• HealthStories.gr

    21 σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμινών

    • NewsRoom

    Πηγή: healthstories.gr


    Η ανεπάρκεια βιταμινών είναι ένα συχνό πρόβλημα που συναντούν οι γιατροί και πολλές φορές τα χαμηλά επίπεδα μιας βιταμίνης είναι η εξήγηση για κάποια ξαφνικά συμπτώματα.

    Δείτε κάποια σημάδια που δείχνουν ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμινών:

    Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Α

    1. Ξηρά μάτια

    H ανεπάρκεια της βιταμίνης Α εκδηλώνεται συχνά στα μάτια, κάτι που είναι λογικό αφού η βήτα καροτίνη -πρόδρομος της βιταμίνης Α- συνιστάται συχνά για τη βέλτιστη υγεία των ματιών .

    2. Δυσκολία όρασης το βράδυ

    Η δυσκολία στην όραση σε χαμηλό φωτισμό ή η νυχτερινή τύφλωση μπορεί να υποδηλώνει ανεπάρκεια σε βιταμίνη Α.

    3. Αναιμία

    Εάν διαγνωστείτε με αναιμία – ή ανεπάρκεια ερυθρών αιμοσφαιρίων – και δεν είστε σίγουροι ποια είναι η βασική αιτία, θα πρέπει να εξετάσετε το ενδεχόμενο να ελέγξετε τα επίπεδα βιταμίνης Α. Άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης Α, τείνουν να έχουν χαμηλό σίδηρο, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία.

    Συμπτώματα από ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος Β

    1. Άφθες στο στόμα

    Ένα σημάδι που δείχνει ότι υπάρχει ανεπάρκεια βιταμινών του συμπλέγματος B και ειδικά η Β12, μπορεί να είναι τα στοματικά έλκη.

    Η σύνδεση της βιταμίνης Β με τα στοματικά έλκη αποδείχθηκε σε μελέτη, όταν οι γιατροί στο Πανεπιστήμιο Ben-Gurion του Negev έδωσαν στους συμμετέχοντες μια δόση βιταμίνης Β12 και διαπίστωσαν ότι απέτρεπε τις άφθες.

    2. Ζάλη

    Πολλοί ασθενείς με ανεπάρκεια Β12 εμφανίζουν ζάλη. Αυτό συμβαίνει επειδή, όπως και με τη βιταμίνη Α, η έλλειψη βιταμίνης Β μπορεί να οδηγήσει σε αναιμία, η οποία μειώνει τον αριθμό των υγιών ερυθρών αιμοσφαιρίων στο σώμα και διαταράσσει τη ροή του οξυγόνου στον εγκέφαλο.

    3. Αδύναμα μαλλιά και νύχια

    Ένας άλλος τρόπος με τον οποίο η αναιμία που προκαλείται από ανεπάρκεια βιταμίνης Β12 μπορεί να εκδηλωθεί στο σώμα σας είναι μέσω εύθραυστων νυχιών λόγω έλλειψης οξυγόνου. Επίσης, η έλλειψη Β12 μπορεί να προκαλέσει αδυναμία ή πτώση των μαλλιών σας, κάτι που μπορεί να γίνει ιδιαίτερα συχνό για τις γυναίκες που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

    4. Φλεγμονή του δέρματος

    Δεν είναι μόνο η βιταμίνη Β12 που πρέπει να προσέχετε: Η έλλειψη Β6, γνωστή και ως ριβοφλαβίνη, μπορεί επίσης να εκδηλωθεί με διάφορα συμπτώματα. Δερματίτιδα (φλεγμονή του δέρματος), κόκκινα εξανθήματα και η αίσθηση βελόνων στα άκρα μπορεί να είναι σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Β6.

    Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης C

    1. Ρυτίδες

    Χαμηλή βιταμίνη C στον οργανισμό αυξάνει τα σημάδια γήρανσης, όπως τις ρυτίδες. Αυτό συμβαίνει επειδή η βιταμίνη C ρυθμίζει την παραγωγή κολλαγόνου, της πρωτεΐνης που είναι υπεύθυνη για την ελαστικότητα και τη νεανικότητα του δέρματος.

    2. Σπασμένα αγγεία στο δέρμα

    Η ανεπάρκεια βιταμίνης C δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα σας κάνοντας τις ρυτίδες πιο ορατές, μπορεί επίσης να οδηγήσει σε «σπασμένα αιμοφόρα αγγεία στο δέρμα.

    3. Πρησμένα ούλα

    Η ανεπάρκεια βιταμίνης C συχνά εκδηλώνεται στο στόμα με τη μορφή κόκκινων, πρησμένων και ερεθισμένων ούλων.

