• HealthStories.gr

    Αγώνας δρόμου για τα ενισχυμένα εμβόλια – Πότε έρχονται στην Ελλάδα – Το χρονοδιάγραμμα

    • NewsRoom


    Αντιμέτωπη με δύο κρίσιμα ζητήματα, που αφορούν στα εμβόλια, βρίσκεται η ηγεσία του υπουργείου Υγείας, ενόψει της επιστροφής των αδειούχων στην κανονικότητα του Σεπτεμβρίου και ότι αυτό συνεπάγεται.

    Το πρώτο ζήτημα, έχει να κάνει με την απροθυμία των 60αρηδων να προχωρήσουν στην 4η δόση. Παρά τις εκκλήσεις των αρμοδίων του υπουργείου Υγείας, των ειδικών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και των Ελλήνων επιστημόνων, μόνο το 20% της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας, έχει πειστεί να κάνει την αναμνηστική δόση.

    Έκκληση για 4η δόση

    Μάλιστα, η σχετικά χαμηλή προέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα οδήγησε τον κ. Πλεύρη να καλέσει τους πολίτες άνω των 60 ετών, να μην περιμένουν τα επικαιροποιημένα εμβόλια και να κλείσουν άμεσα ραντεβού για την 4η δόση, ώστε να μην βρεθούν εκτεθειμένοι στον ιό μετά την επιστροφή τους από τις διακοπές.

    Στο υπουργείο Υγείας, ο εμβολιασμός των 60+ παραμένει βασική προτεραιότητα καθώς, σύμφωνα με τις επιστημονικές εκθέσεις, υπολογίζεται ότι δύο μήνες μετά από τη νόσηση με κορονοϊό, το άτομο έχει χάσει την ανοσία του και βρίσκεται στον κίνδυνο επαναμόλυνσης κυρίως από τις παραλλαγές  της Όμικρον 4 ή 5.

    Φθινόπωρο τα επικαιροποιημένα εμβόλια

    Το δεύτερο ζήτημα αφορά τα επικαιροποιημένα εμβόλια και τον χρονικό ορίζοντα που θα χρειαστεί για να φτάσουν στη χώρα μας. Στην Αριστοτέλους, οι πιο αισιόδοξες προβλέψεις κάνουν λόγο για φθινόπωρο.

    Ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, σε πρόσφατη συνέντευξή του, επισήμανε πως οι πρώτες δόσεις του νέου εμβολίου θα έρθουν εντός του έτους και συγκεκριμένα στα τέλη Οκτώβρη. Ωστόσο η διαδικασία θα είναι μακρά και επίπονη, καθώς πρώτα θα πρέπει να δοθεί έγκριση από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC) για τα επικαιροποιημένα εμβόλια.

    Στη συνέχεια, η Ευρώπη, θα πρέπει να προχωρήσει σε συμφωνία με τις εταιρείες για την προμήθεια εμβολίων και μετά η Ελλάδα να προμηθευτεί τις ποσότητες που της αναλογούν
    από την ΕΕ.

    Για αυτό τον λόγο άλλωστε θεωρείται ό,τι είναι ακόμη αρκετά νωρίς να ξεκινήσουν οι συσκέψεις περί στρατηγικής εμβολιασμού με τα επικαιροποιημένα εμβόλια. Ωστόσο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές του HealthStories, η πρόθεση του υπουργείου Υγείας, είναι να ξεκινήσει αμέσως η νέα εμβολιαστική εκστρατεία, μόλις η χώρα μας προμηθευτεί τη νέα παρτίδα εμβολίων. Μέχρι να γίνει αυτό, βασικός στόχος παραμένει η ευαισθητοποίηση των 60αρηδων για την 4η δόση.

    Αισιόδοξα μηνύματα από Pfizer

    Τα ευχάριστα νέα έρχονται από την Αμερική, καθώς  η Pfizer υπέβαλε αίτημα έγκρισης στον FDA για το νέο, ενισχυμένο εμβόλιο αναφέροντας πως η εταιρία θα είναι έτοιμη να παραδώσει τον Σεπτέμβριο στις ΗΠΑ τις πρώτες δόσεις του εμβολίου κατά των παραλλαγών, ενώ αναμένεται να ακολουθήσει και σχετικό αίτημά της προς την Ευρώπη.

    Φαίνεται πάντως πως, τόσο η Pfizer όσο και η Biotech στοχεύουν στην επίσπευση του νέου γύρου εμβολιασμών και γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει την παρασκευή του εμβολίου πριν δοθεί η έγκριση από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και τον Οργανισμό Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA).

    Διαβάστε επίσης:

    Σαρηγιάννης: Τι αναμένουμε από τον Κένταυρο – Το παράδειγμα της Μυκόνου

    Καπραβέλος: Τον Οκτώβριο το 7ο κύμα – Οι μάσκες πρέπει να επανέλθουν

     



    ΣΧΟΛΙΑ