• HealthStories.gr

    Μπάρες πρωτεΐνης: Είναι τελικά καλό σνακ;

    Μπάρες πρωτεΐνης

    Πηγή: healthstories.gr


    Οι μπάρες πρωτεΐνης, ως ένα γρήγορο σνακ, έχουν γίνει εξαιρετικά δημοφιλείς για μία δόση πρωτεΐνης πριν και μετά την προπόνηση. Αλλά είναι πραγματικά καλές οι μπάρες πρωτεΐνης;

    Υπάρχουν εκατοντάδες διαφορετικές μπάρες πρωτεΐνης στην αγορά και δεν είναι όλες ίδιες. Πολλές είναι πλούσιες σε ανθυγιεινά επεξεργασμένα σάκχαρα και υπερβολικά επεξεργασμένα συστατικά.

    Η κατανάλωση ράβδων πρωτεΐνης δεν πρέπει ποτέ να αντικαθιστά μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή.

    Οι μπάρες πρωτεΐνης μπορούν να είναι καλές ως συμπλήρωμα ενέργειας μετά την προπόνηση.

    Βεβαιωθείτε όμως, ότι επιλέγετε μπάρες πρωτεΐνης με υγιεινά συστατικά ολικής άλεσης.

    Είναι καλές ως σνακ;

    Λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, αυτές οι μπάρες μπορούν να προσφέρουν την απαραίτητη πρωτεΐνη μετά από μια προπόνηση ή να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε χορτάτοι μεταξύ των γευμάτων.

    Αν και υπάρχουν σίγουρα μπάρες πρωτεΐνης που μπορεί να είναι καλές από διατροφική άποψη, κάποιες έχουν πρόσθετα όπως σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη και άλλα ανθυγιεινά γλυκαντικά που αναιρούν τα οφέλη για την υγεία.

    Εάν επιλέξετε μια μπάρα πρωτεΐνης από μια αξιόπιστη μάρκα υγιεινής διατροφής θα μπορείτε να ελέγξετε τις διατροφικές πληροφορίες και ότι περιέχει μικροθρεπτικά συστατικά όπως ασβέστιο, βιταμίνες Β, σίδηρο, κάλιο, κ. λπ..

    Από τι παράγονται;

    Υπάρχουν πολλά συστατικά που μπορούν να μπουν σε μια μπάρα πρωτεΐνης. Οι πιο συνηθισμένες περιλαμβάνουν:

    • Κινόα
    • Βρώμη
    • Ξηρούς καρπούς
    • Σπόρους
    • Γιαούρτι σε σκόνη
    • Πρωτεΐνη ορού γάλακτος
    • Πρωτεΐνη σόγιας
    • Πρωτεΐνη μπιζελιού
    • Πρωτεΐνη ρυζιού.

    Οι μπάρες πρωτεΐνης βοηθούν στην απώλεια βάρους;

    Εάν χρησιμοποιείτε μπάρες πρωτεΐνης ως μέρος ενός προγράμματος απώλειας βάρους, μπορεί να αισθάνεστε χορτάτοι για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Ωστόσο, υπάρχουν πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα στην κατανάλωσή τους για απώλεια βάρους, όπως αναφέρει το healthnews.com.

    Πλεονεκτήματα

    • Μπορείτε να τα έχετε παντού μαζί σας, αντικαθιστώντας λιγότερο υγιεινά σνακ.
    • Μπορούν να σας δώσουν μια δόση ενέργειας πριν την προπόνηση.
    • Μπορούν να σας χορτάσουν μετά την προπόνηση, με αποτέλεσμα να είναι λιγότερο πιθανό να καταναλώσετε κάτι με πολλούς υδατάνθρακες.

    Μειονεκτήματα 

    • Οι μπάρες πρωτεΐνης τείνουν να έχουν αρκετές θερμίδες – περίπου 150-300 θερμίδες ανά μπάρα.
    • Μερικές δεν περιέχουν καθόλου πρωτεΐνη και είναι γεμάτες με ανθυγιεινά σάκχαρα.
    • Αυτές που δεν είναι γεμάτες με ζάχαρη και γλυκαντικά μπορεί μερικές φορές να είναι λίγο ξηρές και να μην έχουν γεύση.

    Να θυμάστε ότι πρέπει να κάψετε περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνετε για να χάσετε τα ανεπιθύμητα κιλά. Αναζητήστε μπάρες πρωτεΐνης με χαμηλούς υδατάνθρακες όταν τις ενσωματώνετε στη διατροφή σας.

    Είναι πράγματι υγιεινό σνακ;

    Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι πηγές πρωτεΐνης στις μπάρες πρωτεΐνης δεν είναι γενικά ολικής αλέσεως. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για προϊόντα απομόνωσης πρωτεΐνης ορού γάλακτος ή σόγιας που το σώμα δεν επεξεργάζεται ή δεν χρησιμοποιεί με τον ίδιο τρόπο όπως μια πηγή πρωτεΐνης ολικής άλεσης.

    Τι να ψάξετε σε μια μπάρα πρωτεΐνης

    Αναζητήστε μια μπάρα πρωτεΐνης που η κύρια περιεκτικότητά της σε πρωτεΐνη είναι από ολικής άλεσης τροφές όπως ξηρούς καρπούς και σπόρους. Τα θρεπτικά συστατικά θα είναι βιοδιαθέσιμα και πιο εύκολα απορροφήσιμα από μια μπάρα με πολλά υπερεπεξεργασμένα συστατικά.

    Μπάρες πρωτεΐνης προς αποφυγή

    Γλυκαντικά. Οτιδήποτε περιέχει σιρόπι καλαμποκιού υψηλής περιεκτικότητας σε φρουκτόζη πρέπει να αποφεύγεται. Η υπερβολική κατανάλωση γλυκαντικών έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τον κίνδυνο λιπώδους ήπατος, διαβήτη και παχυσαρκίας.

    Συμπυκνωμένες πρωτεΐνες. Αποφύγετε τις μπάρες πρωτεΐνης που χρησιμοποιούν υπερβολικά επεξεργασμένο ορό γάλακτος και σόγια. Οι μέθοδοι παραγωγής που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία αυτών των απομονωμένων πρωτεϊνών μπορούν συχνά να αφήσουν τα προϊόντα ανοικτά σε μόλυνση από τοξικές χημικές ουσίες όπως φυτοφάρμακα, BPA από πλαστικά και βαρέα μέταλλα.

    Πυκνωτικά. Προσπαθήστε να βρείτε μια μπάρα που να είναι φτιαγμένη χωρίς κόμμεα και πηκτικά. Οι γαλακτωματοποιητές μπορούν συχνά να ερεθίσουν την επένδυση του εντέρου και να συμβάλουν σε φλεγμονώδεις καταστάσεις. Τα άτομα με νόσο του Crohn ή κολίτιδα θα πρέπει να αποφεύγουν τους γαλακτωματοποιητές αν είναι δυνατόν.

    Διαβάστε επίσης:

    Η απώλεια βάρους μπορεί να ωφελήσει την καρδιά για τουλάχιστον 5 χρόνια

    ΕΟΦ: Ανακαλεί από την αγορά παρτίδα φαρμάκου λόγω γαστρεντερικών προβλημάτων



    ΣΧΟΛΙΑ