματα του παιδιού σας, προσπαθήστε πρώτα να καλύψετε την πιο πιεστική του ανάγκη. Αν κρυώνει και πεινάει ή η πάνα του είναι βρεγμένη, καλύψτε τις ανάγκες του. Εάν το κλάμα κραυγάζει ή προκαλεί πανικό, σκεφτείτε εάν ένα ρούχο ή κάτι άλλο το κάνει να νιώθει άβολα. Ίσως μια τρίχα πιάνεται γύρω από το δάχτυλο του ποδιού. Αν είναι ζεστό, στεγνό και καλά ταϊσμένο αλλά το κλάμα δεν σταματά, δοκιμάστε τις παρακάτω τεχνικές παρηγοριάς και βρείτε αυτά που λειτουργούν καλύτερα για το μωρό σας:

    Πάρτε το αγκαλιά και κάντε ρυθμικές κινήσεις, είτε σε μια κουνιστή πολυθρόνα είτε περπατώντας.

    • Χαϊδέψτε απαλά το κεφάλι, την πλάτη ή το στήθος του
    • Αν είναι νεογέννητο, τυλίξτε το με ένα σεντονάκι όπως στο μαιευτήριο για να νιώσει ασφάλεια.
    • Τραγουδήστε ή μιλήστε του
    • Βάλτε απαλή μουσική
    • Κάντε βόλτα με το καρότσι ή το αυτοκίνητο
    • Χρησιμοποιήστε έναν συνεχόμενο θόρυβο (π.χ. την ηλεκτρικοή σκούπα)
    • Χτυπήστε απαλά την πλάτη για να ρευτεί
    • Ένα χλιαρό μπανάκι.

    Όταν όλα τα άλλα έχουν αποτύχει:

    Μερικές φορές, εάν όλα τα άλλα αποτύχουν, η καλύτερη προσέγγιση είναι απλώς να αφήσετε το μωρό μόνο του σε μια ασφαλή τοποθεσία, όπως στην κούνια του. Πολλά μωρά δεν μπορούν να αποκοιμηθούν χωρίς να κλάψουν. Το κλάμα δεν πρέπει να διαρκεί πολύ εάν το παιδί είναι πραγματικά κουρασμένο.

    Εάν το κλάμα δεν σταματά, αλλά γίνεται πιο έντονο και συνεχίζεται όλη την ημέρα ή τη νύχτα, μπορεί να οφείλεται σε κολικούς. Τις περισσότερες φορές, ο κολικός σημαίνει απλώς ότι το παιδί είναι ασυνήθιστα ευαίσθητο στη διέγερση ή δεν μπορεί ακόμα να παρηγορηθεί. Καθώς το μωρό σας ωριμάζει, αυτή η ικανότητα να αυτοπαρηγορείται — που χαρακτηρίζεται από συνεχές κλάμα — θα βελτιωθεί.

    Στα μωρά που θηλάζουν, μερικές φορές οι κολικοί είναι σημάδι ευαισθησίας σε μια τροφή στη διατροφή της μητέρας.

    Εάν το μωρό σας είναι απαρηγόρητο, μπορεί να είναι άρρωστο. Ελέγξτε τη θερμοκρασία του. Επικοινωνήστε με τον παιδίατρό σας.

    Όσο πιο χαλαροί είστε, τόσο πιο εύκολο θα είναι να παρηγορήσετε το παιδί σας. Ακόμη και τα πολύ μικρά μωρά είναι ευαίσθητα στην ένταση και αντιδρούν σε αυτήν κλαίγοντας. Το να ακούτε ένα νεογέννητο που κλαίει μπορεί να είναι οδυνηρό, αλλά το να αφήσετε την απογοήτευσή σας να μετατραπεί σε θυμό ή πανικό θα εντείνει το κλάμα του μωρού σας.

    Ηρεμήστε

    Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε ότι δεν μπορείτε να χειριστείτε την κατάσταση, αφήστε το μωρό σε μια ασφαλή τοποθεσία και ζητήστε βοήθεια από ένα μέλος της οικογένειας ή φίλο. Αυτό θα σας δώσει το απαραίτητο διάλειμμα και ένα νέο πρόσωπο μπορεί μερικές φορές να ηρεμήσει το μωρό σας.

    Ανεξάρτητα από το πόσο ανυπόμονοι ή θυμωμένοι αισθάνεστε, μην κουνάτε ή χτυπάτε το μωρό. Το έντονο κούνημα ενός βρέφους μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, εγκεφαλική βλάβη ή ακόμα και θάνατο, όπως αναφέρει το healthychildren.org της Αμερικανικής Παιδιατρικής Εταιρείας.

    Πάνω από όλα, μην παίρνετε προσωπικά το κλάμα του νεογέννητου σας. Δεν κλαίει επειδή είστε κακός γονιός. Όλα τα μωρά κλαίνε, συχνά χωρίς προφανή αιτία. Τα νεογέννητα κλαίνε συνήθως μία έως τέσσερις ώρες την ημέρα. Είναι μέρος της προσαρμογής σε αυτή την παράξενη νέα ζωή έξω από τη μήτρα.

    Διαβάστε επίσης:

    AstraZeneca: Βουτιά της μετοχής έφερε η ανησυχία για το φάρμακο κατά του καρκίνου του πνεύμονα

    Καλοκαιρινές διακοπές με ασφάλεια

    Μητσοτάκης: Επίσκεψη την Τρίτη στο Υπουργείο Υγείας



    ΣΧΟΛΙΑ