Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
HealthStories.gr

5 διάσημες δίαιτες στο μικροσκόπιο: Τα υπέρ και τα κατά

5 διάσημες δίαιτες στο μικροσκόπιο: Τα υπέρ και τα κατά

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες δίαιτες εμφανίζονται στο διαδίκτυο, πολλές φορές μάλιστα χωρίς υπογραφή κάποιου επιστήμονα υγείας που να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα

Τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερες δίαιτες εμφανίζονται στο διαδίκτυο, πολλές φορές μάλιστα χωρίς υπογραφή κάποιου επιστήμονα υγείας που να στηρίζεται σε επιστημονικά δεδομένα.

Κάποιες από αυτές βασίζονται σε ακραίες τεχνικές, ενώ αρκετές χαρακτηρίζονται από αποκλεισμό, πολλές φορές, ολόκληρων ομάδων τροφίμων. Το αποτέλεσμα μπορεί να είναι η απώλεια βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα, ωστόσο η επανάκτησή του μετά το τέλος της δίαιτας είναι γεγονός. Σας θυμίζει κάτι;

Γιατί όμως, όλο και περισσότεροι μπαίνουν στη διαδικασία να ακολουθήσουν μια δίαιτα από το διαιδίκτυο; Τα άμεσα αποτελέσματα που υπόσχονται είναι ο κύριος λόγος που οδηγεί σε αυτή την επιλογή.

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Δίαιτας, ο Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc. Πάρης Παπαχρήστος συγκεντρώνει στον diaitologos.com, σε έναν χρήσιμο οδηγό, τις 75 πιο γνωστές δίαιτες και τη γνώμη των ειδικών. Εμείς, επιλέξαμε τις 5 πιο διάσημες, με τα θετικά και τα αρνητικά τους στοιχεία.

Δίαιτα του pH

Φιλοσοφία της δίαιτας

Στηρίζεται στη θεωρία ότι η κατανάλωση τροφίμων μπορούν να διατηρήσουν την ισορροπία των επιπέδων του pH στο σώμα, με αποτέλεσμα τη βελτίωση της κατάστασης υγείας.

Πρόκειται για μια φυτοφαγική κυρίως δίαιτα, καθώς περιέχει τρόφιμα που ευνοούν το «αλκαλικό» περιβάλλον δηλαδή φρούτα, λαχανικά, δημητριακά και όσπρια. Αντίθετα, αποθαρρύνει την κατανάλωση εκείνων που οδηγούν σε «όξινο» περιβάλλον όπως κρέας, ψάρια, πουλερικά και γαλακτομικά.

Πλεονεκτήματα

Μειονεκτήματα

«Υγρές» Δίαιτες

Φιλοσοφία της δίαιτας

Υποστηρίζει την κατανάλωση κυρίως τροφίμων που έχουν υδαρή μορφή όπως σούπες, χυμούς φρούτων και λαχανικών, αφεψήματα κ.α., ενώ αποτρέπει την κατανάλωση στερεών τροφίμων κατά την διάρκεια της ημέρας.

Οι δίαιτες αυτές πρέπει να εφαρμόζονται μόνο σε νοσοκομεία και στους κατάλληλους ασθενείς (π.χ. σε άτομα που θα υποβληθούν σε χειρουργείο).

Πλεονεκτήματα

Απώλεια βάρους

Μειονεκτήματα

Διαβάστε περισσότερα στο healthstories.gr