• HealthStories.gr

    4 συστατικά που καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε αν έχετε έκζεμα

    4 συστατικά που καλό είναι να μην χρησιμοποιείτε αν έχετε έκζεμα

    Πηγή: Healthstories.gr


    Όσοι έχουν έκζεμα, γνωρίζουν καλά ότι το δέρμα τους περνάει από διάφορες φάσεις και καλό είναι να το διατηρούν ενυδατωμένο όσο γίνεται.

    Εξίσου σημαντικό όμως είναι να προσέχουν ή ακόμα και να αποφεύγουν κάποια συστατικά προϊόντων δέρματος.

    «Υπάρχουν συστατικά που μπορεί δυνητικά να στεγνώσουν ή να ερεθίσουν το δέρμα, και έτσι κάποιος με έκζεμα θα πρέπει να προσέχει και να χρησιμοποιεί απαλές συνθέσεις», λέει στο wellandgood ο Hadley King, MD, δερματολόγος στη Νέα Υόρκη. Ωστόσο, «κάθε περίπτωση εκζέματος είναι διαφορετική, όπως και τα σκευάσματα μπορεί να είναι πολύ διαφορετικά, επομένως δεν υπάρχουν πραγματικά απόλυτες αντενδείξεις», προσθέτει.

    Με άλλα λόγια, εάν αντιμετωπίζετε έκζεμα, υπάρχουν ορισμένα συστατικά που πρέπει να προσέχετε ή και να αποφεύγετε.

    Τα 4 συστατικά

    1. Άρωμα

    Αν και τα αρωματικά προϊόντα περιποίησης του δέρματος μπορεί να είναι μια απόλαυση για τις αισθήσεις, μπορεί να βλάψουν τον φραγμό του δέρματος. Τα περισσότερα αρώματα σε προϊόντα είναι ένας συνδυασμός 10 ή περισσότερων μεμονωμένων συστατικών.

    «Είναι συνήθως ερεθιστικά σε ασθενείς με έκζεμα και μπορούν επίσης να προκαλέσουν αλλεργία. Ένα σημαντικό πράγμα που πρέπει να σημειώσετε: Η επιλογή μιας φόρμουλας “χωρίς άρωμα” δεν είναι πάντα ξεκάθαρη. Πολλά προϊόντα περιποίησης δέρματος χρησιμοποιούν αιθέρια έλαια για τις μυρωδιές τους, επομένως είναι σημαντικό να αναζητάτε προϊόντα που δεν είναι μόνο χωρίς τεχνητό άρωμα, αλλά και χωρίς φυσικά, δυνητικά ερεθιστικά εκχυλίσματα.

    2. Άλφα-υδροξυοξέα

    Τα άλφα-υδροξυοξέα είναι χημικά απολεπιστικά που δρουν λιώνοντας την «κόλλα» που συγκρατεί τα νεκρά κύτταρα του δέρματος στην επιφάνεια του δέρματός σας. Αν και τείνουν να είναι πιο ήπια από τα τυπικά φυσικά απολεπιστικά (γνωστά και ως scrubs που δρουν αφαιρώντας αυτά τα νεκρά κύτταρα του δέρματος), μπορεί να είναι ακόμα πιο επιθετικά για όσους έχουν έκζεμα. Το γαλακτικό οξύ – το οποίο έχει ενυδατικές ιδιότητες – είναι το ασφαλέστερο για δέρμα με τάση για έκζεμα.

    3. Ρετινοειδή

    Όσο ευεργετικά μπορεί να είναι τα ρετιονοειδή για την καταπολέμηση της ακμής και των ρυτίδων, έχουν τη φήμη ότι είναι ερεθιστικά. Ευτυχώς, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να τα αποκλείσετε εντελώς από τη ρουτίνα σας. Ο καλύτερος τρόπος για να χρησιμοποιήσετε τη ρετινόλη σε δέρμα με τάση για έκζεμα είναι να κάνετε μασάζ στο πρόσωπό σας με μια ποσότητα σε μέγεθος μπιζελιού μετά την εφαρμογή ενυδατικής κρέμας, η οποία θα σας βοηθήσει να αποτρέψετε την υπερβολική ξηρότητα.

    4. Σαπούνι

    Αν και πιθανότατα δεν χρειάζεται να σας πούμε τους κινδύνους του πλυσίματος του προσώπου σας με σαπούνι, δεν βλάπτει ποτέ μια υπενθύμιση. Οι αληθινές πλάκες σαπουνιού, ιδιαίτερα εκείνες που λένε ότι είναι εντελώς φυσικές, είναι φτιαγμένες με αλυσίβα με τον παλιομοδίτικο τρόπο. Αυτό σημαίνει ότι το pH του σαπουνιού είναι 10 ή 11 που βλάπτει τον φραγμό του δέρματος.

    Τι να κάνετε εάν ερεθίσετε το δέρμα σας με ένα από αυτά τα συστατικά
    Τα περισσότερα προϊόντα περιποίησης δέρματος περιέχουν μια ποικιλία συστατικών, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολο να εφαρμόσετε κατά λάθος στο δέρμα με τάση για έκζεμα. Εάν διαπιστώσετε ότι το δέρμα σας αντιδρά άσχημα σε ένα προϊόν, ελέγξτε την ετικέτα για να βρείτε το ερεθιστικό συστατικό, και μην το ξαναχρησιμοποιήσετε.

    Διαβάστε επίσης: 

    Μπάρες πρωτεΐνης: Είναι τελικά καλό σνακ;

    Η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει την καρδιά για τουλάχιστον 5 χρόνια



    ΣΧΟΛΙΑ