    4. Πληγές που δεν επουλώνονται

    Για τον ίδιο λόγο που τα ούλα σας μπορεί να αιμορραγούν, μπορεί επίσης να διαπιστώσετε ότι τυχόν κοψίματα στο δέρμα σας χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να επουλωθούν εάν έχετε ανεπάρκεια βιταμίνης C.

    Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης D

    1. Μυϊκές κράμπες

    Εκτός από την ενδυνάμωση των οστών, η βιταμίνη D επηρεάζει και τους μύες. Η έλλειψη αυτής της θρεπτικής ουσίας μπορεί να οδηγήσει σε μειωμένη μυϊκή μάζα και σε κράμπες.

    2. Προβλήματα ύπνου

    Μια ανάλυση εννέα μελετών που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nutrients κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα με ανεπάρκεια βιταμίνης D έχουν 50% αυξημένο κίνδυνο διαταραχών ύπνου.

    3. Τριχόπτωση

    Ένα σημάδι ανεπάρκειας βιταμίνης D είναι η τριχόπτωση. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Dermatology and Therapy, αυτή η θρεπτική ουσία εμπλέκεται στη σύνθεση της κερατίνης, της πρωτεΐνης που συνθέτει τα μαλλιά.

    4. Αλλαγές διάθεσης

    Η σύνδεση μεταξύ της διάθεσής σας και των επιπέδων βιταμίνης D υπάρχει χάρη στη σεροτονίνη, τη λεγόμενη ορμόνη της ευτυχίας. Η βιταμίνη D βοηθά στη διατήρηση των επαρκών επιπέδων σεροτονίνης στον εγκέφαλο.

    5. Αργή επούλωση

    Η βιταμίνη D εμπλέκεται σε πολλές διαδικασίες του σώματος και όταν το σώμα τραυματίζεται, απαιτούνται υψηλότερες ποσότητες αυτής της βιταμίνης για επιδιόρθωση των τραυμάτων. Η βιταμίνη D επηρεάζει και ρυθμίζει την ανάπτυξη των κυττάρων – επομένως, επαρκή επίπεδα βιταμίνης είναι ζωτικής σημασίας για το σχηματισμό νέου δέρματος.

    Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Ε

    1. Δυσκολία ισορροπίας

    Αν και οι ανεπάρκειες βιταμίνης Ε είναι ασυνήθιστες, μερικές φορές παρατηρούνται σε άτομα με κυστική ίνωση ή κοιλιοκάκη. Ένα κοινό σύμπτωμα που απαιτεί προσοχή είναι προβλήματα ισορροπίας.

    2. Νευρόπονοι

    Ο πόνος των νεύρων, που περιγράφεται ως αίσθημα “περισσότερο σαν πόνος καψίματος, μαχαιρώματος ή πυροβολισμού”, μπορεί να προκληθεί από ανεπάρκεια βιταμίνης Ε.

    3. Μυϊκός πόνος

    Η βιταμίνη Ε παίζει τεράστιο ρόλο στη διατήρηση των μυών σας. Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Preventive Medicine διαπίστωσε ότι τα άτομα που έπαιρναν 400 IU καθημερινά βιταμίνη Ε είδαν μειωμένη μυϊκή βλάβη.

    Συμπτώματα ανεπάρκειας βιταμίνης Κ

    1. Θέματα πήξης

    Η βιταμίνη Κ χρειάζεται για τη δημιουργία μιας πρωτεΐνης που βοηθά στον έλεγχο της αιμορραγίας. Χωρίς αυτή, το αίμα σας θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να πήξει. Τα άτομα με προβλήματα απορρόφησης όπως η κυστική ίνωση, η κοιλιοκάκη, η ελκώδης κολίτιδα , κ.λπ. θα πρέπει να δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στον τρόπο πήξης αίματος, καθώς διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο ανεπάρκειας βιταμίνης Κ.

    2. Συχνοί μώλωπες

    Ο «εύκολος μώλωπας» είναι ένα από τα εκπληκτικά σημάδια ανεπάρκειας βιταμίνης Κ, λόγω του ότι το αίμα δεν πήζει τόσο γρήγορα.

    Σε γενικές γραμμές, δώστε σημασία σε κάποια ξαφνικά αθώα συμπτώματα, γιατί είναι πολύ πιθανό να δείχνουν ότι έχετε ανεπάρκεια βιταμινών, η οποία μπορεί εύκολα και γρήγορα να αντιμετωπιστεί με την κατάλληλη διατροφή ή με συμπληρώματα που θα συστήσει ο γιατρός σας.

    Διαβάστε επίσης:

    Πρεσβυωπία: «Μην κρατάς μακριά ό,τι έχει αξία»

    Τα οφέλη των νεογέννητων από τον εμβολιασμό των εγκύων κατά της COVID-19

    Διαβήτης: 7 λαχανικά με χαμηλούς υδατάνθρακες



    ΣΧΟΛΙΑ