• ΥΓΕΙΑ

    Ποιοι πρέπει να αποφεύγουν τις ταινίες τρόμου πριν τον ύπνο

    • Έφη Τσιβίκα
    εφιάλτες


    Η παρακολούθηση σκηνών βίας πριν από τον ύπνο θα μπορούσε να μεταφέρει «σκοτεινές» εικόνες στα όνειρα των θεατών, προκαλώντας εφιάλτες, προτείνει μια νέα μελέτη. Η ίδια συσχέτιση, αλλά σε μικρότερο βαθμό, παρατηρείται και μεταξύ της παρακολούθησης σεξουαλικών εικόνων και σεξουαλικών ονείρων!

    Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Dreaming, βασίστηκε στις απαντήσεις 1300 Τούρκων ενηλίκων και παιδιών.

    Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι εκείνοι που παρακολούθησαν βίαιες ταινίες, TV shows ή video games πριν πέσουν στο κρεβάτι ήταν 13 φορές πιο πιθανό να έχουν βίαια όνειρα εκείνη τη νύχτα, σε σύγκριση με τα άτομα που δεν είχαν ανάλογη εμπειρία πριν από τον ύπνο.

    Τα ευρήματά της, ωστόσο, δεν αποδεικνύουν ότι η παρακολούθηση βίαιων εικόνων προκαλεί τους εφιάλτες, παρόλο που κάτι τέτοιο είναι πιθανό να συμβαίνει. «Συχνά, το περιεχόμενο των ονείρων δεν αποτελεί έκπληξη. Αν αναστατώνεστε από κάτι – είτε πρόκειται για μια ταινία τρόμου, είτε για τα εκλογικά αποτελέσματα – τα όνειρά σας μπορεί να αντικατοπτρίζουν το γεγονός αυτό. Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο καθένας πρέπει να αποφύγει τις ταινίες τρόμου για να κοιμάται ήσυχος το βράδυ. Εξαρτάται από το άτομο. Εάν έχει την τάση να αναστατώνεται από το μακελειό στην οθόνη, τότε να το αποφεύγει», δήλωσε ο Gene Beresin, ψυχίατρος από το Γενικό Νοσοκομείο της Μασαχουσέτης, στη Βοστόνη.

    Σύμφωνα με τον Brad Bushman, καθηγητή Επικοινωνίας και Ψυχολογίας, στο Πανεπιστήμιο του Οχάιο, τα παραπάνω ευρήματα ενισχύουν τη γενική σύσταση να περιοριστεί η έκθεση των παιδιών στη βία των ΜΜΕ – πριν από το κρεβάτι ή και οποιαδήποτε άλλη ώρα. Όσον αφορά στους ενήλικες που έχουν εφιάλτες, δεν θα ήταν κακή ιδέα να εξετάσουν και τις εικόνες που βλέπουν κατά τις ώρες που είναι ξύπνιοι.

    Τα ευρήματα της μελέτης έδειξαν, επίσης, ότι οι άνθρωποι που είχαν έρθει σε επαφή με σεξουαλικό περιεχόμενο πριν κοιμηθούν ήταν 6 φορές πιο πιθανό να έχουν σεξουαλικά όνειρα, κατά τη διάρκεια του ύπνου τους.

     

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανοσο-Ογκολογία: Το νέο «όπλο» στη μάχη με τον καρκίνο

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Επιστημονική μελέτη: Οι καλόβολοι εργαζόμενοι παίρνουν λιγότερα χρήματα

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Έλληνες γιατροί: η μεγάλη μετανάστευση στο εξωτερικό. Ποιες χώρες προτιμούν



    ΣΧΟΛΙΑ