• HealthStories.gr

    10 τρόποι για να τρώτε ό,τι θέλετε χωρίς να παίρνετε βάρος


    Μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε χωρίς να παίρνετε βάρος, αν ακολουθείτε κάποιες συγκεκριμένες συνήθειες. Πολλές έρευνες για τις περιοριστικές δίαιτες δείχνουν ότι αν δεν τρώτε τις αγαπημένες σας τροφές, είναι πιο πιθανό να εγκαταλείψετε τις προσπάθειες για υγιεινή διατροφή και να επιστρέψετε σε ανθυγιεινές τακτικές.

    10 τρόποι για να τρώτε ό,τι θέλετε χωρίς να παίρνετε βάρος

    1. Τρώτε μικρότερες μερίδες.

    Το μέγεθος της μερίδας είναι βασικός παράγοντας για την ενεργειακή πρόσληψη και τα μεγαλύτερα μεγέθη μερίδων μεγαλώνουν τον κίνδυνο αύξησης βάρους, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Advances in Nutrition.

    2. Τρώτε πιο αργά.

    Σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nutrients, το να τρως αργά είναι «μια αποτελεσματική στρατηγική για τη μείωση της πρόσληψης τροφής» χωρίς σκόπιμες αλλαγές.

    3. Δοκιμάστε να τρώτε με περιορισμένο χρόνο.

    Η διαλείπουσα νηστεία είναι ένας καλός τρόπος να τρώτε ό,τι θέλετε χωρίς να καταναλώνετε τον συνολικό προϋπολογισμό των θερμίδων.

    Μία από τις πιο δημοφιλείς μεθόδους της διαλείπουσας νηστείας είναι το σχέδιο 5:2, σύμφωνα με το Johns Hopkins Medicine. Μπορείτε να τρώτε κανονικά για πέντε ημέρες την εβδομάδα και στη συνέχεια να περιοριστείτε σε ένα γεύμα 500 έως 600 θερμίδων τις υπόλοιπες δύο ημέρες. Αν και δεν μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε όλη την ώρα σε αυτό το πρόγραμμα, μπορείτε έτσι να απολαύσετε τα φαγητά που αγαπάτε.

    4. Προϋπολογίστε τις θερμίδες σας.

    Εάν παρακολουθείτε τις θερμίδες, τότε μπορείτε να τρώτε ό,τι θέλετε χωρίς να παίρνετε βάρος. Πολλά σημαντικά προγράμματα απώλειας βάρους, χρησιμοποιούν αυτή τη στρατηγική για να βοηθήσουν τους ανθρώπους να χάσουν κιλά.

    5. Παρακολουθήστε τα μακροθρεπτικά συστατικά στη διατροφή σας.

    Μάθετε να τρώτε με βάση τη θρεπτική αξία των τροφών, εκτός από τις θερμίδες τους. Αντιληφθείτε πότε τρώτε και πότε χρειάζεστε πρωτεΐνες, υδατάνθρακες και λίπος. Και τα τρία αυτά είναι απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για τον οργανισμό και κανένα δεν είναι ο εχθρός της απώλειας βάρους.

    6. Δοκιμάστε τον κανόνα 80/20.

    Μερικοί άνθρωποι ορκίζονται στον κανόνα 80/20 γιατί απολαμβάνουν τις αγαπημένες τους λιχουδιές χωρίς συνέπειες. Για να το δοκιμάσετε, το 80% της διατροφής θα πρέπει να είναι το 80% του ημερήσιου μενού και οι απολάυσεις το υπόλοιπο 20%.

    7. Τακτική άσκηση.

    Η αντιστάθμιση της πρόσληψης θερμίδων με σωματική δραστηριότητα είναι ένας άλλος τρόπος για να τρώτε ό,τι θέλετε χωρίς να παίρνετε βάρος. Ωστόσο, είναι σημαντικό να θυμάστε ότι θα πρέπει να τρώτε 500 έως 750 λιγότερες θερμίδες την ημέρα για να χάσετε ενάμισι κιλό σε μία εβδομάδα. Αυτό σημαίνει ότι η σωματική δραστηριότητα από μόνη της δεν είναι αρκετή για απώλεια βάρους.

    8. Περιορίστε το παρορμητικό ή συναισθηματικό φαγητό.

    Μερικές φορές η πιο έντονη λαχτάρα για φαγητό συμπίπτει με χαμηλή ή αρνητική διάθεση. Μπορεί να στραφείτε στο φαγητό για νιώσετε καλύτερα – συνειδητά ή ασυνείδητα – όταν αντιμετωπίζετε ένα δύσκολο πρόβλημα, όταν αισθάνεστε άγχος ή ακόμα και βαρεμάρα”, αναφέρει η Mayo Clinic.

    9. Παρακολουθήστε πώς σας κάνει να νιώθετε το φαγητό.

    Ένας τρόπος για να περιορίσετε το συναισθηματικό φαγητό είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο τροφίμων. Αυτό βοηθά επειδή το να καταγράφετε τι τρώτε και πώς σας κάνει να νιώθετε, μπορεί να σας βοηθήσει να συντονιστείτε με τις ανάγκες και τις ενδείξεις του σώματός σας.

    10. Μην αποφεύγετε κάποια τρόφιμα, απλά μην τους αφήνετε χώρο.

    Όσο περισσότερα υγιεινά τρόφιμα προσθέτετε στην διατροφή σας, τόσο λιγότερο χώρο θα έχετε για ανθυγιεινές επιλογές και τόσο πιο ευαίσθητος θα γίνεται ο ουρανίσκος σας για να εκτιμήσει τελικά μια μεγαλύτερη ποικιλία υγιεινών συστατικών. Κάποια στιγμή θα φτάσετε στο σημείο να αποκλείσετε εντελώς τις ανθυγιεινές τροφές όταν θα έχετε μια ισορροπημένη ρεαλιστική διατροφή που θα σας κάνει να νιώθετε υπέροχα – ακόμα κι αν αυτό εξακολουθεί να περιλαμβάνει μια περιστασιακή απόλαυση χωρίς ενοχές!

    Διαβάστε επίσης:

    Παγώνη: «Είναι σε έξαρση όλα» – Ανησυχία για λοιμώξεις & ιώσεις

    Τι αλλάζει με τα παραπεμπτικά εξετάσεων και τι θα πληρώνουμε – Ιδιωτικά ιατρεία και από γιατρούς ΕΣΥ

    Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο που επιτρέπει στους γιατρούς του ΕΣΥ να ασκούν ιδιωτικό έργο



    ΣΧΟΛΙΑ