• HealthStories.gr

    6 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να τρώτε ή να πίνετε στο αεροπλάνο, αν είστε άνω των 60

    • NewsRoom


    Το ταξίδι με αεροπλάνο επηρεάζει το σώμα σε όλες τις ηλικίες, αλλά ειδικά αν είστε άνω των 60 θα πρέπει να σκέφτεστε λίγο παραπάνω τι να τρώτε ή τι να πίνετε σε μία αεροπορική πτήση.

    Όσοι είναι άνω των 60 ετών, όχι μόνο είναι πιο επιρρεπείς στο jet lag, αλλά είναι επίσης πιο πιθανό να έχουν γαστρεντερικά προβλήματα, διαταραχές ύπνου, ζητήματα με το σάκχαρο του αίματος και αυξημένη αρτηριακή πίεση, προβλήματα που μπορεί να επιδεινωθούν από τα αεροπορικά ταξίδια.

    Μάλιστα, αυτό που τρώτε ή πίνετε στο αεροπλάνο μπορεί να σας επηρεάσει περισσότερο.

    Υπάρχουν πολλοί τρόποι με τους οποίους οι επιλογές τροφίμων και ποτών κατά την πτήση μπορούν να προκαλέσουν συνέπειες στην υγεία.

    Η καμπίνα υψηλής πίεσης μπορεί να επηρεάσει το πεπτικό σύστημα. Γι αυτό, στις σύντομες πτήσεις – μερικές ώρες ή λιγότερο – καλό είναι να μην τρώτε τίποτα στο αεροπλάνο.

    Εάν έχετε ήδη φάει ένα καλό γεύμα πριν από την πτήση, μπορείτε να περιμένετε μέχρι να φτάσετε στον προορισμό σας για να φάτε ξανά και αυτό θα βοηθήσει το πεπτικό σας σύστημα.

    Σε μεγαλύτερες πτήσεις, θα χρειαστεί να φάτε κάτι, οπότε καλό είναι να γνωρίζετε από πριν τι να τρώτε και τι να πίνετε στο αεροπλάνο.

    1. Αλκοόλ

    Οι συνθήκες των αεροπορικών ταξιδιών μπορούν να αλλάξουν σε μεγάλο βαθμό τον τρόπο με τον οποίο ανταποκρίνεστε σε ένα ευρύ φάσμα τροφίμων και ποτών, ειδικά εάν είστε άνω των 60 ετών.

    Η πίεση της καμπίνας είναι υψηλή και η υγρασία του αέρα είναι πολύ χαμηλή, κάτι που είναι δύσκολο για το σώμα. Το αλκοόλ είναι πιο πιθανό να προκαλέσει αφυδάτωση, γαστρεντερικά προβλήματα ή hangover σε μια πτήση.

    2. Ξηροί καρποί και άλλα αλμυρά τρόφιμα

    Κάθε φορά που κάνετε μια πτήση, μπορεί να εμφανίσετε κάποιο πρήξιμο στα πόδια και τους αστραγάλους, λόγω της παρατεταμένης ακινησίας και της ισχυρής δύναμης της βαρύτητας που τραβάει τα υγρά στα πόδια σας προς τα κάτω.

    Εκτός από το ότι είναι άβολο, αυτό μπορεί να αποτελεί σοβαρό κίνδυνο για τους ταξιδιώτες μεγάλων αποστάσεων, αυξάνοντας την πιθανότητα να αναπτύξουν θρόμβους αίματος στις βαθιές φλέβες των ποδιών τους (φλεβική θρόμβωση). Ενώ άτομα όλων των ηλικιών μπορούν να αναπτύξουν θρόμβους αίματος, οι ηλικιωμένοι διατρέχουν τον υψηλότερο κίνδυνο και θα πρέπει να αποφεύγουν όλους τους πιθανούς παράγοντες που προκαλούν την πάθηση.

    Η κατανάλωση αλμυρών τροφών μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρηξίματος στα κάτω άκρα. Επιπλέον, τα σνακ με υψηλή περιεκτικότητα σε νάτριο μπορούν να οδηγήσουν σε αφυδάτωση.

    3. Αναψυκτικά διαίτης

    Πολλοί άνθρωποι αισθάνονται φουσκωμένοι και άβολα όταν πετούν με αεροπλάνο, ειδικά όταν ήδη παλεύουν με γαστρεντερικά προβλήματα όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου. Τα γλυκαντικά χαμηλών θερμίδων που βρίσκονται στα αναψυκτικά διαίτης μπορούν να επιδεινώσουν αυτό το πρόβλημα.

    Ορισμένες γλυκαντικές ουσίες μπορεί να μην αφομοιωθούν πλήρως στο λεπτό έντερο, οδηγώντας σε αέρια και φούσκωμα στο παχύ έντερο.

    4. Ωμά λαχανικά

    Το να ετοιμάζετε τα δικά σας υγιεινά σνακ με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο από το σπίτι μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παρακάμψετε τις επιπτώσεις του φαγητού στο αεροπλάνο ενώ ταξιδεύετε. Μην επιλέξετε όμως ωμά λαχανικά γιατί μπορεί να σας φουσκώσουν κατά τη διάρκεια της πτήσης.

    5. Χυμός

    Τα άτομα άνω των 60 ετών καλό είναι να περιορίζουν τα σνακ και τα ποτά με ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένου του χυμού φρούτων. Για τους ηλικιωμένους με αυξημένο σάκχαρο, ο χυμός δεν είναι η καλύτερη επιλογή, καθώς έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και οι φυτικές ίνες αφαιρούνται, με αποτέλεσμα η γλυκόζη στο αίμα να αυξάνεται γρήγορα.

    6. Καφές και τσάι

    Θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν πίνετε καφέ ή τσάι του αεροπλάνου, γιατί και αυτά τα ροφήματα μπορεί να οδηγήσουν πιο γρήγορα σε αφυδάτωση.

    Διαβάστε επίσης:

    Τεχνητή Νοημοσύνη: Αυτά είναι τα βιογραφικά των 11 «σοφών» της ειδικής επιτροπής

    Τα σνακ που χαρίζουν ενέργεια και υψηλές επιδόσεις σε μαθητές και φοιτητές

    Adelaide Hall: Ποια είναι η τραγουδίστρια που τιμά η Google



    ΣΧΟΛΙΑ