• HealthStories.gr

    Από τι κινδυνεύουν περισσότερο τα παιδιά με νόσο στο ανώτερο αναπνευστικό λόγω COVID-19

    • NewsRoom
    Μητέρα με το παιδί της που νοσεί με COVID-19

    Πηγή: healthstories.gr


    Σε μία μελέτη που δημοσιεύτηκε στο έγκριτο περιοδικό JAMA Pediatrics περιγράφηκαν αυξημένα ποσοστά λοιμώξεων ανωτέρου αναπνευστικού την περίοδο έξαρσης του Όμικρον στελέχους του ιού SARS-CoV-2.

    Το στέλεχος Όμικρον φαίνεται προκαλεί λιγότερο σοβαρή νόσο σε σχέση με το προηγούμενο επικρατόν στέλεχος Δέλτα, κυρίως επειδή το στέλεχος Όμικρον πολλαπλασιάζεται δυσχερέστερα στο πνευμονικό παρέγχυμα σε σχέση με το ανώτερο αναπνευστικό.

    Στα πλαίσια αυτά διενεργήθηκε μία αναδρομική μελέτη κοόρτης για να αποδειχθεί αν αυξήθηκαν οι λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού την περίοδο του στελέχους Όμικρον.

    Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Πάνος Μαλανδράκης, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τη σχετική μελέτη.

    Η μελέτη

    Ανάμεσα σε 18849 παιδιά που νοσηλεύτηκαν με νόσο COVID-19 στις ΗΠΑ, το 2% είχε λοίμωξη μόνο ανώτερου αναπνευστικού. Από τα 384 παιδιά με τη λοίμωξη ανώτερου αναπνευστικού, τα 81 είχαν σοβαρή νόσο (χρειάστηκαν αναπνευστική υποστήριξη, έλαβαν αγγειοσυσπαστικά, ή κατέληξαν).

    Οι ερευνητές συνέκριναν τα δημογραφικά δεδομένα, τη συννοσηρότητα και το κλινικό αποτέλεσμα σε παιδιά πριν το στέλεχος όμικρον (Μάρτιος 2020-25 Δεκεμβρίου 2021) και κατά την περίοδο του όμικρον (26 Δεκεμβρίου 2021-17 Φεβρουάριου 2022).

    Κατά την περίοδο του όμικρον περιγράφηκαν οι 178 από τις 384 περιπτώσεις με λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού (αύξηση σε σχέση με την περίοδο πριν το όμικρον) και τα παιδιά αυτή τη περίοδο ήταν κατά μέσο όρο μικρότερα σε ηλικία, έλαβαν λιγότερο συχνά δεξαμεθαζόνη και εμφάνισαν λιγότερο συχνά σοβαρή νόσο.

    Ο σοβαρός κίνδυνος

    Τα παιδιά με νόσο στο ανώτερο αναπνευστικό κινδυνεύουν από καρδιακή ανακοπή λόγω της απότομης εγκατάστασης της απόφραξης του ανώτερου αεραγωγού, ενώ μπορεί να χρειαστούν αντιμετώπιση και σε μονάδα εντατικής θεραπείας, ακόμη και διασωλήνωση.

    Παρότι ο αριθμός των περιπτώσεων λοιμώξεων ανώτερου αναπνευστικού σε παιδιά δεν είναι μεγάλος είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αυτή τη νέα νοσολογική οντότητα του COVID-19 και την λήψη θεραπευτικών αποφάσεων.

    Διαβάστε επίσης:

    COVID-19: Σχεδόν 240.000 θάνατοι θα μπορούσαν να είχαν προληφθεί με τα εμβόλια

    4.175 νέα κρούσματα, 28 θάνατοι και 277 διασωληνωμένοι – Η γεωγραφική κατανομή



    ΣΧΟΛΙΑ